Amikor szűkölni kezd az eb

A szűkölés a kutyák egyik hangadással járó kommunikációs eszköze. Általában olyankor szűkölnek, amikor szeretnék magukra felhívni valakinek a figyelmét, amikor izgatottak, vagy éppen szeretnék a gazdit kibékíteni, mert mérges. De miért is szűkölnek az ebek? Nos, ennek több oka lehet. Nézzük sorban:

A békítő viselkedés

Megesik, hogy a kutya intenzíven szűköl, akár emberek, akár más kutyák felé, miközben alázatos testtartást vesz fel, azaz lelapul, farkát behúzza, fejét lehajtja, a tekintetet pedig kerüli.

Az üdvözlő viselkedés

Vannak kutyák, amelyek üdvözlés közben szűkölnek. Ezt a hangadást ilyenkor az izgatottság motiválja, és ember vagy kutya felé egyaránt irányulhat.

A figyelemkeresés

Sok kutya olyankor szűköl a gazdinak, amikor szeretné, hogy az rá figyeljen, esetleg kapjon jutalomfalatot, nasit, vagy valamilyen egyéb, vágyott dolgot.

Szorongás

Vannak kutyák, amelyek a stresszes helyzetekre reagálnak szűköléssel, ilyen kontextusban időnként önkéntelennek tűnik a szűkölés.

Egyéb problémák

Szeparációs szorongás

Ha a kutya csak olyankor szűköl, amikor elindulni készül, vagy elmegy otthonról, esélyes, hogy szeparációs szorongás áll a háttérben. Amennyiben ez a helyzet, a szűkölésen túlmenően egyéb tünetek is jelentkeznek, mint például zihálás, nyáladzás, kóros rágás, rombolás, bepiszkítás, stb.

csivava a kanapén vár

Sérülés vagy betegség

A kutyák sokszor szűköléssel jelzik, ha valamilyük fáj, vagy nem érzik jól magukat. Ha azt figyeli meg, hogy hirtelen és váratlanul, a korábbiaktól eltérően kezd el hangot adni a kutya, akár szűköléssel, vigye el az állatorvoshoz.

Soha nem felesleges a vizsgálat, hiszen azzal akár ki is zárható, hogy betegség áll a háttérben, akár megelőzhető, hogy egy kialakult probléma komoly szövődményekkel járjon.

Mi a teendő fokozott szűkölés esetén?

Először is tudni kell, miért is szűköl a kutya. Ha megvan az ok, sokkal könnyebb a megoldás is.

A békítő szűkölés

Amikor a kutya azt érzi, hogy egy ember, vagy egy másik kutya fenyegeti őt, vagy agresszíven fordul felé, akkor megpróbál békítően fellépni. A viselkedési formára jellemző a hátracsapott fül, a behúzott farok, a szemkontaktus kerülése, a kutya lelapul, csak a fara áll égnek, és inkább oldalát mutatja vélt fenyegetés irányába.

Egyébként a béktíő magatartáshoz kapcsolódó szűkölés teljesen normális viselkedés, ha mégis szeretné redukálni, akkor a kettejük közti bizalmat kell erősítenie.

Próbáljon meg beiratkozni vele kutyaiskolába, ahol leginkább a pozitív megerősítésen és jutalmazáson alapuló technikákkal dolgoznak, de hasznos lehet valamilyen kutyás sportba belevágni. A sok közös, interaktív játék is nagyon jó. Mindig figyeljen arra, hogy mind a verbális, mind a fizikai büntetést kerülje el, mert a megfélemlítés csak csökkenti a kutya bizalmát, és bizony még gyakrabban fog szűkölni.

Az üdvözlő szűkölés

Ha olyankor szűköl a kutya, amikor a hazaérkező gazdát, vagy a vendégeket üdvözli, próbálja meg elterelni a figyelmét a kedvenc játékával. Az, hogy ráparancsol, maradjon csendben, nem hatékony az ilyen helyzetben, amíg meg nem tanítja szisztematikus módon a kutyának, pontosan mit is jelent a „csend” és mit vár el tőle ilyenkor.

Ráadásul a legtöbb kutya izgatott és boldog, amikor embereket üdvözöl, lelkes, hogy találkozik velük, márpedig egy ilyen felfokozott állapotban képtelen kontrollálni a viselkedését.

Ezért érdemesebb olyan módszerrel próbálkozni, amelyikkel el tudja érni, hogy kevésbé legyen izgatott a kutya. Soha ne reagáljon izgatott verbalitással, kerülje a hangos szavakat, a mozdulatai pedig mindig legyenek nyugodtak és lassúak. Addig ne simogassa meg, amíg le nem nyugszik. Jó ötlet lehet megtanítani a kutyának egy másik, elfogadhatóbb viselkedési formát, például hogy örömteli szűkölés helyett üljön le és várjon, vagy orrával bökje meg a vendég kezét, amikor örül neki. Higgye el, sokkal kevésbé fog szűkölni, ha elfoglalja magát valamilyen más, sokkal kevésbé zavaró viselkedési formával.

kutya mikrofonba "énekel"

Hogyan taníthatja meg a kézfej orral bökését

Tanítsa meg ezt az üdvözlési formát a kutyának, így mind a kettejük számára nyugodtabb lesz akár a hazaérkezés, akár a vendégek fogadása.

