A kutyatámadások okai és kivédése

Nagyon sok kutya él a háztartásokban, van, ahol több is. Ez összességében bizony igen magas számot ad, és hát nem mindegyikük jólnevelt vagy barátságos. Van, hogy a gazda nem foglalkozik a kutya nevelésével, nem megfelelő a szocializációja. Megeshetm hogy korábban érték traumák, sérülések a kutyát, és rehabilitációja még nem fejeződött be, vagy a gazda bele sem gondol, hogy erre szükség lenne egy bizonytalan múltú, menhelyről befogadott eb esetében.

Sajnos, minden évben fordulnak elő kutyatámadások, akár gyerekek, akár felnőttek vagy idősek ellen. Sokukról csak a szűk környezet tud, a durvább esetek kerülnek csak be a médiába. A statisztikák, sajnos, nem a legjobbak.

Szóval, hogyan védheti meg családját a kutyatámadásoktól és a harapástól?

Nos, ha megtanítja a családtagoknak (és persze megtanulja ön is), hogyan kell helyesen közelíteni egy kutyához, az nagyban elősegíti a biztonságot.

Persze nem minden eset védhető ki,  de törekedni kell a lehető legnagyobb biztonságra.

Miért harap a felnőtt kutya?

A leggyakoribb ok a félelem, azaz a félelem kiváltotta agresszió. Amikor egy kutya fenyegetve érzi magát, úgy véli, sarokba szorították, akkor támadással reagál, ez pedig harapással jár együtt.

Vannak kutyák, melyek dominánssá és agresszívvé válnak, ha meg akarják erősíteni falkában betöltött pozíciójukat, akár egyes családtagokkal szemben is, akiket túl gyengének ítélnek meg.

kutya a kocsi nyitott ablakában figyel

Emellett gyakori, hogy a kutya territoriális agressziója érvényesül, amikor a gazda nincs a közelben. Ilyenkor, ha egy idegen lép a kutya területére, az agresszivitással reagál, hogy megvédje a területet. Ugyanez lehet a helyzet a kocsiban magára hagyott kutyával is, ő az autót védi, ezért van sok harapás olyankor, amikor valaki szeretné megsimogatni a nyitott ablakban nézelődő kutyát.

Gyakran történik támadás olyankor, amikor a kutya játék közben túlpörgeti magát, túl izgatottá vélik. Ilyenkor a vörös köd leereszkedik az ebre, és beindul az ösztönös támadási reakció. Sajnos, ez az eset leggyakrabban a gyerekekkel való játék során fordul elő.

Ha idegen a kutya…

Biztosan találkozott már olyan kutyával, amelyet furcsának talált és bizonytalan érzésekkel ment el mellette. De hogyan is kell viselkedni ilyen helyzetekben, hogyan kell viselkedni idegen kutyákkal?

  1. Ne akarja mindenáron megérinteni a kutyát, mindig kérdezze meg a gazdáját, ha a közelben van. Ha engedélyt kap rá, akkor is előbb hagyja, hogy a kutya először megszimatolhassa.
  2. Soha ne hajoljon a kutya felé, és ne magasodjon fölé. Ezt minden kutya fenyegetésnek érzi, és akként is reagál rá.
  3. Soha ne menjen közel ismeretlen kutyához, ha az egy autóban van, meg van kötve, vagy a kerítés mögött ugrál. A kutya a területéhez való közeledést nem biztos, hogy barátságosnak fogja tartani, még akkor sem, ha a legjobb szándékkal közelít felé.
  4. Soha ne zavarja meg a kutyát, amikor az alszik, eszik, játékát rágcsálja, vagy éppen a kölykeit gondozza..
  5. Mindig azzal a feltételezéssel közelítsen, hogy az idegen kutya potenciális fenyegetésként tekint az ismeretlen emberekre.
  6. A legtöbb gyerek, akivel kutya él a családban, azt gondolja, hogy minden kutya olyan kedves és barátságos, mint az övé. Meg kell tanítani a gyereknek, hogy idegen kutyákkal szemben mindig legyen óvatos. A legtöbb esetben, amikor gyereket harap meg a kutya, a csemete általában túl barátságos, és megpróbálja megölelni vagy megsimogatni a kutyát.

támadás gyakorlása a kutyaiskolában

Hogyan reagáljon a kutyatámadásra?

Mi a teendő, ha egy agresszív kutya közeledik ön felé? Meg kell próbálni a lehető legkevesebb sérüléssel megúszni a dolgot, és elérni, hogy a kutya mielőbb elmenjen. De mégis, hogyan?

  • Amennyiben idegen kutya közeledik, maradjon mozdulatlan és engedje, hogy a kutya megszimatolja. Véletlenül se nézzen a szemébe, azaz kerülje a szemkontaktust. Az esetek többségében, ha a kutya a szimatolás során észleli, hogy nem jelent fenyegetést a számára, szépen továbbmegy,
  • Bármit is csinál, ne kezdjen el futva menekülni. A kutyák ösztönösen vadászni kezdenek, ha futó zsákmányt érzékelnek, és bizony ilyen helyzetben a futó ember is zsákmány lesz a szemükben.
  • A kutyák a közvetlen szemkontaktust is fenyegetőnek érzik. Ha agresszív kutyával találkozik, fordítsa el a tekintetét, de figyelje a kutya mozgását és testbeszédét.
  • Ha a kutya megtámadja, akkor bármit, ami a kezében van, használja pajzsként, azaz tartsa a kutya és maga közé. Így a csattogó állkapocs, a fogak nehezebben érik el. Ez a tárgy lehet bármi, akár a táskája, a szatyra, a kabátja.
  • Ne sikítozzon és ne üvöltsön a kutyára. Ezt a kutya agresszióként foghatja fel, és csak még inkább támadni fog a potenciális ellenfélre.
  • Amint a kutya elvesztette az érdeklődését, kezdjen el nagyon lassan hátrálni, igyekezzen elhagyni a veszélyes területet, de közben folyamatosan figyelje a kutya testbeszédét.
  • Ha nem lát más megoldást a támadás kivédésére, feküdjön a földre, gömbölyödjön össze, és kezével, karjával védje a nyakát és a fejét. Maradjon ebben a pozícióban, amíg a kutya el nem veszíti az érdeklődését és el nem megy, vagy segítség nem érkezik.

Persze mondhatnánk, hogy a legjobb megoldás, ha elkerüli a veszélyt, de hát ez nem mindig kivitelezhető. El lehet kerülni az olyan helyeket, ahol tudja, hogy esély lehet kutyatámadásra, el lehet kerülni az olyan ingatlanokat, ahonnan tudja, hogy kiszabadulhat, kitörhet veszélyes kutya, de a váratlan helyzetek nem elkerülhetők. Ha módja van rá, támadás veszélye esetén először mindig a gazdát próbálja hívni, amennyiben látható távolságon belül van. Idegen ingatlanba, ahol kutya van, ne menjen be a gazda jelenléte nélkül.

kutyatámadás gyakorlása a kutyaiskolában

Konklúzió

Az a kölyökkutya, amelyiket megfelelően szocializáltak, amelyik jó nevelést kap, és pontosan tudja, hogy még játékból sem csíphet, haraphat az ember kezébe, lábába, jó eséllyel kiegyensúlyozott, felnőtt kutya lesz, amely mellett nyugalomban és biztonságban lehet élni. Persze mindehhez fontos az is, hogy ne csak a kutyát tanítsuk meg a békés együttélés szabályaira, de magunkat is képezzük a kutyák testbeszédéből, viselkedéséből, és tanítsuk meg a fontos dolgokat családtagjainknak, gyermekeinknek is.

Ajánlott cikkek