A harapás és karmolás megszüntetésének módszerei

A játékidő a legjobb annak megtanítására, hogy nem szabad harapni vagy karmolni. Játék közben gyakran fordul elő, hogy az állat a fogait vagy a karmát használja, hiszen vadászösztöne előtör. Számukra teljesen természetes, hogy a szájukkal fognak és fogaikkal rögzítenek dolgokat.

Mivel a macska nem érti, miért baj, hogy ösztöneinek megfelelően jár el, és nem érzi a fájdalmat, amit a játékos harapással okoz, meg kell vele értetni. Ilyenkor kell neki megtanítani, hogyan lehet óvatos és gyengéd, hogy csak a mancsait használhatja, de a karmait nem és soha nem szabad harapnia.

Kezdje azzal, hogy egy kis küzdelemre csalogatja. Mindig, amikor megfelelően viselkedik, jutalmazza és dicsérje. Fokozatosan növelje a játék izgalmát és intenzitását, folyamatosan szemmel tartva őt. Amint azt látja, hogy túl izgatott már az állat és karmait meresztgeti, vagy fogait akarja használni, csitítsa a játékot, vagy ha kell, azonnal fejezze be. Ettől a cica lenyugszik és visszahúzza karmait. Ha minden rendben, folytassák a játékot.

Ha nem, akkor addig szó sem lehet a játékról, amíg le nem csillapodik. Elképzelhető, hogy mégis sikerül harapnia vagy karmolnia egyet. Ebben az esetben sikkantson fel fájdalmasan és azonnal fejezzék be a játékot, menjen el és ne is foglalkozzon az állattal.

A macskák, különösen a kiscicák imádnak játszani. A játék váratlan véget érése egyértelmű üzenet a számukra.

Néhány ismétléssel a cica hamar megtanulja, hogy az ő durvasága és túlzottan agresszív viselkedése okozza az imádott és élvezetes játék végét.

Persze míg tanulja a cica, hogy a gazdát nem szabad sem harapni, sem karmolni, kell egy olyan tárgy, amin nyugodtan kimeresztheti a karmait és élesítheti a fogait.

A macskák ragadozók. Még ha minden olyannal ellátja az étkezés során, amire szüksége van, a vadászösztönök akkor is élnek. Normális, hogy folyamatosan gyakorolnak a cicák, próbálgatják vadászképességeiket. Ezért nagyon fontos, hogy legyen olyan hely és tárgy, melyen ez megengedett. Ha csak odadob neki pár játékot a padlóra, akkor párszor „legyőzi”, majd megunja. A gazdán múlik, hogy a játék élvezetes legyen, interaktív elfoglaltság a gazdival. Egy bot végére spárgával rögzítsen lelógó játékot és húzza körbe a házban, míg a cica követi és megpróbálja elkapni. Érdemes körülnézni az állat felszerelési boltokban is, ahol temérdek jópofa és hasznos játék lelhető fel, melyek stimulálják a cica érdeklődését és lehetővé teszik a közös játékot.

Ajánlott cikkek