Hogyan lesz harapós a kutya?

A kezdő kutyatartó még csak elméletben tudja, milyen éles is tud lenni egy kölyökkutya foga, de jó eséllyel már a gyakorlatban is kezd ismerkedni vele. Ráadásul a kiskutya soha nem fél használni tűhegyes fogacskáit. De harapós nem attól lesz egy kutya, hogy gondol egyet és harapni kezd. A harapós kutya vagy kölyökként is harapdált, csipkedett, csak akkor még jópofának tartotta a gazda, és nem szólt rá, vagy később éri valamilyen trauma, melyet nem, vagy nem megfelelően kezelnek. Tehát a harapós kutya legtöbbször nevelési hiba eredménye.

Egyszóval lehet, hogy eleinte mókás, amikor a kölyök elkezdi harapdálni a gazdi kezét, vagy a bokáját, sarkát, amint lépni próbál, de egy idő után biztos, hogy nem vicces, sokkal inkább fájdalmas és zavaró ez a szokás.

Ám ha időben nem tesz ellene, akkor rögzül a rossz szokás, és idővel veszélyessé is válhat, főleg, ha kisgyerek vagy sebezhető, idős ember él a családban, és ha a kölyök idővel harapós, nagy és erős kutyává érik.

De miért harap a kölyökkutya, hogyan lehet erről leszoktatni, és hogyan előzhető meg, hogy egy izgatott, ugribugri kölyök, vagy egy egresszív felnőtt kutya harapásának áldozataivá váljanak a családtagok?

kutya a gazda karját harapja

Miért harap a kölyök?

A csecsemők a kezükkel tapintják meg a környezetük tárgyait, így tanulnak és tapasztalnak. A kölyökkutyák a szájukat használják tapintásra, ezáltal ismerik meg az őket körülvevő világot. Azonban a kiskutyáknak tűéles fogacskáik vannak, ezek pedig fájdalmat tudnak okozni. Ezért is fontos ezzel a problémával foglalkozni, különösen, ha gyerekek is vannak a családban, és ha ez a cuki, kicsi kölyök várhatóan jó nagy és erős kutyává fog fejlődni.

A tapasztaláson és tanuláson kívül a harapás a hierarchia kialakításának eszköze is. A legnagyobb és legerősebb kölyök több figyelmet és több ételt kap az anyjától, és bizony az alomban gyakran használják a fogaikat, hogy tovább érvényesítsék dominanciájukat a gyengébb, kisebb testvérekkel szemben.

kölyök csivava kötél játékot rág

A fogzás menetrendje

  • Nagyjából háromhetes korban a fogak elkezdik áttörni a fogínyt, elkezdődik tehát a fogzás
  • Nagyjából hathetes korra az összes tejfog kibújik
  • A 12. hét táján a tejfogak elkezdenek kihullani, ezzel párhuzamosan a maradandó fogak növekedése is megindul
  • Hat hónapos korra az összes tejfog kihullik és minden maradandó fog kinő. Kistestű fajtáknál előfordul, hogy a tejfogak nem hullanak ki teljesen, de melléjük nő a maradandó fog. Ilyenkor állatorvossal kell kihúzatni a tejfogakat, hogy a kettős fogsorból eredő fogászati problémák elkerülhetők legyenek.

A fenti menetrendből is látható, hogy három hetes kortól bizony a gazda ujjai, lába és minden egyéb testrésze is veszélyben van a tűhegyes fogaktól, és bizony, amíg minden fog ki nem nő, a veszély a fogzással járó fájdalom, feszülés és ínyviszketés miatt még fokozottabb.

kutya a gazda odatartott ujját rágcsálja

A kölyökkorral kezdődik…

A kiskutyát meg kell tanítani arra, hogy nem harapdálhatja, rágcsálhatja, és nem haraphatja meg az embereket, akármennyire is fájdalmas számára a fogak áttörése, akármennyire is viszket az ínye.

Ha a kölyök erősebben harap, négylábú játszótársa, alomtestvére és anyja nyüszítéssel, vagy esetleg visszaharapással jelzi a fájdalmat.

A gazda, ha játék közben a kölyök megharapja, fájdalmasan feljajdul, de célszerű abbahagynia a játékot is egy időre, valamint elvonnia figyelmét a kutyáról.

Ezekkel az ismétlődő negatív visszajelzésekkel a kölyök hamar megtanulja, meddig mehet el, hogy a játék még érdekes maradjon minden résztvevő számára. Nagyon fontos a kölyök játékszerei által való ösztönzése. Azaz ha a kutya harapni kezd, kínáljon neki egy játékot alternatívaként. Az olyan interaktív játékok, mint a kötélhúzás vagy apportozás igen jó játékok, mivel mentálisan és fizikálisan is stimulálják a kutyát, de ha „túlpörög” a kölyök a játék során, pont ellenkező hatást váltanak ki.

Amennyiben a kutya nem hajlandó a felkínált játékra figyelni, a feljajdulás sem érinti meg, sőt, tovább harapja gazdáját vagy tépi ruháját, azonnal forduljon el tőle és hagyja teljesen figyelmen kívül az állatot. Nem fogja szeretni, mert azt jelzi a számára, hogy a harapás következménye az imádott gazda figyelmének elvesztése és a játék befejeződése. Ez elég ösztönző erő lesz! Ha a kölyök éppen fogzik, célszerű hűtött vagy fagyasztott rágókákkal segíteni neki, hiszen ilyenkor a feszülő íny megnyugtatására, a viszketés és a fájdalom csökkentésére használja a rágást, a harapást.

kutya a gazda kezében tartott kötéljátékot húzza

Hogyan lehet leszoktatni a harapásról?

  • Fontos, hogy a családban minden családtag betartsa a szabályokat, azaz egyikük se engedje vagy nézze el neki a harapdálást. Ha nem tapasztal következetességet, könnyen összezavarodik a kutya.
  • Mindig legyen türelmes. Nem szabad elfelejteni, hogy a kölyök valójában teljesen ösztönös viselkedést produkál, és nem érti, mi benne a rossz.
  • Soha ne veszítse el az önuralmát, amikor a kiskutya megcsípi vagy megharapja. Ha megüti vagy ráordibál, nem fogja visszatartani a kutyát a harapdálásától, ellenben nem fogja érteni, mi a probléma, és megijed. Ez pedig csak agresszivitást vált ki belőle.
  • Soha ne engedje, hogy a kölyök a kezével vagy a lábával játsszon. Az emberi testrész nem játékszer. Sokan hagyják, aztán pedig csodálkoznak, ha a kölyök beleharap vagy belecsíp a végtagjukba. Fontos, hogy a családtagok és a vendégek is megértésék, a szabály az, hogy a kutya a játékaival játszik.
  • Jobb nem engedni, hogy a kiskutya az ember arcát nyalogassa. Az orr és a fülek kiváló célpontok a harapásra, a puszi gyorsan átcsap harapásba, és bizony mind a két testrészen elég fájdalmas.
  • Legyen szelektív a kiskutyával játszott játékok kiválasztásában. Bár a kötélhúzás kiváló szórakozás, minden olyan játék, amely magában foglalja a dobálást, a harapást és a húzást, ösztönözheti a rágást, különösen, ha a kiskutya túl izgatott lesz a játék során.

Kölyökkel, biztonságban és biztonságosan

  1. A kiskutyák végtelenül aranyosak, a gyerekek imádnak velük játszani. A közös játék azonban gyorsan elvadulhat, és harapáshoz vezethet, különösen nagyon fiatal kölyök és kicsi gyerek esetében..
  2. Soha ne hagyja magára a kutyát és a gyereket, akkor sem, ha a kutya még apró kölyök.  Ha mindenképp ki kell mennie a helyiségből, vagy a gyereket, vagy a kutyát vigye magával.
  3. Ha van idősebb kutya is a családban, az nem biztos, hogy tolerálja a kölyök csipkedését, harapdálását, ez pedig idővel verekedéshez, sérüléshez vezethet. A családi béke megőrzése érdekében csak napi maximum 20 perc szabad játékot engedélyezzen nekik, lehetőleg 5 perces szüneteket beiktatva, és szigorúan felügyelve.
  4. Szoktassa mielőbb a kölyköt dobozhoz, ketrechez vagy mobilkennelhez, így megtanulja, hogy nem zaklathatja a családtagokat és a családban élő többi állatot amikor éppen eszébe jut.
  5. A gyerekeknek és a kölyökkutyának is meg kell tanulniuk, mi az elfogadható viselkedés a másikkal szemben, milyen szabályok és korlátok vannak. Soha ne szidja, fizikailag pedig végképp ne büntesse egyik felet sem, inkább szánjon időt arra, hogy megmutassa nekik, megtanítsa velük, miként kell viselkedniük egymással.
  6. Amikor játékszerekkel játszanak, arra ösztönözze a kutyát, hogy a játék során a padló szintjén maradjon. Ne engedje, hogy felugráljon a játékért. A játék során és annak végén is jutalmazza a megfelelő viselkedést.
  7. Amint a kiskutya fogait megérzi a bőrén, azonnal hagyja abba a játékot, és várjon, amíg egy kicsit lenyugszik. Csak akkor folytassa, ha úgy érzi, a kölyök lehiggadt. Amennyiben úgy véli, túl izgatott a kölyök, küldje a helyére, a dobozába, vagy tegye a mobilkennelbe, hogy lenyugodjon.

Ajánlott cikkek