Cesar Millan - avagy család és kutya

A kutyasuttogónak, csodálatos kutyadokinak is nevezett Cesar Millan már nem először járt Magyarországon, ám ezúttal két fiával érkezett, hogy segítsen tanácsaival a hazai kutyásoknak. A show a nyolc órára kiírt kezdéshez képest kicsit késett, de szükség is volt erre a csúszásra, mert szinte teljesen megtelt a Papp László Sportaréna, mindenkinek meg kellett találnia a helyét.

Nincs új a nap alatt, mondják, így van ez a kutyaneveléssel kapcsolatban is. Cesar Millan is megosztotta már temérdek jótanácsát és hatalmas tudásának sok részét a gazdákkal, hiszen a National Geographic csatornán futó sorozata, és könyvei is ismertek a magyar kutyások között. Ami miatt mégis új és más lehetett ez a műsor, az a megközelítés volt.

Cesar Millan nem csak a kutyákhoz ért, de az emberek nyelvén is. Jó érzékkel találja meg azokat a problémákat, társadalmi kérdéseket, melyeken keresztül rá tud világítani arra, mit csinálhatnának jobban, másként a gazdik. Mivel napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az, hogy kutyáink, állataink családtagok, hát műsorában ezen, azaz a családon és a család életén keresztül igyekezett prezentálni, ő mit tart fontosnak a sikeres kutyanevelés érdekében.

Cesar Millan show plakátja

Elmondta azt is, hogy téves gondolkodás, miszerint a menhelyről gazdihoz kerülő kutyák más bánásmódot igényelnének, és sajnálatunk miatt hajlamosak vagyunk másként bánni velük, megengedőbbnek és elnézőbbnek lenni. Vallja, hogy a kutyák a jelenben élnek, így életükben a pillanat történései sokkal nagyobb szerepet töltenek be, mint a múlt – esetleg rossz, fájdalmas – eseményei.

Legalább ilyen téves gondolkodásnak tartja azt is, miszerint egy tenyésztőnél való vásárláskor az emberek elolvadnak, ha valamelyik kölyök elkezdi rágcsálni a nadrágjuk szárát, és „engem választott” felkiáltással már viszik is haza. Pedig a kicsi kölyök nem választott, pusztán csak egyszerű játékszernek tekintette az embert. Ezzel nincs is baj, és lehet a dologból nagyon klassz gazdi-kutya kapcsolat, feltéve, hogy a gazdának lesz ideje és energiája ezzel a garantáltan eleven és aktív kiskutyával eleget foglalkozni.

Cesar Millan nem véletlenül hívta műsorába fiait, Andret és Calvint. A két srác kutyák között nőtt fel, a család farmján, a „Dog Psychology Center”-ben, ahol temérdek más állat is él. Ahogy elmesélték, kicsi koruktól voltak feladataik az állatok körül, de ezeket a feladatokat soha nem érezték kényszernek, sokkal inkább kiváltságnak.

Cesar Millan fiaival és állataival a farmján

Millan vallja, hogy ő nem a kutyákat, hanem elsősorban a gazdákat képzi, az embereket akarja tanítani a helyes kutyatartásra. Könyve Kalifornia államban a tananyag részét képezi, az oktatás során a kutyák gondolkodásának megértésére, felelősségvállalásra tanítja a fiatalokat. Módszerét nem csak a falkamentalitás megértéséhez, de az erőszakmentes önérvényesítésre való neveléshez is sikerrel használják. Mindezekre pedig valódi visszaigazolás saját két gyermeke.

 „Azt mondják, egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell. Nekem viszont a falkányi kutya segített a fiaim nevelésében, és ilyen nagyszerű ember lett belőlük! Biztos vagyok benne, hogy a Föld jobb hely lenne, ha megtanulnánk a kutyáktól, hogyan válhatunk jobb emberré!” – mondta a kutyadoki.

Az este során öt fontos pontot emelt ki, öt olyan dolgot, amely alapvető az ember életében, mégis, valahogy hajlamos kutyái esetében ezekre sokkal kevesebb figyelmet fordítani.  Az öt pont prezentálásához magyar kutyákat hívott meg műsorába, olyan ebeket, melyek gazdáik szerint valamilyen formában problémások. Persze egyik eb sem volt vad, vagy agresszív, de hát egy show műsor keretében, röpke 10 perc alatt nem is lenne elvárható, hogy ilyen kutyák és gazdáik gondjait oldja meg azonnal és végérvényesen Millan a színpadon. Ám az öt cuki kutya alkalmas volt arra, hogy Millan megmutassa, miként tanítsuk meg ebünknek és magunknak, hogyan lehet helyesen sétáltatni a kutyát, azaz hogy ne az eb sétáltassa a gazdit, hanem fordítva, hogyan nyugtassuk le őt, ha nagyon pörög, hogyan érjük el, hogy ne ugráljon fel a kanapéra.

Természetesen a jutalomfalat is fontos szerepet kapott a bemutató során, hiszen Cesar Millan is a pozitív megerősítésen alapuló nevelés híve. Bizony, sokszor elborzadunk, amikor azt látom egy-egy bemutató videóban, hogy szinte kilószám tömik a kutyába a jutalomfalatokat, aki persze cserébe ezért farokcsóválva tesz meg mindent, hiszen tudja, jön az illatozó nasi. Az már csak hab a tortán, ha a napi kalóriaadagba ezt nem számolja bele a gazda, és idővel az eb nagyon ügyes, és rém kövér lesz.

