16 hetes kölyök

Hogyan lehet falkavezér?

Ahhoz, hogy kialakítsa kettőjük között a köteléket és képes legyen viselkedését formálni, a gazdának a kutya természetes falkaösztönére kell építeni. Ha a kölyök a gazdát elismeri falkavezérnek, nem alakul ki benne semmiféle olyan nem kívánatos viselkedési forma, mely abból ered, ha a kutya azt gondolja magáról, ő a domináns a családban.

Érdemes az alábbi egyszerű szabályokat követni a falkavezéri státusz kialakításához:
- Akkor szeretgesse meg, amikor a kutya igényli azt. Hívja magához és ültesse le, mielőtt megsimogatná.
- Mindig a kutya előtt lépjen ki az ajtón.
- A séta során a kutya mindig a gazda mögött maradjon.
- Határozzon meg szabályokat, határokat és korlátokat a házban, minden esetben várja el a kutyától ezek betartását.

Egészség

Nagyjából 16 hetesen a kölyök tejfogai elkezdenek kipotyogni. A kihullott fogak nagy részét a kölyök az étellel együtt lenyeli. A maradandó fogak növekedése is ekkor indul meg, a kölyök pedig ismét elkezd mindent rágni, ahogy akkor is tette, mikor a tejfogacskák bújtak ki.

Akárcsak akkor, most is célszerű neki rágható játékokat, kemény falatokat vagy fagyasztott kötelet, esetleg nyersbőr rágcsát kínálni, mert ezek csócsálása enyhíti a kellemetlen érzést.

Bár a fogzás időpontja fajtától függően széles skálán mozog, a kölyök mind a 42 maradandó foga nagyjából 6-7 hónapos korra nő ki, addigra pedig a rágcsálás iránti vágy is csökken.

Nevelés

Mikor a kölyök fogzik, mindent megrág, ez az orális foglalatosság pedig később a harapdáláshoz vezethet. Azzal, hogy a megfelelő rágójátékokat adja a kölyöknek és megtanítja, hogy nem szabad megharapnia sem önt, sem a tárgyakat megrágnia, akkor túlélhető lesz ez az időszak az ön számára.

Ha a kölyök megharapja, vagy akár csak megrágcsálja önt, akár játék során is, magas hangon mondja, hogy „nem”, értésére adva, hogy ez önnek fájdalmat okoz. Ezzel együtt azonnal hagyjon abba minden interakciót. Ezáltal a kölyök megtanulja, hogy a durva játék vége mindig a játék azonnali befejezése. Nagyon fontos, hogy soha ne üssön vagy csapjon a kölyökre, ha harap, mivel ez fokozza az agressziót vagy pedig félelmet ébreszt benne az emberi kézzel szemben.

Azt, hogy a kölyök ne rágja a háztartás kellékeit, sok-sok rágható játékkal tudja megelőzni, ezek ugyanis kevéssé sem hasonlítanak a ház és a háztartás kellékeire – például egyik sem cipőformájú. Vannak olyan kutyák, melyek hamar elunják a játékukat, ezért rendszeresen cserélgesse azokat. Mikor egy új játékot kínál a kölyöknek, tegye a korábbit egy tiszta műanyag tasakba, zárja el és egy későbbi alkalommal vegye elő ismét. Mindig dicsérje és simogassa meg a kölyköt, ha az elvárás szerinti játékot rágcsálja.

Etetés

Ha eddig napi 3-4 alkalommal etette a kölyköt, az étkezések gyakoriságát 16 hetes korra érdemes napi kettőre csökkenteni.

A kölyök 15 hetes korától már alacsonyabb kalória bevitelt igényel, így megfigyelheti, hogy már nem eszik annyit. Ez normális, bár vannak lényeges eltérések e téren a fajtától függően.

Pontosan fogja tudni, hogy mikor eteti a kölyköt a megfelelő mennyiséggel, ha rajta tartja a szemét. Amennyiben azt tapasztalja, hogy gyarapszik a súlya és lassan szumó harcosra kezd hasonlítani, bizony, lassanként csökkenteni kell az ételadagok mennyiségét és rendszeresen ellenőrizni kell a súlyát. Mindig várjon legalább egy hetet, mielőtt újabb módosítást végezne az étel összetételén. Amennyiben kérdései vagy kétségei vannak a kutya étrendjét és testsúlyát illetően, kérdezze meg bátran az állatorvost.

Ajánlott cikkek