A túlzott rágás

Teljesen normális dolog, ha egy kölyökkutya rágcsál, és az is, hogy bizonyos dolgokat a felnőtt kutyák is megrágnak, hiszen így tapasztalják meg a világot. Fiatal kutyákál a rágás egyfajta fájdalomcsillapító, amikor a kibújó fogak miatt feszül, fáj és viszket az íny. Idősebb korban inkább arról beszélhetünk, hogy a kutya – kezek híján – a szájával fog meg tárgyakat, plusz a rágás segíti a fogak tisztán és erősen tartását. Nem mellesleg a rágás unaloműző, és segít az enyhébb szorongás vagy frusztráció kivédésében.

Milyen problémák okozhatnak túlzott rágást?

Szeparációs szorongás

Azok a kutyák, amelyek szeparációs szorongás miatt rágnak, általában akkor teszik ezt, amikor egyedül maradnak. Emellett a szorongás más tünetei is jelentkeznek: szűkölnek, ugatnak, nyugtalanok, és búcsút mondanak a szobatisztaságnak.

Anyagok, textíliák rágása

Vannak kutyák, melyek elsősorban textil, szövet anyagokat rágcsálnak, szopogatnak, nyalogatnak. Egyes szakértők szerint ez általában azokra a kutyákra jellemző, melyeket túl korán választottak el anyjuktól, azaz 7-8 hetes koruk előtt. Ha ez a helyzet huzamosabb időn át jelentkezik, és nem tudja megszüntetni, akkor érdemes szakembert felkeresni, mert perverz étvágy is kialakulhat (pl. a gazda ruhadarabjait rágcsálja és nyeli le a kutya), ami sokszor végzetes bélelzáródást okoz.

Éhség

Ha a kutya csökkentett kalóriatartalmú étrendre van fogva, akkor bizony megeshet, hogy nekiáll mindent megrágni, csak hogy valami finomságot találjon végre. Általában olyan tárgyak felé irányul ez a fajta rágási szenvedély, amelyek valamilyen étellel függenek össze (pl. edények), vagy étel szagát őrzik (pl. csomagolóanyagok).

kölyökkutya a kézimunkás kosár tartalmát rágcsálja

Hogyan kezelhető vagy szüntethető meg a kóros rágási hajlam?

Amikor a kölyök fogzik

Az érdekes tárgyak felfedezése iránti vágy és a fogzás okozta kellemetlen érzés egyaránt rágásra motiválja a kölyköt. Akárcsak a kisbabáknál, a kölyök kutyáknál is jellemző folyamat, hogy a babafogak kihullanak, és elkezdenek nőni a maradandó fogak. Ez fájdalommal, az íny feszülésével, viszketésével jár, amíg az utolsó fog is ki nem bújik. Ez az időszak bizony intenzív rágási hajlammal jár, de általában 6 hónapos korra befejeződik. Érdemes ebben a korban megpróbálkozni speciális kutyajátékokkal, vannak köztük fagyaszthatók is, melyek enyhítik a fogzás okozta kellemetlenségeket, de jobb híján akár egy fagyasztóból kivett rongy is jó lehet, persze szigorúan felügyelettel. Emellett persze meg is kell tanítani a kölyöknek, hogy nem minden tárgyat szabad megrágnia, tudnia kell, hogy a játékait engedélyezett rágnia, míg a szekrény sarkát vagy a cipőket tilos. Ennek megtanítása időt és energiát, következetességet igényel.

A normális rágás

A rágás alapvetően teljesen normális viselkedési forma minden korú kutyánál. A vadon élő és a háziasított kutyák is rágnak csontot, sokszor órákat töltenek el ezzel a foglalatossággal. A kutyák kifejezetten szeretnek rágódni a csontokon, műcsontokon, rágójátékokon, és bármi máson, amit engednek nekik. Rágnak csak azért, mert kedvük van hozzá, vagy azért, mert az izgalmas és kellemes érzés, de rágnak olyankor is, ha a szorongásukat szeretnék csökkenteni. Míg maga a rágás teljesen normális dolog, addig a kutyák képesek ezt az emberek számára nem elfogadható tárgyakon kiélni. Mind a kölyök, mind a felnőtt kutyák számára van jó néhány vonzó, ugyanakkor a gazda számára is elfogadható tárgy, amit rághat. Ugyanakkor az, ha a gazda gondoskodik az ilyen elfogadható tárgyakról, még nem elég ahhoz, hogy megelőzze a túlzott, és nem megfelelő tárgyakon megejtett rágást. Meg kell tanítani a kutyákat erre is, mégpedig kedvesen és türelmesen,

