Inkontinencia és annak hatása az öreg kutya életére

Mi történik akkor, ha a kutya képtelen felügyelni bélsár- és vizeletürítését? És mit tesz a gazda, ha észreveszi, hogy az addig jól működő szobatisztaságnak hirtelen vége és kedvence szerte a házban csomagokat és tócsákat helyez el?

Ahelyett, hogy megbüntetné és így rontana a helyzeten, nézzen a dolgok mögé, keresse fel az állatorvost és találják meg az okokat.

Az inkontinencia olyan betegség, amikor az állat elveszíti kontrollját a bélsár és/vagy a vizelet ürítése felett. Ugyanezt a kifejezést használják akkor is, amikor a kontroll képessége csökken, de nem szűnik meg teljesen. A helyzet a gazda számára kellemetlen, hiszen állandóan takarítania kell. Az ok pedig lehet az, hogy a kutya záróizmai idős korban nem megfelelőek, ám ez az állapot kezelhető. Az inkontinencia oka lehet még a húgyhólyag és húgycső betegsége is. Idősebb, ivartalanított szukáknál az ösztrogén szint csökkenése is okozhat inkontinenciát, ebben az esetben a hormonkezelés megoldást adhat.

Bélsár inkontinencia esetében az ok általában a végbélizmok sérülése, mely műtéti úton helyreállítható, de okozhatja gerincsérülés, medencesérülés is. Az ilyen jellegű idegrendszeri károsodások kezelése nehéz. A legkönnyebb eset, amikor a laza ürüléket és a bélsárürítési problémát a nem megfelelő étrend okozza – annak megváltoztatásával a probléma általában megoldódik.

Érdemes egy példát áttekinteni. Egy tizenegy éves, ivartalanított, minden más szempontból egészséges szukánál inkontinencia jelentkezik. Mit tehet az orvos?

Az étrend megváltoztatása és gyógyszeres kezelés lehet, hogy olyan mértékben csökkenti az inkontinenciát, hogy elfogadható legyen. Egy lehetséges megoldás ilyen helyzetben a kutya pelenkára szoktatása vagy kisebb testű kutya esetében egy kis ajtó felszerelése, melyen át szabadon tud közlekedni, ha szükségét érzi.

Ajánlott cikkek