Ám Millan mértékkel adta csak a jutalomfalatot, kizárólag indokolt esetben nyújtotta a kutyák felé, ám azok mégis hihetetlen és még a munkásságát ismerők számára is megdöbbentő figyelemmel néztek rá. Olyan kisugárzása van, hogy az állatok szinte csüggenek rajta. Cesar Millan ezt energiának nevezi, és hiszi, hogy az energiához szüksége van neki is, ahogy kutyáinak is az általa felsorolt öt pont, azaz a nyújtás, séta, futás, pihenés és alvás meglétére és egyensúlyára.

Cesar Millan fiaival

És hogy pontosan miről is szól ez az öt pont?

  1. A nyújtás – minden gazdi megfigyelhette már, hogy ebe a napot hatalmas nyújtózkodással kezdi. Jó lenne, ha a gazdák is követnék kutyáik példáját, és nagyot nyújtózva, békésen és nyugodtan indítanák a reggelt, a megszokott rohanás és kapkodás helyett.
  2. A séta – a séta nem abból áll, hogy lerángatjuk a kutyát egy gyors pisilésre, kakilásra, és már száguldunk is a munkahelyre. A hosszabb séta a reggeli rutin része kellene legyen, amikor nem a kutya rángatja a gazdit a póráz végén, hanem az általa bemutatott helyes pórázhasználattal a gazda irányítja kutyáját, amelyik koncentrál, figyel és követi a falkavezért.
  3. A futás – a gyerekeinkről tudjuk, hogy akkor igazán boldogok, ha este a játéktól, szaladgálásról kifáradva ájulnak az ágyba. Miért lenne ez másként a kutyáknál? A fáradt kutya boldog kutya, tehát ha jól megfuttatjuk a kutyafuttatóban, vagy akár mi is kocogunk vele egyet, akkor biztosan boldog lesz, és igen fáradt.
  4. A pihenés – a pihenés nem egyenlő az alvással. A pihenés azt jelenti, hogy a játék, a futás felpörgetett állapotából kutya és gazdája is lenyugodjon. Ha így hagyjuk otthon a kutyát, akkor garantált, hogy nem fogja megrágni a papucsokat, kiborogatni a kukát, mire hazaérünk, hanem egyszerűen kipiheni magát, hogy készen álljon a következő sétára, programra.
  5. Az alvás – tudjuk, hogy az emberi szervezet számára milyen fontos a nyugodt alvás. Legalább ennyire fontos a kutya számára is. Ám az alvás akkor kielégítő minőségű, ha előtte a fizikai és a szellemi igénybevétel miatt elfárad a kutya, és nem akkor, ha unalmában alszik.

kivetítő képe a műsorból

Sok érdekességet mondott még Millan, például olyanokat, hogy nem baj, ha a kutya velünk alszik az ágyban, ám ha ezt az eb erőszakolja ki magának, az már igen. Nem baj, ha felugrik a kanapéra, de az igen, ha mindezt felpörögve teszi. Kaphat a kutya egy-egy falatot ebéd közben az asztalról, de ha szeretnénk, hogy az étteremben is jól viselkedjen, akkor nem megengedhető, hogy követelőzve akár fel is másszon az asztalra. A kutyának tudnia kell a helyét a családban, a falkában, és tudnia kell, hogy ezeket a dolgokat csak a gazda engedélyével és utasítására teheti. Mesélt még a távolsági zónákról, és arról, hogy mikor, hogyan engedhetjük be kutyánkat az intim zónánkba.

kivetítő képe a műsorból

Valóban hasznos és okos tanácsokkal ellátva éreztük magunkat, amikor a show végén Cesar Millan búcsúzkodni kezdett. Mi pedig döbbenten szemléltük, hogy az előadás alatt is folyamatosan ki-be járkáló emberek egy része már kapkodva rohan, meg sem várva az utolsó mondatokat. Volt, aki már a szünetben elment, mert azt gondolta, parádés kutyashow lesz, nem pedig előadás, bemutatókkal. Elgondolkodtató, hogy azok az emberek, akik több ezer forintot szánnak egy jegyre, és egy hétköznap estét, hogy megtanulják, hogyan nevelhetnék jobban, céltudatosabban kedvenceiket, képtelenek voltak kivárni az előadás végét, és megtisztelni ezzel az előadót. Még utolsó mondatait mondta, mikor sokan már a parkoló felé rohantak, nehogy egyetlen percet is várniuk kelljen a dugóban, egyetlen percet is késlekedjenek valahonnan. Aki pedig így rohan haza egy „kimenős” este után, az vajon mennyire rohan akkor, amikor a kutyájával kell foglalkoznia? És vajon mennyire volt képes megérteni azokat a dolgokat, fontossági sorrendeket, amiket Cesar Millan elsorolt, és bemutatott? Ha pedig nem értette meg, vagy nem akarta tudomásul venni, akkor miért érezte úgy, hogy neki ezen az estén ott kell lennie? De ami ennél is fontosabb kérdés: miért érzi úgy, hogy neki mindenképp kutyát kell tartania?

 

Ajánlott cikkek