Hasznos tippek

  • Legyen „kutyabiztos” az otthona. Mindent, amit értékes, vagy csak pusztán nem szeretné, hogy a kutya esetleg megrágja, tegyen elérhetetlen helyre. A cipőket és a ruhákat tartsa zárható szekrényben, a szennyestartónak legyen fedele, a könyveket tegye könyvespolcra, stb.
  • A kutyának legyenek saját játékai, és természetesen legyen rágócsontja is. Mindig ügyeljen arra, hogy melyik típusú játékokat kedveli az eb, és ha szükséges, ezeket adja neki alternatívaként. Érdemes időről időre új játékokkal megismertetni, vagy egyszerűen cserélgetni a már meglevőket, így nem lesz módja megunni őket. Ha csontot akar adni a kutyának rágásra, akkor ügyeljen arra, hogy csak kifejezetten erre a célra ajánlott csontot adjon. Nem szabad főtt csontot, csirkeszárnyat és hasonló, szilánkosan törő csontokat kínálni, mert ezek komoly sérüléseket és megbetegedést is okozhatnak.

kölyökkutya a játékát rágcsálja

  • Kínáljon néha ehető dolgokat is a kutyának, például füstölt malacfület, nyersbőr rágcsálnivalókat, és egyéb, kutyás webárauhézakban kapható, természetes alapú rágókákat. Figyelje, hogyan rágja ezeket a kutya, mert ha túl nagy darabot harap és nyel le belőlük, az bélbántalmakat okozhat.
  • Próbálja meg kifigyelni, a nap melyik szakában rágcsál legintenzívebben a kutya, és ilyenkor kínálja neki a rágható játékot vagy finomságot.
  • A webáruházakban lehet kapni olyan spray terméket, mellyel a nem kívánatos tágyakat le tudja permetezni. Először spricceljen egy kicsit egy rongydarabra, és tegye a kutya szájába. Figyelje a reakcióját, majd vegye ki és dobja el. Ha látszik, hogy nem tetszik neki az íze, rázza fejét, nyáladzik, akkor a termék megfelelő. Fújjon le vele mindent, amit lehet, és nem szeretné, hogy a kutya megrágja, mert már jó eséllyel megtanulta, hogy ez a szag- és illatelegy undorító a számára. Nem valószínű, hogy azt a tárgyat, amin ezt a szagot érzi, valaha is megpróbálja megrágni. Persze a spray használata nem jelenti azt, hogy nem kell tanítani és nevelni a kutyát, ez pusztén segédeszköz lehet, és nem helyettesíti a nevelésre fordított időt.
  • Igyekezzen folyamatosan felügyelet alatt tartani a kutyát, amikor ébren vannak. Ha azt látja, hogy elkezd valamit nyalogatni és rágcsálni, jelezze felé rosszallását, és azonnal vegye el tőle a tárgyat, de rögtön adjon helyette valami mást, amit rághat. Ha ezt elkezdi rágcsálni, dicsérje és jutalmazza meg. Amennyiben a kutya agresszív módon reagál, akkor érdemes utánaolvasni, hogyan kezelhető ez a fajta agresszivitás.
  • Amikor nem tud ügyelni a kutyára, meg kell találni a módját, hogy megelőzze a rágást. Például ha napközben dolgoznia kell, a kutya pedig egyedül marad a házban, esélyes, hogy keresni fog valamit, amit megrághat. Egyszerűbb, ha ilyenkor dobozba vagy mobil kennelbe rakja, esetleg egy bébikapuval olyan helyre zárja, ahol tud mozogni, és ahová betehet pár rágható játékot is mellé. Mindig ügyeljen arra, hogy semmi ne maradjon a kutya környezetében, amiben kárt tud tenni, és aminek megrágása árthat neki. Amint hazaért, gondoskodjon arról, hogy a kutya kimozogja magát, és a magányosan töltött időszak után megkapja a szükséges mentális stimulációt is.
  • Ha a kutya eleget mozog, nem lesz kedve rosszalkodni. Szüksége van szociális kapcsolatokra is, ilyen lehet például egy nagy séta a parkban, vagy a kettő kombinációja a hatalmas játék más kutyákkal a kutyafuttatóban.
  • Ha azt szeretné, hogy a kutya tudja, mit rághat meg és mit nem, akkor sose adjon neki olyan háztartási használt terméket, vagy ruházati cikket, amit egyébként kidobna. A kutya nem fog tudni különbséget tenni az új és a régi, szakadt cipő között, Ha ez utóbbit megkapja rágcsálni, azt fogja gondolnim, az újat is megrághatja. 
  • A kölykök és a fiatal kutyák között gyakori, hogy szennyes alsóneműt rágnak. Ez kivédhető azzal, ha a szennyest zárható tartóba helyezi.  Ugyanez a helyzet a használt női kellékekkel (tampon, betét), ezért ezeket is azonnak dobja zárható edénybe. Ráadásul ezek megrágása és esetleges lenyelése azon kívül, hogy undorító, még veszélyes is, mert bélelzáródást okozhat. Tegye kutyabiztossá a lakást!

