A kutya korához alkalmazkodó nevelés

Aktív, mozgalmas életet szeretne élni kutyájával? A kölyök nevelése és tanítása nagyon fontos, de ennél is fontosabb, hogy mindig a korának megfelelő „leckéket” kapja.

A gyakorlás mindig puha talajon történjen, legyen az fű, laza föld vagy akár a nappali szőnyege. Apró kölyökkorban a szövetek még puhák, a csontok pedig növésben vannak. A hosszan tartó és megterhelő gyakorlatok stresszesek és megerőltetőek lehetnek a növekvő, fejlődő test számára.

Megfigyelheti azt is, hogy a kölyök csak rövidebb ideig tudja figyelmét összpontosítani és könnyen elterelődik a figyelme. Négy hónapos korig mindenképp limitálja a foglalkozásokat a játékra, gyakorláskor pedig tartsa pórázon a kutyát.

Később persze fokozatosan lehet emelni a tanulásra és gyakorlásra szánt időt, különösen akkor, ha sikerül ezt játékosan tenni. Így a kutya is örömmel dolgozik, nem érzi azt munkának, sokkal inkább szórakozásnak, önfeledt játéknak.

Amennyiben így cselekszik, és mindig csak a korának megfelelő fizikai és mentális terhelés éri a kutyát, felnőtt korában is keresni és várni fogja a játékos gyakorlásokat.

Ajánlott cikkek