Költözés külföldre - kutyával

Külföldre költözni, ráadásul kutyával együtt, komoly döntés, több ok miatt is. Bizonyos esetekben ez pedig nem is döntés, hanem szükség kérdése, másoknál életforma a rendszeres utazás. Egyedül vagy családdal is komoly szervezést igényel a feladat, hát még kutyával!

Az alábbiakban áttekintünk néhány fontos tényt, gyakorlati szempontot és egyéb tényezőt, melyeket fontos figyelembe vennie, ha kedvencével közös utazásra készül.

Menni vagy nem menni – ez itt a kérdés.

Ennek eldöntésében egyszerű kritériumok segítenek. Befolyásolhatják az anyagi helyzetet érintő változások, a kevesebb stresszel járó életmód, előrelépés a munkában – feltéve, hogy hosszabb időre szándékozik költözni és nem ingázik két vagy több ország között.

Ha adott a lehetőség és élni is szeretne vele, ne használja kedvencét kifogásként azért, mert nem tudja legyőzni félelmeit. Döntsön és cselekedjen, hiszen a „most vagy soha” ez esetben is érvényes. Ha már döntött és tudja, hová szándékozik költözni, akkor érdemes pár dolgot átgondolni kedvence érdekében.

A klíma

A választott ország klímája hasonló ahhoz, ahol jelenleg él vagy gondolnia kell arra, hogyan könnyítheti meg az átállást kedvence számára? A legtöbb kutya gond nélkül képes alkalmazkodni az eltérő klímaviszonyokhoz, ám azok, melyek súly- vagy bőrproblémával küzdenek, lehet, hogy kényelmetlenül érzik magukat egy melegebb, párás vagy nagyon száraz levegőjű országban. Ha aggódik emiatt, konzultáljon az állatorvossal.

Kultúra

Vajon a kutyákat hogyan fogadják a választott országban? Franciaországban a kutyákat szinte gyerekként kezelik, míg más helyütt kevésbé elfogadóak velük szemben. Érdeklődjön utána!

A hely

Vajon kedvence biztonságban lesz, vagy rejtett veszélyek leselkedhetnek rá? Ausztrália egyes részein mérges állatok rejtőzködnek, de veszély jelenthet a közeli nagy erdő vagy folyó is. Mindenképp nézze meg, hol fognak lakni, mielőtt nekiindul a nagy útnak.

Kényelem

Lehet, hogy mielőbb szeretne már a világ másik végén élni, de gondoljon arra, mi van, ha valami miatt sürgősen haza kell jönnie. Vajon kutyáját is olyan gyorsan fel tudja pakolni a repülőre, ahogy odafele tette? A helyi légitársaság szállít kutyákat? Milyen feltételekkel? Gondolja át ezeket a kérdéseket is.

Persze ezeken a kérdéseken túlmenően alapvető dolgokat kell átgondolnia. Hogyan fog élni egy új hazában, hogyan épít ki üzleti és emberi kapcsolatokat, hogyan közlekedik majd, hová járnak a gyerekek iskolába vagy óvodába. Ezek mellett a kérdések mellett sokszor elsikkadnak a család kedvencét érintő kérdések, például hogy van-e kert a házhoz, vagy kutyafuttató a közelben. Sokan természetesnek veszik, hogy ha ők mennek, a kutya vagy a cica is gond nélkül mehet és megy velük.

Érdemes azonban alaposan utána érdeklődni a helyi szabályoknak és rendeleteknek, az ingatlanra és a környezetre vonatkozó állattartási szabályozásnak. Nem mindegy az sem, van-e elérhető közelben állatorvos és az mennyibe kerül.

Sok apró, tán kevéssé fontosnak tűnő kérdés a nagy döntés előtt, ám saját, valamint kedvence kényelme és biztonsága érdekében még a feleslegesnek tűnő apróságoknak sem árt utána nézni.