A visszahívás

Az egyik legfontosabb dolog, amit megtaníthatunk a kutyának, az az, hogy minden élethelyzetben, gyorsan és megbízhatóan menjen oda a gazdához, amikor azt mondja neki. Tehát a visszahívás parancsa egyrészt gyakran feltétlenül szükséges, másrészt akár életmentő is lehet a kutya számára.

A gyakorlásnál általában nem maga a kutya jelent problémát, hiszen ő mindig boldogan megy a gazdához, hanem a sok-sok figyelemelterelő tényező az, amivel meg kell küzdenünk. Ehhez pedig először nyugodt környezetben kell stabilan begyakoroltatnunk a „vissza” parancsot, hogy utána a következő szintre lépve, nehezített körülmények között is gyakorolhassunk.

A parancs a kutya számára azt jelenti, hogy mindegy, hogy mit csinál, azonnal a gazdához kell mennie.

Vonjon be egy segítőtársat a gyakorlásba. Kérje meg őt, hogy tartsa a kutyát egy helyben, azaz fogja meg. Mutassa meg a kutyának a kezében tartott jutalomfalatot, azaz engedje, hogy a kutya megszaglássza, megnyalogassa. Ezután gyors léptekkel távolodjon el a kutyától. Ha nincs a környezetben semmiféle zavaró tényező – márpedig az elején törekedni kell, hogy ne legyen -, mondja ki a parancsot. A kutya azonnal és határozottan oda fog szaladni a gazdához, hiszen emlékszik, hogy magával vitte a jutalomfalatot. Amint odaér, azonnal adja oda neki a jutalmat.

kutya fekvésből épp felül

Időről időre növelje a távolságot, hiszen az a lényeg, hogy ne csak kis térben tudja, mit kell tennie. Amikor már stabilan megy a visszahívás nyugodt körülmények között, el lehet kezdeni a gyakorlást zavaró tényezők közepette is. Ilyen zavaró tényező lehet akár az is, hogy segítője a kutya nevét mondja.

Ügyelni kell arra, hogy játékhelyzetből ne hívjuk a kutyát a gyakorlás során, mert esélyesen nem ránk fog figyelni, hanem a másik kutyára, akivel játszik. Ez a leggyakoribb, és legnagyobb gondot okozó hiba, azaz ha olyan helyzetből akarja hívni a kutyát, amikor nem figyel a gazdára, és semmibe veszi a parancsot. Ha a másik kutyával való játékból szeretné visszahívni, akkor a kezdetekkor jobb, ha odamegy, és rácsatolja a pórázt. Hogy mindez ne legyen számára kellemetlen élmény, jutalmazza és dicsérje meg.

kutya felülve indulásra készen csahol

Ajánlott cikkek