Mi van, ha karantén van?

Sokféle vészhelyzettel szembesülhet életében, ezek részben attól is függenek, merre él. Van, ahol a tornádók gyakoriak, máshol árvizekkel küzdenek évről évre az emberek. Lehet hóakadály, lavina, tűz és millió egyéb veszély. Jelenleg a karantén árnya lebeg mindannyiunk feje felett.

Ilyen helyzetekben szükség lehet arra, hogy gyorsan és zökkenőmentesen távozzanak otthonról, rövidebb vagy hosszabb időre, például ha kórházi kezelésre szorulnak, vagy nem otthoni karaténban helyezik el a betegeket, betegség-gyanús embereket. Minden katasztrófahelyzet más intézkedést igényel, de ha gondoskodik az előkészületekről, nem éri majd meglepetés.

Gondolnia kell arra, hogy vészhelyzetben saját magát, családtagjait és kedvenceit is biztonságba helyezze.  Néhány egyszerű lépéssel megkönnyítheti a dolgát, mielőtt a következő katasztrófa lecsapna.

Karantén esetére

Amennyiben fertőződött, és kórházba kerül, gondoskodjon arról, hogy állatait ellássák. Jelezze a mentőegységeknek, hogy állatok élnek otthonában, és azonnal keressen megoldást ellátásukra. Hívja fel az állatok felügyeletével megbízott ismerős, rokon figyelmét, hogy ön beteg, és ennek ismeretében nyúljon az állathoz. Mint írtuk, az állatok nem fertőződnek, és nem fertőznek, de a szőrükön megtapadhat a vírus. Érdemes tehát őket megfelelő védőöltözetben megfürdetni, a házat is fertőtleníteni.

tisztítószerek vödörben

Karantén, betegség esetén nem a pénz az emberek legnagyobb gondja, de bizony az állatoknak ételt és szükséges felszereléseket csak pénzért lehet venni. Tehát ha nincs elegendő tartalék eledel, alom otthon, akkor gondoljon arra, hogy az állatok felügyeletével megbízottaknak azt meg kell venniük.

Ha nem beteg, de karanténba kell vonulnia bármilyen ok miatt, az eljárás ugyanaz, mint kórházi ápolás esetén, ugyanolyan fontos a fertőtlenítés, az állatokról gondoskodás, a megfelelő ellátás.

Amennyiben nem beteg, de otthoni karanténba kerül megfigyelésre  a fertőzésveszély miatt, mindenképpen gondoskodjon elegendő ételről mind saját maga, mind állatai számára az elkövetekező két hétre. Bevásárolni sem hagyhatja el a karantént, és esélyes, hogy a kiszállítókat sem fogják a lakáshoz engedni, szóval a rendelés sem lehet opció. Ne feledkezzen meg a kutyapelenkáról sem, mert a karantén ideje alatt nem viheti le a kutyát sétálni.

Ha megoldható, megfelelő fertőtlenítés után helyezze el inkább a kutyát egészséges, nem karanténban levő ismerősnél, barátnál, rokonnál, aki tud gondoskodni sétáltatásáról is. Természetesen ebben az esetben is elegendő táppal kell odaadnia a kutyát.

kutya kerítés között lesve vár

Gondoljon arra, hogy ha nem is beteg, de lehet vírushordozó. A karantén azért szükséges, hogy a betegség tovább terjedését megelőzzék. Bár a kutyák, macskák nem terjesztik a betegséget és nem kapják el tőlünk, a szőrükön megtapadhat a vírus, tehát mielőtt simogatná. és miután simogatta, mosson kezet. A legjobb azonban, ha az állat szőrét is áttörli, esetenként alaposan megfürdeti.

Matricázza fel a házat

Ha olyan helyen él, ahol gyakoriak a természeti katasztrófák, esetleg jelen helyzetben tart attól, hogy karanténba kerülhet, tegyen matricát a kapura, ajtóra. Ezzel tudassa a mentőegységekkel, hogy otthonában állatok is vannak, őket is menteni kell, vagy megszervezni a róluk való gondoskodást. Így abban az esetben is nyugodt lehet, ha éppen nem tartózkodik otthon, amikor a mentés megkezdődik, vagy esetleg otthonától távol lesz rosszul és kerül kórházba. Tüntesse fel, hány és milyen állat vár segítséget, valamint írja rá saját és állatorvosa számát is. Ha maga oldja meg a mentést, mindenképp jelezze a matricán, hogy nincs szükség beavatkozásra, így nem von el értékes időt a mentőalakulatoktól.