  • Nyissa ki a tenyerét, és tartsa a kutya orra elé, és várja meg, amíg az orra hozzá nem ér a tenyeréhez. Nem kell mondani semmit, csak várni. Ha nem figyel oda, akkor a nevét kimondva kérheti a figyelmét, de ezen kívül semmit ne szóljon, és ne vegye el a kezét, de ne is tuszkolja a kutya felé. Ha rányomja a tenyerét a kutya orrára, az még nem tanítja meg neki, hogy ezt neki kell megtennie. Ha a kutya mégsem büki meg orrával a tenyerét, akkor húzza el a kezét, és próbálja meg újra, kicsit mozgatva a tenyerét az arca előtt, vagy lazán belefogva egy jutalomfalatot. Amint sikerül elérni, hogy az orra a tenyeréhez érjen, dicsérje meg azonnal, és a másik kezéből adjon egy szeretett jutalomfalatot.
  • Ha sikerült elérni, hogy egymás után 9-10 alkalommal megérintse a kutya az orrát, akkor próbálja meg másként is. Tegye a kutya feje mellé a tenyeerét, vagy egészen a padlóhoz, hogy a kutyának mozdulnia kelljen a kontaktus eléréséhez. Legvégül emelje tenyerét a feje fölé, hogy nyújtóznia kelljen az eléréséhez. Ne feledkezz meg soha megdicsérni és jutalmazni.
  • Ha már függetlenül attól, hol tartja a tenyerét, sikerült elérnie, hogy legalább egymás után vagy tízszer megérintse a kutya, akkor már lehet hozzá kapcsolni valamilyen parancsszót, például „köszönj”. Először mondja ki a szót, majd utána mutassa a tenyerét, és várjon, hogy a kutya megérintse. Amint sikerült, jutalmazza és dicsérje.
  • Vonja be a családtagokat és a barátokat a gyakorlásba, és a lehet őelgkülönfélébb helyeken gyakoroljanak: a lakásban, a kertben, a parkban, az urcán, a bolt előtt. Séta közben egyszerűen álljon meg a szembejövő ismerőssel, és kérje a kutyát, hogy köszönjön. A jutalmazás itt sem maradhat el.
  • A következő lépés az ismeretlen emberekkel való gyakorlás. Próbála bevonni egy olyan ismerősét vagy kollégáját, akivel még soha nem találkozott a kutya. Mondja el neki, mi a feladat, és mi ezzel a célja, majd hívja meg magukhoz egy kávéra, vagy beszéljenek meg egy találkozót a parkban. Ha úgy látja, a kutya összezavarodott, segítsen neki, és emlékeztesse, mit vár el tőle. Majd próbálják újra.
  • Innentől kezdve, ha valak vendégségbe érkezik, csak el kell neki mondania, hogy egyszerűen lógassa le a kezét, és várja meg, amíg a kutya köszönti őt. A gazdi kimondhatja ilyenkor a parancsszót, hoyg segítse ezzel a kutyát. Amint elérte, hogy megbökje a vendég tenyerét, a kutya megfordul majd, és várja a jutalomfalatot a gazditól.
  • Soha ne jutalmazza a kutyát olyankor, ha az újonnan tanult viselkedést olyankor mutatja be, amikor nem kéri erre, vagy legalább nem mutatja felé a tenyerét, jelezve, mit vár el. Sok kutya hajlamos tovább fejleszteni ezt a számára pozitív élménnyel járó viselkedést, főleg, ha erre megerősítést is kap, és olyankor is bökdösni az emberek kezét, amikor azok ezt nem veszik szívesen.

Figyelemkereső szűkölés

Amennyiben azért szűköl a kutya, hogy figyelmet kapjon, vagy meszerezzen valamit, akkor azt kell neki megtanítania, hogy ha csendben marad, akkor ér célt. Nem könnyű feladat leszoktatni a kutyát a figyelemkereső szűkölésről, mivel a gazdák sokszor akaratlanul is erősítik benne ezt a viselkedést. Bármilyen szemkontaktus, érintés vagy akár egy szó a kutya felé már a figyelem jele számára. Sokkal célravezetőbb a testkontaktus. Forduljon el a kutyától, és fonja össze a kezét a mellkasán, amikor az szűkölni kezd. Teljes mértékben hagyja figyelmen kívül. Csak így tudja meggyőzni arról, hogy a szűköléssel nem éri el azt, amit akar.

stafford kapu mögött vár

Emellett nagyon fontos, hogy jutalmazza is a kutyát, de ne a szűkölésért. Épp ellenkezőleg: a csendért jár a jutalom. Tanítsa meg neki, hogy ha figyelmet, vagy bármi mást szeretne elérni, akkor csendben kell maradnia. Időnként forduljon figyelemmel a kutya felé, és ha csendben van, akkor simogassa meg és jutalmazza.

Amint megérti, hogy a figyelem felkeltésében a csend a hatékony eszköz, már nem érez motivációt a szűkölésre.

A szorongó szűkölés

Ha a kutya azért szűköl, mert szorong, fél, nehéz dolgunk van, először ugyanis a szorongást kiváltó okot kell megkeresni és megszüntetni.  A szorongásos szűköléshez más tünetek is társulnak, péládul körbe-körbe forog a kutya, nyalakodik, stb. Amennyiben nem elég, hogy szorong, de extrém stresszhatás is éri a kutyátm képtelen kontrollálni a szűkölést.

Vannak igen hatékony, szorongásoldó gyógyszerek, ám ezek alkalmazása kizárólag az orvos javaslatára történhet. Nem szabad elfelejteni, hogy minden gyógyszeres kezelés mellékhatásokkal jár, és az ilyen típusú gyógyszerek esetében nem kizárható a hozzászokás sem.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban