Ha szorong a kutya

Nekünk, embereknek nem ismeretlen érzés a szorongás. Mindannyian tapasztaltuk már ezt az érzést, sőt, egyes kutatások szerint a lakosság mintegy 18 százaléka napi szinten szorong valami miatt. Legtöbbször úgy gondoljuk, hogy a szorongás csak ránk, emberekre jellemző, pedig az állatok is tusnak szorongani.

Sőt, tanulmányok azt mutatják, hogy a kutyák akár 70% -a átél bizonyos mértékű szorongást, és egyes fajták esetében gyakoribb a jelenség, mint másoknál.

De vajon milyen tünetek jelzik a gazda számára, ha kedvence szorong? És mit tehet ellene?

A magány keresése

Az emberek esetenként bizony vágynak egy kis magányra, csendre, nyugalomra, én-időre. Nincs ez másként a kutyák esetében sem. Amikor az eb átsétál a lakás egy másik helyiségébe és ott, távol a család zajától, lefekszik, vagy összegömbölyödik a konyhaasztal alatt, ahol kicsivel kevesebb a tér körülötte, valami olyasmit élhet át, mint mi. Mindez teljesen természetes és ösztönös viselkedés, ám ha túl gyakorta cselekszik így az eb, megeshet, hogy szorong.

A megoldás:

Igyekezzen megfigyelni, mikor vonul vissza vagy bújik el az eb. Meghatározott időpontban cselekszik így? Vagy bizonyos hangok, zajok hatására? Gyakorta a viharok zaja, vagy a család hangosan játszó gyerekei, a szomszéd fúrása-faragása okozhat szorongást a kutyáknál, érdemes erre is figyelni. Bármi is készteti az állatot arra, hogy szorongása miatt elbújjon, igyekezzen megkeresni és töltsön vele egy kis időt, terelje el a figyelmét.

kutya piros kabátban bánatosan ül az avarban

A figyelemhiány

A szorongó kutya gyakorta nem a magányt, hanem a figyelmet keresi, amikor elhagyatottnak érzi magát, mert a gazdi nincs a szobában, vagy nem megy ki hozzá játszani a kertbe. Lehet, hogy látja a gazdát, látja, hogy mit csinál, ám mivel nem lehet a közelében, elveszettnek és magányosnak érzi magát, emiatt pedig szorong.

A megoldás:

Bizony, nem csak nekünk van szükségünk kedvenceinkre, hogy jól érezzük magunkat, de nekik is szükségük van ránk. Ám ha a kutya minden alkalommal szorong, amikor a gazdi magára hagyja, érdemes megoldást keresni.

A szeparációs szorongás bizony komoly probléma!

A legjobb, ha egy másik eb a kutya társa, akivel boldogan tud játszani, ám ha ez nem opció, próbálja meg bekapcsolva hagyni a tévét vagy a rádiót, amíg távol van. A vizuális és audio stimuláció néha elegendő az esetleges szorongás leküzdésére. Korábban sokat írtunk a témáról, olvassa el a szeparációs szorongásról szóló cikkeinket.

A pusztító viselkedés

Talán nincs is olyan kutya, amelyik ne rágna meg valamit, valamikor az élete során. Ideális esetben ez a viselkedés az első egy-két életév elmúltával megszűnik, ám ha mégis tovább tart, akkor a pusztító rágás már lehet a szorongás jele. A bútorok, gyerekjátékok, cipők rágása és a tárgyak elpusztítása, amíg a gazda távol van, nem annyira a "rossz kutya" állapot tünete, sokka inkább a szorongásé. Az eb nem szándékosan akarja bosszantani a gazdáját, hanem jelezni próbálja felé szorongását vagy unalmát.

A megoldás:

Fontos, hogy a kutyának legyen elegendő olyan játéka, amit nyugodtan rágcsálhat. A rágás ugyanis segít az állatnak önmaga megnyugtatásában, nem mellesleg pedig teljesen ösztönös viselkedés. Egy pár rágójáték tehát teljesen jó megoldás, de ha emellé kap még a kutya néhány töltött Kongot, akkor a rágás ösztönének kiélése mellett elméjét is élesíti. Arra minden esetben ügyelni kell, hogy az otthon hagyott játékok biztonságosak legyenek, azaz a kutya rágási intenzitásának megfelelő keménységűek. A kutya azonban nem fogja magától tudni, hogy a játék rágása elfogadható, míg a cipőké nem. Erre a gazdinak kell őt megtanítania, mégpedig pozitív megerősítéssel, sok türelemmel.

kutya hátán fekszik, mancsaival eltakarja a szemét

Ha az eb bepiszkít

Balesetek persze történhetnek, de ha egy teljesen szobatiszta kutya, amelyik rendszeresen sétál a gazdival, és kinn végzi el a dolgát, hirtelen a lakásba piszkít, annak oka lehet – az esetleges egészségügyi ok mellett – a szorongás is.

A megoldás:

Legelőször is elemezni kell a helyzetet, és megtalálni a valós okot, amely a szobatisztasági balesetek mögött áll. Ki kell zárni az esetleges egészségügyi hátteret, majd megfigyelni, hol és mikor piszkít az eb. Csak a gazdi tárgyait, dolgait pisili le? Egy adott helyen vagy egy adott időpontban fordul elő? Történt valami a lakásban, házban, mielőtt az eb elkezdett odabenn piszkítani?

A szorongó kutya általában a gazdi bútoraira, gyakorta ágyára pisil.

A kérdésekre adott válaszok segítenek megfejteni, mi áll a kutya szorongásának hátterében, így pedig már egyszerűbb orvosolni a problémát.

kutya szorongva nézHogyan tud a gazda segíteni a kutyának?

Sok kutya, és igen sokféle módon képes megélni a szorongást, ebben hasonlítanak ránk, emberekre. A gazdi legelső feladata ebben a helyzetben az, hogy meghatározza, vajon miért szorong kedvence. Ez lehet akár olyan egyszerű dolog is, mint egy szokatlan zaj, ami teljesen ismeretlen az eb számára, de teljesen mindegy, mi váltja ki a szorongást, a lényeg, hogy rájöjjünk az okra, és segítsünk neki leküzdeni a félelmet. Ha az elfogadható viselkedést rendszeresen jutalmazza, azaz amikor nem reagál az állat a szorongás tárgyára, az arra ösztönzi, hogy egy idő után érzéketlen legyen rá.

Amennyiben nem találja a megoldást a problémára, érdemes szakemberhez fordulni. Egy jó kutyaoktató segíteni tud abban, hogy ha már tudja, mi áll a probléma hátterében, hogyan orvosolja azt. A kiképzők pontosan tudják, hogyan gondolkozik egy kutya, és hasznos tanácsokat adhat a viselkedés megváltoztatásában. Amennyiben ez sem segít, és a probléma továbbra is fennáll, marad az állatorvos. Az orvos ugyanis nem csak az állat testi épségének, de lelki egészségének fenntartásáért is dolgozik, szükség esetén szorongásoldó gyógyszerekkel tudja segíteni a közös munkát. Ne feledje, hogy az orvos jóváhagyása nélkül semmilyen gyógyszert nem szabad adni a kutyának.

Mindent összevetve tehát megállapítható, hogy a kutyák ugyanúgy tudnak szenvedni a szorongástól, mint mi, emberek. Ám ez egy kis időráfordítással és türelemmel egészen jól orvosolható probléma, feltéve, hogy a gazda már behatárolta, mi váltja ki a stresszt vagy a szorongást kedvencéből. Sose feledkezzen meg arról, hogy a siker kulcsa a türelem és az elvárt viselkedés jutalmazása.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban