Hol és hogyan érdemes tanulni?

A kutya nevelését és tanítását abban a pillanatban el kell kezdeni, amikor a kiskutya új otthonába kerül. Az első egy-két nap persze az ismerkedéssel telik, aztán meg kell mutatni állatorvosnak, tehát a gazdák csak odázzák a feladatot. Pedig, ha belegondolnak, már az első pillanattól tanítják a kiskutyát, hiszen pár nap után már hallgat a nevére, nemde?

A nevelés tehát logikusan már az első pillanattól kezdődik, azaz ahogy a kölyök új gazdájához kerül.

A képzést akár már három hónapos korban el lehet kezdeni. Egy kölyök esetében ez a feladat mindig nagy kihívás, különösen a kezdetekkor, amikor még nem tudnak tökéletesen fókuszálni. Ám ha az olyan alapokkal kezdik, mint az „ül” vagy a „marad”, akkor hamar sikerélményük lesz mindkettejüknek. Ezután, ahogy az oltási program engedi, és utcára mehetnek, jöhetnek a pórázas gyakorlatok, valamint az ültetés, fektetés, behívás nagyobb térben gyakorlása. Természetesen idősebb korban is képezhető egy kutya, bár tény, hogy általában lassabb a haladás. Ugyanakkor az is igaz, hogy nyugodtabb természetük miatt maga a feladat könnyebbnek tűnik az idősebb ebekkel.

yorkie jutalomfalatért pacsit ad

A könyvek, oktató anyagok, videók nagyon hasznosak, de nem helyettesítik, legfeljebb kiegészítik a kutyaiskolai képzést. A kutyaiskola nem csak a nagy kutyák privilégiuma, egy aprócska csivava vagy yorkie (hát még a gazdáik) is profitálni tud a profi szakmai segítségből. A jó kutyaiskola segít a kutya szocializációjában, megismerteti új helyzetekkel, és segítséget nyújt a gazdának is.

A jó kiképző áldás, mindig minden kutyát egyedileg figyel meg, és ennek alapján állítja össze a feladatokat, ez alapján ad tanácsot. A kutyaiskola és a kiképző megtalálása azonban nem könnyű feladat, ha jót akar választani. A legbiztosabb, ha a szájhagyományra támaszkodik, azaz meghallgatja más kutyások véleményét, tanácsait, és nem az első intézmény kapuján esik be csak azért, mert az közel van vagy olcsó.

szálkás tacskó a lábhoz igazodást gyakorolja a kutyaiskolában

Manapság már a legtöbb kutyaiskolában a pozitív megerősítésen alapuló technikákat használják, a tradicionális képzés már ritkán alkalmazott, leginkább csak keményfejű, makacs fajták esetében. A különbség abban van, hogy míg néhol kizárólagos a használat, addig másutt kombinálják a korrekcióval.

A gazda döntését a választásban befolyásolhatja az is, hogy jutalomfalattal vagy csak dicsérettel, esetleg játékkal dolgoznak a kutyaiskolában, illetve használnak-e például klikkert vagy sem.

Hogy mi a különbség? A tradicionális kiképzés modern irányzata Barbara Woodhouse nevéhez köthető, és az 1950-es években kezdődött. Ez a módszer fizikális korrekciót használ a kutya képzésében. Például ha azt mondja a kutyának, hogy „ül”, az pedig állva marad, akkor egy kicsit meglegyinti a farát a póráz végével vagy ránt egyet a fojtó nyakörvön, miközben lenyomja a fenekét a földre. A jutalmazás a dicsérő „jó kutya” szóval történik. A klikker tréning napjainkban ez az egyik legnépszerűbb módszer, mely Karen Pryor nevéhez kötődik. Az alapvető engedelmességi neveléstől kezdve a szobatisztaságra szoktatáson át, egészen a viselkedési hibák korrigálásáig sokféle helyzetben használható.

vizsla láb mellé igazodva, a gazdára figyelve halad

A módszer elmélete az, hogy az állatok az operációs koordinálás által hatékonyabban tanulnak. Ez azt jelenti, hogy az állat a környezetéből tanul, megfigyelés által, a pozitív következményekkel járó dolgokra pedig jobban reagál, mint azokra, melyek negatív kimenetelűek. A klikker tréning tisztán pozitív megerősítéssel dolgozó technika – a klikker ösztönzi a kutyát arra, amit meg kell tennie. A jutalmazás pozitív megerősítésen alapuló technika, ám az ösztönző nem a klikker, hanem valamilyen jutalom, ami lehet kedvenc játék, étel, vagy bármi más, amit az állat szeret. Amikor odaadja a jutalmat, meg is kell dicsérni a kutyát, hanghordozással hangsúlyozva az elégedettséget. A lelkesedés mindig ösztönzően hat gazdára és kutyára egyaránt.

Igazából teljesen mindegy, hogy milyen módszert választ. A legfontosabb az, hogy minden kutya ismerje az alapvető engedelmességet, megtanulja, hogyan kell viselkednie, és milyen szabályok vonatkoznak rá úgy a saját falkájában, azaz a családban, úgy a széles nagyvilágban.

Ajánlott cikkek