Miért a KONG a legjobb interaktív játék?

A legtöbb gazda igyekszik mindent megadni kutyájának. Minőségi táp, a legjobb állatorvos, télire meleg, trendi kutyaruha. Mégis, valahogy a játékok terén már nem vagyunk ennyire tudatosak, és már kevésbé fontos az ár-érték arány. Megvesszük a szép, színes, de olcsó, és korántsem biztonságos játékot, lehetőleg egyszerre egy kosárra valót, hogy ne unatkozzon az eb, és mert olyan jól mutat, ha vendégek jönnek. Majd meglepve szemléljük, amikor a kutyus éppen „megöli” az olcsó csodákat egy pillanat alatt. Utána jön az aggódás, lessük a végterméket, meglepve szemléljük a teniszlabda színes maradványait, vagy hogy a lenyelt csörgő kijön-e, esetleg méregdrága és fájdalmas műtét lesz a vége. Pedig a lehetőség adott, és igazán lehetnénk trendik és tudatosak a kutyajáték vásárlása terén is.

Merthogy a kevesebb néha valóban több.

Ha megkérdezzük a kutyagazdákat a tenger túlsó oldalán, vagy akár Európa más részein, melyik az az egyetlen játék, amelyet biztosan ajánlanának más kutyásoknak, a legtöbb szavazatot az amerikai fejlesztésű KONG kapná, hiszen ez a világ egyik legbiztonságosabb, legstrapabíróbb, és ár-érték arányban legjobb játékcsaládja.

Legnagyobb előnye természetesen az, hogy hihetetlenül tartós, ellenáll az intenzív rágásnak, az erős fogaknak is, de emellett nagyon klassz elfoglaltság is a kutyáknak, hiszen igazi kihívást jelent a játékba töltött jutalomfalatok megszerzése. Heverhet mellette száz másik, csilivili csipogós, puha plüss, vagy bári egyéb, a kutya biztos nem azokkal fog foglalatoskodni, ha lapul egy töltött KONG is a kosár alján.

kutya kong labdát rágcsál

A KONG kifejezetten ajánlható olyan gazdiknak is, akik erősen rágcsáló, szorongó kölyökkutyák, vagy kirobbanó energiájú, intenzíven rágó kutyák nevelésén fáradoznak.

Az élmény, amit a játék által kapnak az ebek, biztosítottan hosszan tartó és igazán megnyugtató lesz a számukra!

Ha még ez nem lenne elég, akkor azt is eláruljuk, hogy a legmenőbb kutyaiskolák és kiképzők is a KONG játékokat használják a neveléshez és tanításhoz.

De mi is az a KONG?

Annak ellenére, hogy a KONG cég valójában nagyon sokféle kutyajátékot gyárt, köztük különféle rágó-, húzójátékokat, labdákat, csörgős játékszereket, egyebeket, leginkább klasszikus, hóember-formájú játékaikról ismertek, amelyik úgy néz ki, mintha három golyót egymásba gyúrtak volna.

Joe Markham, a cég alapítója fejlesztette ki ezt a különös formájú játékszert, miután azt tapasztalta, hogy német juhászkutyája köveket rágcsál, ami tönkreteszi a fogait. A KONG gyakorlatilag elpusztíthatatlan játékszer, melynek a közepén egy nyílás van. Ebbe a kis üregbe különféle jutalomfalatok és más finomságok tölthetők, ezáltal a kutyák számára a rágás még nagyobb kihívás és még élvezetesebb elfoglaltság lesz, igazán klassz mentális stimuláció.

kölyökkutya Kongot rágcsál

Amellett, hogy a KONG játékok négy különféle méretben kaphatók, igazodva a kutyák méreteihez, négy eltérő erősségű gumiból gyártják őket. Ahhoz, hogy a KONG megtölthető legyen finomságokkal, a nagyobb kihívás érdekében, a cég többféle kekszet, pasztát és egyéb finomságot kínál, de persze kreatív gazdák otthon is készíthetnek mindenféle finomságot. Temérdek recept áll rendelkezésre, és a fantázia szabhat csak határt a lehetőségeknek.

KONG-típusok

Piros = KONG Classic – ez az eredeti KONG, melyet átlagos mértékben és intenzitással rágó kutyáknak ajánlanak

Kék és rózsaszín a bébiebeknek = KONG Puppy,  mely speciálisan a növekvő fogak, a viszkető íny, a fogzás miatti kellemetlenségekkel küzdő kölyökkutyáknak ajánlható

Lila = KONG Senior, puhább, de hasonlóan tartós gumijáték az öregedő ebek állkapcsának, fogainak és ínyének karbantartására

Fekete = KONG Extreme, a legkeményebb, legellenállóbb anyagból készült játék, a legerősebben rágcsáló ebeknek

Kék = KONG Blue, kifejezetten állatorvosoknál kapható, csak állatorvosi ajánlással használható, radioaktív gumiból készült rágójáték

Miért a KONG a legjobb kutyáink számára?

  • Amellett, hogy a finom falatokkal megtöltött KONG kifejezetten élvezetes játék a kutyáknak, kielégíti az eb természetes ösztönét a rágásra, ráadásul pozitív rágási szokásokat alakít ki. Nem csak hosszú időn át elfoglaltságot és feladatot ad neki, de szorongó kutyák esetében csökken a félelem és nő a bizalom azáltal, hogy sikerélményékhez jut a sikeres vadászat, azaz a jutalomfalatok kiszedése által.
  • A KONG játékok rendszeres használata hozzájárul az orális egészség megőrzéséhez. Miközben az eb önfeledten játszik, a természetes gumi anyag észrevétlenül tisztítja fogait, a lerakódások, a fogkő mértéke csökken vagy eltűnik, de az esetleges ételmaradékok is „kikerülnek” a fogak közül.
  • Sok játékkal ellentétben a KONG komoly mentális kihívás is a kutyának, stimulálja őt a gondolkodásra. Márpedig a mentális egészség elengedhetetlenül fontos az általános egészség fenntartásához, és az unalom miatt kialakuló káros szokások kialakulása ellen is fontos.
  • A nagyon visszahúzódó, vagy kifejezetten lusta kutyákat ösztönözni lehet az aktívabb, játékosabb viselkedésre, ha interaktív KONG játékkal csábítja őket. Egyedülálló formája miatt kifejezetten alkalmas apport játékra, különösen ha valamilyen csábító finomsággal van megtöltve, és a lusta kutya máris megmozdul.
  • A KONG hatékony az unalom megelőzésében, és kiváló játék azoknak az ebeknek, amelyek sok időt kell egyedül töltsenek, a gazda hazaérkezésére várva.
  • Szeparációs szorongástól, vagy más viselkedési problémától szenvedő kutyák számára a KONG igazi áldás. A viselkedési problémák megelőzhetők, vagy kezelhetők, ha a kutya a nem kívánatos magatartási formák helyett a KONG játékra koncentrál, és azzal küzd, hogy megszerezze a benne rejlő finomságot. Ez a fajta viselkedésmódosító terápia nagyon hasznos lehet más helyzetekben, például a ketrechez/dobozhoz szoktatás, szobatisztaságra nevelés esetében, vagy ijedős kutyáknál. Ha a figyelmét a játékra és a jutalomfalatokra irányítja, csökken a félelem, és sokkal könnyebben elfogadja, sőt, idővel megszereti a dobozt, ketrecet, ami akár kedves rezidenciája is lehet.
  • A finomságoknak, amivel a KONG megtölthető, végtelen a tárháza, hiszen akár készen vásárolható, akár házilag készített falatok is tehetők bele. Ennek köszönhetően pedig soha nem fogja megunni a kutya a játékot, hiszen mindig van ösztönző erő, hogy felfedezze, mi rejlik a KONG belsejében.
  • A KONG mindenféle méretű, típusú, korú, fajtájú kutyának ajánlható, legyenek fogai bármilyen erősek vagy éppen gyengék, köszönhetően a többféle méretnek és gumierősségnek.

kutya eldobott Kong után ugrik

Hogyan hozza ki a legjobbat kutyájából a KONG játékkal?

  • A kulcs a KONG sikeréhez nem más, mint a nyílás a közepén. Az a kis üreg, ami megtölthető mindenféle finom falattal. Persze enélkül is eljátszik vele ideig-óráig a kutya, de ahhoz, hogy a KONG tartós társa legyen az unalom elűzésében, a mindennapi kihívásokban, meg kell tölteni jutalomfalatokkal. Emiatt lesz hatékony és funkcionális.
  • Szinte minden kutya szereti, ha van elfoglaltsága. Van munkája, feladata. És nem mellékesen szinte mindegyik szereti a hasát, legalábbis ha a kedvenc falatkájáról van szó. Erre vadásznia, ezért küzdenie kifejezett élmény a számára. A KONG kiváló módja annak, hogy mentális és fizikai kihívások elé állítsa kedvencét, és lehetőséget nyújtson neki arra, hogy megküzdhessen a zsákmányért, levadászhassa azt, dolgozhasson megszerzésével. Idővel pedig egyre változatosabb módokon, más és más KONG játékok bevonásával tudja gazdagítani kutyája napi programjait, de akár nevelését, kiképzését is.
  • A változatosság érdekében különféle készen kapható termékek, emellett temérdek recept is elérhető. Különféle állagú, illatú, formájú jutalomfalatokkal lehet megtölteni a KONG játékokat, ezzel is fokozva a rágáshoz és a játékhoz kapcsolódó pozitív élményeket. Érdemes kipróbálni a több rétegből álló, vagy akár a fagyasztható jutalomfalatokat is.
  • Ha nem csak egy, de több KONG játék áll rendelkezésre, az kifejezetten hasznos. Így mód van arra, hogy egy mindig kéznél legyen, de tartalékban van egy vagy két másik is, hogy tisztítás vagy előkészítés idejére se kelljen nélkülöznie kedvencének.
  • A KONG játékok minimális munkát igényelnek, karbantartásuk és tisztításuk gyors és könnyű. Mosogatógépben moshatók, annak felső polcán elhelyezve.

Figyelmeztetés: Elpusztíthatatlan játék nincs. Bár a KONG igen közel áll ehhez, ennek ellenére mindig figyeljen a játék állapotára. Közös játékoknál tartsa felügyelet alatt a kutyák, ha egyedül játszik vele otthon, a gazdira várva, hazaérkezése után vizsgálja át, ellenőrizze.

Ajánlott cikkek