És ha mégis véletlenül „bent megy ki” a kutya….

Leül vacsorázni, és mire végez, a nappali közepén egy tócsa fogadja? A kutyus, amelyiket már hosszú hetekkel korábban megtanítottak a szobatisztaságra, és büszkén csóválva ment a megszokott, megengedett helyre, most szégyenkezve elbújik a konyhában.

Nincs semmi baj! Ahogy a kölyök különféle fejlődési fázisokon megy át, időről időre előfordul, hogy kiskori viselkedési gondok újra megjelennek, és bizony úgy tűnhet, mintha elfelejtette volna a szobatisztaságot. Pedig valójában nem felejtette el, sokkal inkább valószínű, hogy valamilyen környezeti változás áll a dolgok hátterében.

Először át kell gondolni, mik lehetnek az okok. Meg kell határozni, mi történt, mi zavarhatta meg a kutyát, így ha később megismétlődik a dolog, már tudni fogja. Ha az ok megvan, el lehet kezdeni az újratanítást.

Mik lehetnek a balesetek okai?

Kisbaba, gyerekek – Ha újszülött érkezik a családba vagy az idősebb gyerek hirtelen élénkebb, hangosabb lesz, visszavetheti a kölyköt. Lehet, hogy a bepisilés vagy bekakilás nem más, mint egy figyelemkérő kiáltás.

Egészségügyi problémák – Érdemes ellenőriztetni, nincs-e húgyúti fertőzése a kutyának, ugyanis ez is állhat a váratlan bevizelések hátterében.

Kinti zajok – Ha hirtelen munkások kezdtek el dolgozni az utcán, vagy váratlanul megnövekedett a forgalom, esetleg étterem, vendéglő nyílt a ház aljában, bizony új és szokatlan zajok zavarják meg a mindennapokat. Ezek a kutyára is hatással vannak.

Étel és víz – Ellenőrizze, nem hagy-e több vizet a kutya előtt, mint korábban, és nem volt-e bármilyen változás a kölyök étrendjében – úgy összetételét, mint ütemezését tekintve.

Szabadság – Ha a kölyök korábban megszokta, hogy a dobozban van a helye, amíg a gazdi a dolgait intézi, ám váratlanul elkezdte szabadon hagyni a lakásban, lehet, hogy ez a hirtelen változás okozza a zavart.

Megoldások

Nyilvánvalóan a legegyszerűbb megoldás, ha rájön, hogy mi okozza a baleseteket és orvosolja a problémát. A másik megoldás, ha még nem volt   dobozhoz    vagy  mobilkennelhez szok tatva a kutya, hogy megteszi azt.  

Ám van, amikor a változások visszafordíthatatlanok, ilyen például az újszülött érkezése a családba. Ilyenkor bizony újra kell kezdeni a szobatisztaságra nevelést, és lépésről lépésre megint meg kell mindent tanítani a kutyának. Idősebb korban ez egy kicsit nehezebb, mint amikor egy apró kölyökkel kell elsajátíttatni a dolgot.

Ehhez a legcélravezetőbb eszköz a kutyapelenka, és a helyhez szoktató spray. A kutya méretének és a "baleset" gyakoriságának és mennyiségének figyelembevételével itt ki tudja választani a legmegfelelőbb pelenkát, sőt, még pelenka-feszítő keretet is talál, ha esetleg kedvence hajlamos lenne összegyűrni vagy elhúzgálni a pelust.

A siker kulcsa idősebb korban

  • Alakítsa ki a napi rutint
  • Dicsérjen, dicsérjen és dicsérjen, minden alkalommal, amikor a kutya kinn végzi el a dolgát.
  • Készítsen egy kutyapelenkát közel az ajtóhoz.
  • Amikor kimennek sétálni, mindig ugyanarra a helyre vigye.
  • Tanítson meg parancsszavakat, amelyeket a kutya az ürítéshez köthető sétákhoz kapcsolhat.

Ajánlott cikkek