Soha ne hagyja magára kedvenceit! Ahol ön nincs biztonságban, ott az állatai sem lesznek. Kedvencei menekülés közben pánikba eshetnek, beszorulhatnak, megsérülhetnek. Ügyeljen rájuk! Keressen olyan helyet, ahol biztonságban tudja őket, amíg a bajok elcsitulnak, és hazatérhetnek. Nem minden menhely tud katasztrófa helyzetben helyet biztosítani, így inkább gondoskodjon előre megfelelő helyről.

  • Kérjen listát az állatorvostól a befogadó helyekről
  • Nézze meg, mely hotelek, motelek fogadnak állatokat.
  • Beszéljen barátaival, rokonaival, befogadják-e kedvenceit baj esetén

Keressen egy „kulcsost”

Ha ön nap közben dolgozik, jó, ha van egy tartalék kulcs valamely közelben élő barátnál vagy szomszédnál, aki hirtelen jelentkező vészhelyzet esetén be tud jutni a házba. Írja fel neki, merre találja a szállító eszközöket, és szükség esetére írja fel az állatorvos címét, telefonszámát is.  Az állattartó szomszédok igen együttműködőek ilyen kérdésekben.

Készítse össze a vészhelyzeti csomagot

Ha vészhelyzetben evakuálni kell otthonát, vagy kórházba, karanténba kell vonulnia, mindig a legrosszabb helyzetre készüljön. Még ha úgy gondolja, egy-két nap múlva haza is térhet, gondoljon arra, mi van, ha hetekig nem engedik vissza. A kiürítési idő minimalizálása érdekében kövesse az alábbi lépéseket.

  • Minden állaton legyen nyakörv, azon biléta a szükséges adatokkal (állat neve, gazda neve, telefonszáma, egészségügyi tudnivalók, krónikus betegségek).  Ugyanezek az adatok szerepeljenek az állat hordozóján is. Az oltási könyvek legyenek elérhető helyen, és látható módon jelezze a lakásban, hol találhatók a dokumentumok.
  • Az állat legyen ellátva mikrocsippel! Ez megkönnyíti azonosítását az állatorvos számára, ha elveszne.
  • Készítsen össze egy pakkot vészhelyzetre, melyet a pórázokkal együtt könnyen elérhető helyen tart. A család összes tagjának és a kulcsos szomszédnak is tudnia kell, hogy hol van ez a szett.

kutya felszerelések

Elsősegély csomag - karantén esetére is

  • 10-14 napra elegendő konzerv és száraztáp minden állatnak – ügyeljen a szavatossági időre
  • Eldobható alomtálca
  • Alomanyag és/vagy papírtörlők, eldobható kutyapelenka
  • Folyékony szappan és fertőtlenítő
  • Eldobható szemeteszsák
  • Etető és itató edény
  • Tartalék nyakörv, póráz és hám
  • Fénymásolat vagy egy pendrive/CD mentés az összes dokumentumról, vízhatlan csomagba burkolva
  • Szénsavmentes ásványvíz, egy kis üveggel személyenként és állatonként – tárolja száraz, sötét helyen, kéthavonta cserélje
  • Utazótáska vagy szállítódoboz minden állat számára
  • Zseblámpa
  • Takaró
  • Az állat aktuális fotója (arra az esetre, ha az állat elveszne)
  • Macskának: takaró, játékok, alom
  • Kutyáknak: tartalék póráz, játékok, takaró

Ne feledkezzen el a családtagokról sem, nekik is készítsen össze hasonló csomagot. Legyen benne néhány elem, elemlámpa, rádió, törlőkendő, védőruházat, gumicsizma, síp, fontos telefonszámok, szükséges gyógyszerek, orvosi információk.

Ajánlott cikkek