A cicák viselkedési problémáinak kezelése 1.

Szétszedte a cica a kanapét? Kedvenc perzsaszőnyegét használja az alom helyett? Az asztalon ugrál, miközben ön eszik? Állandóan kiszökik és bajba kerül? Az allergia után a macskák viselkedési problémái jelentik a legnagyobb gondot, általában ezen okok miatt kerül a legtöbb cica utcára vagy menhelyre.

Pedig higgye el, nem kell megválnia kedvencétől, elég, ha megneveli a kis rosszaságot! Ahhoz, hogy egy viselkedési problémát korrigálni tudjon, először meg kell értenie annak mibenlétét. Tudnia kell, milyen előélete volt a cicának, honnan származik, hogyan élt, miként bántak vele korábban. Értenie kell a macskák testbeszédét. Már az, ha a cica fülét hátracsapja, soka elmond arról, mi zajlik benne. Nyávogás és nyávogás között is van különbség, akárcsak

Ahhoz, hogy egy viselkedési problámát korrigálni tudjon, először meg kell értenie annak mibenlétét. Tudnia kell, milyen előélete volt a cicának, honnan származik, hogyan élt, miként bántak vele korábban. Értenie kell a macskák testbeszédét. Már az, ha a cica fülét hátracsapja, soka elmond arról, mi zajlik benne. Nyávogás és nyávogás között is van különbség, akárcsak a játék alatti viselkedések között.

macska kaparja a fa törzsét

Harapós és karmoló cica

Ha a cica simogatása közben a gazda azon aggódik, hogy kedvence megfordul és megkarmolja, akkor a gazdának vannak problémái, nem a macskának. Mások elfogadják, hogy kedvencük kiszámíthatatlan és temperamentumos, pedig nem kell elfogadni az ilyen viselkedést. Bár a harapás fájdalmas lehet, akrácsak a karmolás, ne higgye, hogy kedvence bántani akarja. Lehet, hogy csak azt gondolja, Ön játszani szeretne vele. Ezzel együtt a fájdalmas reakciókról le kell szoktatni.

A válogatós cica

A válogatósság sok cicára jellemző. Sok gazda nagy türelemmel és hatalmas választékkal kényezteti válogatós kedvencét. Azonban érdemes a cicát megtanítani arra, hogy az ennivalót el kell fogadnia. Nem szabad támogatni és erősíteni a válogatós, finnyás viselkedést! A cél nem az, hogy a felkínált, többféle alternatívából a macska válasszon, hanem az, hogy amit kap, azt elfogadja ée megegye.

A mindent leverő macska

A cicák szeretik felfedezni a világot. Ennek érdekében másznak és ugrálnak, minden magasban levő tárgyat, bútort előszeretettel látogatnak, sőt, sokszor még a függönyre is felkapaszkodnak. Ám lehet, hogy a könyvespolc tetején a felfedezés útját állja a nagymama kedvenc vázája, így hát azt leverik. Lássuk be, képtelenség mindent elrejtve, elzárva tartani, csak azért, mert egy cica él a házban. Meg kell tehát tanítani arra, hová mehet és hová nem.

Balesetek az alomhasználatban

Ha a cica nem az alomba piszkít, annak oka lehet az alom rossz szaga, piszkossága. Ráadásul ennek következtében otthona büdös és rendetlen lesz. A cicát rá kell szoktatni, hogy csak az alomba piszkíthat, a virágláda és a szőnyeg nem megfelelő hely erre. Az első lépés ennek érdekében az alom rendszeres tisztántartása. Érdemes több alomtálat elhelyezni, így van lehetősége választani. Az egyszerű, szagtalan alom is jó célt szolgálhat ennek érdekében, hiszen lehet, hogy a cica az illatosított almot nem tolerálja.

A mindenevő macska

A kutyákhoz hasonlóan a cicák is megkóstolnak mindent, ami előttük van, legyen az földre hullot szemét, konyhai maradék vagy bármi más. Azonban az idegen tárgyak, apró játékdarabok akár el is zárhatják nyelőcsövét vagy beleit, így hát ez nem igazán tolerálható viselkedés. Meg kell tehát tanítani a cicát arra, hogy nem szabad mindent felennie a földről.

A bútorok gyilkosa

A macskák ösztönösen kaparnak, ezzel nem csak koptatják karmaikat, de a mancsukban található mirigyekből ürülő szagjelekkel területüket is megjelölik. Bár a gazda levághatja a cica karmait, sőt, orvosi beavatkozással a karmok teljesen eltávolíthatók (ez sok országban tiltott!), ez nem feltétlenül megoldás. Főleg akkor nem, ha kedvence kijárós cica. Egy kaparófa, egy praktikus macskabútor jó megoldás lehet, de meg kell tanítania kedvencét, hogy csak és kizárólag saját tárgyait kaparhatja.

Az ijedős cica

Ha már volt vendégségben olyan helyen, ahol félős, ijedős cica él, akkor lehet, azt sem tudja, egyáltalán van-e macska a házban. AZ is lehet, hogy látta már, de kizárólag az alomtálban reszketve. Nos, a macskák alapvetően magányos állatok. Idegenek érkezése esetén visszavonulnak, de egyébként is általában éjjel aktívak. Ám ha szeretné kedvencét kicsalogatni az ágy alól, akkor sok türelemre és kedvességre lesz szüksége. Azonban a félős, ideges cica nagy kihívást jelent.

A spriccelő cica

A cicák általában kölyökkorban kezdik a spriccelést, ám ha erről nem szoktatjale kedvencét, akkor egész életén át folytatni fogja. A probléma legjobb megoldása az ivartalanítás, ám akkor is van lehetőség, ha erre nincs szándéka.
 

Ajánlott cikkek