Kukabúvár kutya

Séta közben mást nem tesz, mint elrángatja a kutyát, amelyik minden, számára vonzó szemetet fel akar szedni a földről? Nem elég, hogy eldobott ételmaradékokat szimatol, de megrágná a cigarettacsikket, a ragacsos rágógumit, de még más kutya ürülékét vagy hányását is megkóstolná?

Hát, valljuk be, nem éppen kellemes látvány, és a feladat sem felemelő. Meg kell azonban oldani!

A kutyakölykök élvezik, hogy próbálgathatják érzékszerveiket. Legerősebb érzékelésük a szaglásuk, ehhez kapcsolódóan pedig ízlelésük. Logikusan tehát ha erős szagot éreznek, az csábító az orruk számára, és ha már ott vannak, hát meg is kell kóstolni azt a szagos valamit. Utána pedig a kölyök elkezd reménykedni, hogy a következő legalább annyira izgalmas szagú lesz.

Gazdiként figyelni kell a jeleket, hogy mikor kezd a kutya szimatolni. Ügyelni kell arra, mi hever a járdán, és célszerű elkerülni, ugyanis ez sokkal egyszerűbb, mint a hirtelen lecsapó kutyát elrángatni a vonzó céltól.

Hogyan előzze meg a kísértést?

1. Vigyen magával játékot – A sípolós játékokkal kifejezetten könnyű elterelni a kölyök figyelmét.
2. Kerülje az olyan helyeket, ahol étel van – Ide tartoznak azok a helyek, ahol sok étterem, irodaház van, de kerülje a parkokat és az iskolák környékét.
3. Kerülje az árkádokat és a fedett utcai részeket – Az emberek gyakran dohányoznak az ilyen fedett helyeken, így ezek tele lehetnek csikkekkel.
4. Kerülje a kukákat – A bérházak kukái gyakran vannak az utcán, és ha megtelnek, a lakók egyszerűen csak melléteszik a szemetet.
5. Vigyen magával jutalomfalatot – Vigye magával a sétára kutyája kedvenc jutalomfalatát, így távol tudja tartani a kukáktól.
6. „Hagyd” vagy „Fúj” – Tanítsa meg a kölyöknek a „hagyd” vagy a „fúj” parancsszót, és használja, amint olyan dolog felé közelít, amit tilos felvennie.

A kukabúvár kutya megállítása

Annak, hogy a kutya valamilyen tiltott tárgy iránt kezd érdeklődni, jelei vannak. Fejét a „zsákmány” felé fordítja, majd farát kissé megemelve arrafelé fordul. Mindez a gazda számára látható és érezhető is. Ilyenkor egy gyengéd, de határozott kis rántás a pórázon eltereli a figyelmét, különösen ha társítja hozzá a „hagyd” vagy a „fúj” parancsszót.

Ha a kutya mégis felkap valamit, azt ki kell szedni a szájából. Tanítsa meg neki a „köpd ki” parancsot, de álljon készen arra is, hogy ki kell nyitnia a száját, ha nem akarná kiköpni. Ahhoz, hogy a kutya hagyja, hogy a szájába nyúljon, szoktatnia kell, csak így kerülheti el a véletlen harapást. Még így is előfordulhat, hogy a kiskutya angyali tekintettel felnézve lenyeli, amit felszedett. Próbáljon meg nem aggódni. Minden esetre figyeljen a következő tünetekre: hasmenés, hányás, láz, levertség. Amint ezek bármelyikét érzékeli, azonnal vigye állatorvoshoz.

Ajánlott cikkek