Viselkedési problémák

A viselkedési problémák fel sem merülnek, ha tisztában van a macskák gondolkodásával. Ha megérti, mi a gyökere egy adott viselkedésnek, akkor képes lesz a nevelés módszerén, az otthoni környezeten vagy akár a saját hozzáállásán változtatni.

Ne feledje, hogy minden esetben a következetesség és a türelem a kulcsszavak és emlékezzen arra, a macskák minden változásra érzékenyen reagálnak.

Az elvárásait illetően mindig legyen realista.  Egyes viselkedési formák mélyen a macska pszichéjében rögzültek, és nem lehet őket megváltoztatni. Ilyen az éjszakai kóborlás, a bútorokra mászás, melyek mindegyike évezredek óta rögzült viselkedési forma, visszavezethető a macskák éjszakai vadász életmódjára. Ahhoz, hogy ezekkel együtt tudjon élni, önmagával szemben is meg kell határoznia bizonyos elvárásokat.

Ha a cica minden éjjel felébreszti álmából, gondolkodjon el azon, érdemes lehet egy nagy, közös játékot beiktatni lefekvés előtt, így kedvence is elfárad és aludni fog. Használjon füldugót és figyelje meg, macskája hamar rájön, nem tudja önt felkelteni csak egy kis pótvacsora reményében. Ne leszidja az állatot azért, mert felmászott a függönyre vagy a bútorokra, inkább fontolja meg egy macskabútor vagy néhány kaparófa beszerzését.

A viselkedési problémákat minden esetben kezelni kell, a békés egymás mellett élés érdekében!

Rágás

Egyes macskák, különösen a kiscicák rossz szokása, hogy előszeretettel rágcsálják a dolgokat. Ez lehet ösztönös, a vad életmódból hozott reflex, ahol a macskáknak át kellett dolgozniuk magukat a szőrön, tollakon, bőrön, inakon, hogy a csonthoz és a húshoz férjenek egy zsákmány elejtése után.

Ám ez a viselkedés otthon, a házban bizony akár veszélyes is lehet, különösen, ha a cica egy elektromos vezetéket rág így át. Ezért hát rejtse el a veszélyes, ám rágásra csábító vezetékeket, vagy ha ez lehetetlen, fújja be olyan anyaggal, amitől a szaga és az íze visszataszító lesz a cica számára. A vezetékek elrejtése egyébként nem igényel nagy befektetést, elég dupla ragasztószalaggal leragasztani őket, vagy a kereskedelemben is kapható távoltartó spray-vel lefújni.

Problémák az alomhasználattal

Minden macska életében előfordul, hogy egyszer, vagy akár időről időre az alomtálon kívül végzi el a dolgát. Minden ilyen esetet komolyan kell venni, mert akár betegség jele is lehet. Például ha az állat fájdalmat érez ürítéskor, már ok arra, hogy elkerülje az alomtálat. Célszerű tehát felkeresni az állatorvost, hogy meghatározható vagy akár kizárható legyen az egészségügyi ok.

Ha sikerült kizárni minden lehetséges egészségügyi okot, akkor kezdjen el gondolkozni. Elég tiszta-e az alom? A macskák szaglása sokkal érzékenyebb, mint az embereké, és általában kerülik az olyan helyeket, ahol elásott, betemetett ürülék rejlik, legyen az a sajátjuk vagy másik állaté. Napi egy-két alkalommal, kis lapáttal szedje ki az ürüléket, és rendszeresen ürítse és tisztítsa az alomtálat.

Elképzelhető, hogy változtatott az alom anyag típusán és ez nem tetszik a cicának. Ellenérzése lehet akár az anyaggal, akár az alom szagával szemben.

Vannak cicák, melyek egyáltalán nem tolerálják az illatosított almokat vagy a kemény szemcsékből álló készítményeket. Ha mindenképp váltani szeretne, tegye azt fokozatosan.

Hol van az alomtál helye? Nem mindegy ám ez sem! Ha a lakás zajos, forgalmas pontjára helyezte, vagy a cica megijedt valamitől alomhasználat közben, érdemes máshová tenni. Ne feledje, a cicák nem ürítenek ott, ahol esznek, így az alomtál elhelyezésekor ügyeljen a távolságra. Az áthelyezés mindig fokozatosan történjen.

Másik eset, ha a cica vizeletet spriccel szét az alomtálon kívül. Farkát felemelve megáll és spriccel. Az ilyen viselkedés általában a nemiségre vezethető vissza, azaz a cica legyen kandúr vagy nőstény, ha nincs ivartalanítva, nagy valószínűséggel produkálni fogja. Ha éppen észreveszi a pillanatot, határozottan szóljon rá az állatra, mondja, hogy „Nem!”, de ne gondolja, hogy ezzel örökre meg tudja oldani a problémát.

Kaparás

A macskák kaparási reflexe sokkal mélyebben gyökerezik, semmint gondolná, éppen ezért megszüntetése sem egyszerű. A macska karmainak végleges eltávolítása nem megoldás, ráadásul nem is túl humánus dolog. Sokkal célszerűbb a bútorok és egyéb, a cica által kedvelt helyek elérhetetlenné tétele akadályokkal vagy a kereskedelemben kapható szerek által. Ösztönözze kedvencét, hogy a számára vásárolt alternatív megoldásokat – kaparófa, macskabútor – használja, azokat kaparja.

A kaparófa akkor hatékony, ha a cica teljes testében kinyújtózva végigér a fán, és ha az alkalmatosság kellően kemény anyagból van.

Sok macska kifejezetten szereti a szőnyeggel borított kaparófát, még akkor is, ha a karma sokszor beleakad. Bár a legtöbb macska a vertikálisan felállított kaparófát kedveli, vannak, amelyek a horizontális nyújtózkodásra esküsznek, így nem árt kitapasztalnia kedvence ez irányú elvárásait is.

A lakásban jól látható helyre tegye a kaparófákat, így figyelemmel tudja kísérni, lát-e rajt karomnyomokat. Mivel a legtöbb macska ébredés után nagyot nyújtózik, közben karmait is használva, tegyen alvóhelye mellé is egy kaparófát. Dörgölje a cica mancsát a kaparófához, húzza rajta fel-le, így szoktatva az érzéshez. Ráadásul így olyan szagmintákat is „elhelyez” a kaparófán, melyek által vonzóbb lesz annak használata kedvence számára.

Ösztönözze az eszközök használatára azzal, hogy a tetejükre helyezi a cica kedvenc játékait, de sokszor a macskamentával való bespriccelés is elegendő ahhoz, hogy az állat örömmel próbálgassa a kaparófákat. Minden alkalommal. amikor cicája a megfelelő, számára kijelölt helyen kapar, jutalmazza és dicsérje meg.

Ajánlott cikkek