Minden kutya életében előfordul, hogy gyógyszert kell kapnia

Minden kutya életében előfordul, hogy gyógyszert kell kapnia

Bármelyik kutya életében adódhat pillanat, hogy gyógyszerre van szüksége. Jó ötlet tehát már kölyökkorban hozzászoktatni a kutyát a gyógyszerbeadáshoz. Persze ez nem azt jelenti, hogy gyógyszerekkel kell tömni szükségtelenül. Hiszen akár az egészségének hasznos is vitaminokkal is gyakorolhatnak, nemde?

Biztos látta már, hogyan eteti a madármama a fiókáit. A kicsinyek kitátják a csőrüket, az anya pedig letuszkolja benne az ételt. A kis fióka várja az ételt, ugyanis biztosan tudja, hogy az a csőrében fog landolni.

A kutyának is meg lehet tanítani, hogy amikor kinyitják a száját, akkor abba jutalomfalat kerül a végén.

Vegye a kölyköt az ölébe és helyezze egyik kezét a pofájára felülről. Ujjai segítségével alulról fogva nyissa ki a száját és tegyen a nyelvére egy kedvelt jutalomfalatot., majd csukja össze a száját.

A kutya az ízt felfedezve elkezdi rágcsálni, majd lenyeli a jutalmat. Ügyeljen arra, hogy ne helyezze a nyelven túlzottan hátra a falatot, mert akkor a kutya ízlelés nélkül nyeli le. Érdemes ezt a játékot pár alkalommal megismételni és megfigyelheti, hogy hamarosan a kölyök örömmel üdvözli, amikor a száját akarja kinyitni, mert tudja, jutalom jár érte. Ezzel a módszerrel a gyógyszer is könnyen beadható, ha szükséges, hiszen a jutalomba belerejtve a kutya örömmel fogja fogadni.

Persze nem feltétlenül kell erre megtanítani a kutyát, hatásosan és gyorsan lenyomható a gyógyszer még az ellenállást mutató kutya torkán is, de azért tény, így sokkal jobb mindkettejüknek. Nem mellékes, hogy a kutya szájának problémamentes kinyitása akkor is előnyös, ha éppen egy beszorult csontdarabot kell kibányászni vagy pedig folyékony gyógyszert szeretne beadni neki.

Van-e jobb módszere a gyógyszerbeadásnak?

Azoknak a kutyáknak, melyek rajonganak valamilyen ételért vagy nasiért, sokkal könnyebben lehet gyógyszert adni. Egyszerűen csak bele kell rejteni a tablettát a falatkába és már kész is. Ha az eb gyorsan lenyeli a falatot, nincs is gond. Ám ha nekiáll rágcsálni és megérzi benne a gyógyszer ízét, gyorsan ki is köpi. Szóval, nem mindig és nem minden kutyánál működik a módszer. 

Azonban egy trükk megtanításával kikerülhető ez a probléma.

Tanítsa meg a kutyának, hogy elkapja a felé dobott jutalmat.

A legtöbb kutya nem bajlódik a rágással, ha a felé dobott falatot el kell kapnia. Ilyenkor gyorsan lenyeli és kész. Azokon a napokon, amikor gyógyszert kell beadnia, dobjon neki pár falatkák, persze legyen köztük egy, amibe a gyógyszert rejti. Kedvence észre sem fogja venni, játék közben mikor nyelte le a tablettát.

Ügyeskedjen!

Tanítsa meg kedvencének, hogy élvezze a dolgokat, amik vele történnek. Fogdosni fogja az állatorvos, a kutyakozmetikus, tapogatják és szurkálják majd élete során rengeteg alkalommal. Otthon a gazdi is ellenőrzi a füleit, fogait, szemeit, mancsait, néha pedig gyógyszert is kap.  Ezek a tapasztalások eredendően nem éppen kellemesek, tehát meg kell tanítania neki, hogyan válhatnak azzá. Ha az alapozó munkát kölyökkorban elvégzi, a későbbiekben sokkal kevesebb problémája lesz.

Ajánlott cikkek