A pórázon vezetés és a lábnál követés

Az utcán járva sokszor látni, hogy a kutyák nem hogy szépen nem tudnak menni a pórázon, de gyakran szó szerint ők sétáltatják a gazdát. Márpedig a kutyának a pórázon önállóan, húzás és rángatás nélkül kell közlekednie, a gazdának pedig a környezetre és a kutyára figyelve (tehát nem a telefont nyomkodva) kell vezetnie az ebet.

kutya vonszolja a gazdát

Annál elkeserítőbb látvány és érzés nincs, mint amikor a kutya vonszolja a gazdáját, az esik-kel a póráz másik végén, de kedvence a füle botját nem mozdítja. Mindez ráadásul nem is biztonságos.

A pórázon vezetés parancsszó nélküli gyakorlat, itt a gazda a pórázzal irányít, a szokás az, hogy a kutyát bal oldalon vezeti, de ez egyéni döntés kérdése.

Először fel kell csatolni a kutyára a pórázt. Ehhez célszerű alulról megfogni a nyakörvet, és alulról ráhelyezni a pórázt. Kerülni kell ilyenkor azt, hogy a gazda a kutyára hajoljon, ugyanis ez fenyegetően hathat rá, és kényelmetlenül fogja érezni magát. Nem jó ötlet a kutyát a nyakörvnél fogva közelebb húzni, hogy rácsatolható legyen a póráz. Érdemes inkább leguggolva hívni, és amikor már közel van, akkor felcsatolni.

kölyökkutya játékosan cibálja a pórázt

Az első sétakor mutasson jutalomfalatot a kutyának az öklében, a lába mellett, és hagyja, hadd szimatolja. Eközben rövid pórázon, szorosan, lassú léptekkel lehet vezetni. Néhány lépésenként jutalmazni kell a kutyát, hogy megtanulja, számára jó, ha szépen halad a gazda lába mellett.

Aki Flexi pórázzal gyakorol, az induljon el a kutyával együtt, majd kicsit kezdjen el hátrálni, amikor azt tapasztalja, hogy a kutya túlzottan előre szaladt vagy túl gyorsan halad. Ebben a helyzetben – azaz ellentétes irányba haladva – elég hamar el fog fogyni a póráz. Ekkor lépjen még hátrébb, de ügyeljen arra, hogy ne rántsa vagy húzza meg, elég, ha érzékeli a kutya, hogy nincs út tovább. Ekkor vissza fog nézni a gazdára. Ne álljon meg, haladjon hátrálva, közben szólítsa meg a kutyát. Ez arra készteti, hogy a gazdához menjen. Amint ez megtörténik, dicsérje meg és jutalmazza. Minél többször ismétli ezt meg, annál hamarabb tanulja meg a kutya, hogy számára kifizetődő kellő távolságon belül maradni.

Lábnál követés

Amikor a kutya már szépen közlekedik a pórázon, el lehet kezdeni a lábnál követés gyakorlását. Ennek a feladatnak azt kell jelentenie a kutya számára, hogy a gazda bal oldalán szorosan halad, a gazdára néz, figyeli, mindig vele együtt halad, akármilyen tempóban is megy. Ez nagy összpontosítást követel az ebtől, hiszen tökéletesen alkalmazkodnia kell a gazda tempójához. Mindez nagy különbség a pórázon vezetéshez képest, hiszen ott csak annyi az elvárás, hogy ne húzza és ne rángassa a pórázt.

kutya lábnál igazodva halad

A feladat gyakorlásához állítsa a lába mellé a kutyát, és engedje, hogy egy jutalomfalatot szaglásszon. Induljon el, közben mondja ki a parancsot, ami lehet akár a „láb” vagy a „lábnál”. Figyeljen arra, hogy olyan közel tartsa a jutalomfalatot a kutya orrához, hogy ő ne fordítsa el róla a tekintetét. Amennyiben a kutya szépen, szorosan a láb mellett halad és figyel a gazdára, akkor érdemes megismételni a parancsot. Pár lépésenként jutalmazza és dicsérje meg. Persze a cél, hogy jutalomfalat nélkül is kivitelezze a feladatot, de a dicséret sosem maradhat el.

Érdemes különböző sebességű mozgással gyakorolni, amikor már érti a kutya a feladatot, azaz tudja, mit vár el tőle a gazdi. Ahogy egyre ügyesebben halad, összpontosítva és figyelve a gazdára, úgy lehet egyre feljebb, tőle egyre távolabb emelni a feladatot.

kutya lábnál igazodva, leengedett pórázzal halad

Amikor már pórázon szépen megy a lábnál kövezés, meg lehet próbálkozni a szabadon követéssel is, láb mellett, persze eleinte csak védett, biztonságos helyen, és zavaró körülmények nélkül.

Ajánlott cikkek