A macskák nonverbális kommunikációja

Temérdek lehetőség van idegen nyelvek megtanulására. Lehet nyelviskolában, tanfolyamokon vagy magántanárnál jelentkezni, ha valaki el szeretne sajátítani bármilyen idegen nyelvet. Azonban sajnos nincs egyetlen hely sem, ahol a macskák nyelvét tanítanák az embereknek.

A cicák ugyan igen sok emberi szót képesek megérteni és sajátos macskanyelvükön elég széles verbalitással bírnak, a hangszálaik nem alkalmasak arra, hogy a szó szoros értelmében beszéljenek hozzánk.

Mégis, akkor hogyan lehet közvetlenebb módon kommunikálni a cicákkal? Úgy, hogy meg kell érteni és tudni kell értelmezni a testbeszédüket.

A farok az a testrész, amely a leginkább közvetlen jeleket küldi a macska hangulatáról és gondolatairól mind macskatársainak, mind az embereknek.

A békés és elégedett macska farka nyugodt és függőleges, azt jelenti, minden rendben van, a világ békés és nyugodt. Amikor a farok vége „s” betűt formáz, az nem más, mint egy barátságos üzenet.

Azonban amint a farok elkezd „kilengeni”, azaz csóvál a cica és ennek sebessége gyorsul, az nem mást jelent, minthogy mérges vagy ideges valami miatt.

Sokan láttak már macskát, melynek farka az üvegmosó kefére hasonlított, azaz alaposan felborzolódott rajta a szőr. Ennek jelentése nem más, minthogy hirtelen megijedt valamitől.

Amikor a cica fél, akkor farkát leereszti és behúzza a lábai közé, de ugyanígy cselekszik akkor is, amikor alázatosságot akar mutatni valakivel szemben.

A fülek helyzete nem csak azt jelzi, hogy bizony, ott van és hall mindent. A fül temérdek információt közöl a cica kedvéről és gondolatairól, a farokhoz hasonlóan. Mikor a fülek lelapulnak, az erős jelzése annak, hogy az állat bosszús. Még nem vészes a helyzet, de bármikor „robbanhat a bomba”. Ugyanakkor, ha a fülek egyenesen állnak, hegyezi őket, akkor bizony készen áll a játékra.

Szokták mondani, hogy a szem a lélek tükre. Nos, ez a macskák esetében fokozottan igaz. Amikor a cica pupillája kitágul, készen áll a támadás kivédésére, az állat igencsak figyel vagy fél valamitől, de lehet, hogy igencsak agresszívvé vált. A lassú pislogás biztos jele annak, hogy a cica nyugodt és biztonságban érzi magát. Egyes szakértők azt tanácsolják, a gazdi ilyenkor lassan pislogjon vissza, ezzel üzenve cicájának, hogy szereti.

Ajánlott cikkek