Veszélyek a lakásban

A lakás és a kert komoly veszélyforrásokat rejt egy kölyökkutya számára. A gazda felelőssége, hogy ezeket megszüntesse, ehhez azonban tisztában kell lennie azzal, mi és miért veszélyes. Sokszor bele sem gondolunk, hogy kedvenc tárgyunk, napi használatban levő háztartási cikkeink akár komoly veszélyt is jelenthetnek kedvenceink számára.

A lakásban temérdek elektromos vezeték van. Legnagyobb részük a falban, de a hosszabbítók, a televízió, a számítógép vezetékei általában szabadon kígyóznak. Ha a kölyökkutya unatkozik, bizony előfordulhat, hogy megrágcsálja a kemény műanyag borítást, mely alatt azonban már az áram fut. Igyekezzen a vezetékeket olyan helyen elvezetni, ahol az eb nem fér hozzá, vagy ha ezt nem teheti, használat után áramtalanítsa azokat. Bár még így is marad bennük áram, rágás esetén hatása már nem halálos.

Az elöl hagyott újságok, könyvek megrágása, esetleges elfogyasztása nem csak bosszantó veszteség, de a festékanyag lenyalogatása, lenyelése komoly bélproblémákhoz vezethet.

A vegyszerek általában nem szokták vonzani a kutyusokat, de a palack, amiben vannak, érdekes játékszer lehet, a kiömlő, esetleg maró folyadék pedig sérülést okozhat. Különösen ügyelni kell a kocsikhoz használt fagyálló folyadékra, mely – ellentétben a legtöbb vegyszerrel –íze miatt vonzó lehet a négylábúnak, ám halálos méreg a kutya számára.

Sokan szeretik a szép szobanövényeket, virágokat, mint a lakás díszeit, de nem gondolnak arra, hogy bizony ezek közül igen sok, közkedvelt faj mérgező. Márpedig egy kölyökkutya amit csak lehet, megkóstol, így hát vagy elérhetetlen magasságba száműzi a növényt, vagy állandó őrséget állít az eb mellé.

Közkedvelt szobanövények a különféle Diffenbachia-fajok, melyeknek levele és szára, ha a kutya megrágja, erősen irritatív anyagot választ ki. Ha ezt az eb lenyeli, légzési zavarokkal kell számolni. Ugyanígy mérgező az aszparagusz, a begónia, a primula, a kroton, de még a fikusz is. A kertben is körül kell nézni e téren, mert még az ártalmatlannak tűnő tuják vagy a bájos aranyeső rágcsálása is komoly mérgezési tüneteket okozhat. A kála, a hajnalka, a hortenzia, a jácint, az amarillisz, a leander, az angyaltrombita vagy a begónia csodás díszei a kertnek, de veszélyes ellenségei a kutyáknak.

Persze a kutyák általában nem sokat törődnek a növényekkel, általában csak megszimatolják, netán meglocsolják őket, de bizony nem szabad elfeledkezni arról, hogy egy unatkozó vagy éppen fogzó kölyökkutya sok mindenre képes.

A kertet kiirtani a kutya kedvéért nem szabad, tehát meg kell neki tanítani, mihez nyúlhat és mihez nem. A legfontosabb pedig ezek után és mellett, hogy elegendő elfoglaltsággal lássa el kedvencét, hogy ne legyen kedve és ideje a mérgező növényekkel ismerkedni.

A kertben veszélyt jelenthetnek az elöl hagyott szerszámok, ezért ezeket célszerű zárt helyiségbe pakolni, akárcsak a növényvédő- és permetezőszereket. A permetezés idejére célszerű a kutyát elkülöníteni, hiszen a fákról a permetcseppek a fűre is potyognak, a kutyák pedig néha bizony megkóstolják a füvet, a macskákhoz hasonlóan. Kutyás házban tápsót vagy műtrágyát használni nem ajánlatos, inkább érdemes tápoldattal ápolni a kertet, mely a talajba azonnal beszívódva nem veszélyezteti a kutya egészségét.

A kerti tó vagy medence nagy élmény egy kölyökkutyának, tele halakkal, érdekes, úszkáló növényekkel. A kutyák általában tudnak is úszni, szeretik a vizet, de a tóba pottyanva annak csúszós fólia-falán nem biztos, hogy ki tud mászni az eb. Ugyanez a helyzet a medencével is, ráadásul ha a leürített medencébe csúszik bele a kutya, komolyan meg is sérülhet. Ha úgy dönt, engedi, hogy kedvence úszkáljon a tóban vagy a medencében, tanítsa meg neki, hogy csak parancsszóra mehet be, így a véletlen sérülések elkerülhetők lesznek.

Ajánlott cikkek