A mozgás és a mentális stimuláció hiánya

A legtöbb kutya nem kap elég fizikai és mentális stimulációt. Az unalomnak pedig sok következménye lehet, ezek egyike a rágás. Ahhoz, hogy sikeresen meg tudjuk előzni a kóros és kártékony rágást, szükség van arra, hogy a kutyának mozgásban kell tartania nem csak testét, de agyának fogaskerekeit is. A napi séták mellett – ami nem csak abból áll, hogy kiszaladunk vele, amíg elvégzi a dolgát – az is kell neki, hogy játszhasson más kutyákkal, szabadon szaladgálhasson, esetleg a gazdi elvigye kutyaiskolába, közösen játsszon vele.

A stressz és a frusztráció

Van, hogy a kutya azért kezd el rágni, mert olyan dolgot tapasztal, amit stresszt vált ki belőle. Ilyen lehet, ha olyan kutya mellett van bezárva, akit nem kedvel, vagy ha a gyerek a kocsiban, amit amúgy sem kedvel annyira, hiszen dobozba van zárva, a kölyök pedig nyaggatja. Az egyetlen módszer ilyenkor a rágás elkerülésére, ha a lehető legnagyobb mértékben csökkenti a stresszt vagy frusztrációt kiváltó helyzeteket.

Ha a kutya számára nem megengedett, hogy számára izgalmas tevékenységeket végezhessen, akkor megesik, hogy más módon éli ki magát, azaz elkezdi nyalogatni, harapdálni, amit elér. Kennelekben, menhelyeken figyelhető meg, hogy a kutya elkezdi húzni, rázni a pokrócát, a tálkáját, minden olyan esetben, amikor valaki arra jár. Azért teszik ezt, hogy figyeljenek rájuk, és amíg ezt a figyelmet meg nem kapják, addig a frusztrációjukat ilyen romboló magatartással fejezik ki. Ha a kutya látja, amint a macska elszalad előtte, de ő kerítés mögé van zárva, bizony elkezdheti rázni, harapni a kerítést. A kutya, amelyik a parkban nagyon szeretne játszani egy éppen ott levő kutyatárssal, elkezdi harapni és rágcsálni, húzni a pórázt. A megoldás ilyenkor az, hogy amikor várhatóan jelentkezik a frusztráció, adja oda a kutyának valamelyik játékát, amit megengedett rágnia. Ha a frusztrációt általában a kerítés túloldalán mozgó állatok vagy tárgyak váltják ki, egyszerűen kötözzön fel a kerítésre egy ilyen rágható, húzható játékot, és ösztönözze a kutyát, hogy inkább azt rágja. A kennelekben tartott kutyákat is érdemes ellátni ilyen rágható játékokkat, azon túl, hogy érdemes megtanítani nekik, hogy ha figyelmet szeretnének elérni, akkor üljenek le csendben, és várjanak.

Mit NE tegyen

  • Ne mutogassa a kutyának a tönkretett tárgyat, miközben dühösen kiabál. Soha ne büntesse, főleg ne bántsa a kutyát a tette után. Nem fogja tudni összekötni a büntetést azzal a cselekedettel, amit esetleg órákkal korábban vitt véghez.
  • Soha ne kötözze be a kutya pofáját, főleg úgy ne, hogy benne van, amit éppen rágott. Egyrészt embertelen, veszélyes, ráadásul a kutya semmit nem tanul belőle.
  • Soha ne hagyja hosszú időre a dobozában, kennelében, csak azért, hgy megelőzze a rágást. Maximum hat órára hagyja bezárva, ha elmegy otthonról.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban