Hogyan tanítsa meg a kölyöknek, hogy ne rágcsáljon?

A gazdák bizony tapasztalatból tudják, hogy a legdrágább kutyajátékok nem azok, amelyeket az áruházak polcairól leemel vagy alapos kutatás után rendel. A legköltségesebbek azok, amelyeket a kutya a lakás bútoraiból, a családtagok cipőiből és egyéb felszerelési tárgyakból saját maga „kreál”.

Ha a kutya ilyetén viselkedését korrigálja, azaz figyelmezteti a tiltott dolgok rágására, és egyszerűen ad neki egy kutyajátékot, mely elfogadható, hamar megtanítja neki, mi a helyes viselkedés. Nem mellesleg a kutyajátékok igen hasznosak a stressz és a frusztráció levezetésében.

Azonban minden kutyának más és más játékra van szüksége. Vannak, amelyeknek csak a lehető legkeményebb játékok valók, míg mások a legpuhábbakkal is tökéletesen elvannak, és gondosan bánnak vele.

A nyugodt kutyák szépen eljátszanak a sípolós játékokkal, de szeretik a plüss állatfigurákat is. Nem tesznek kárt bennük, és még a puhább anyagból készültek is sokáig épek maradnak. Persze mindig célszerű ügyelni a műanyag, könnyen leváló részekre.

De hogyan lehet leszoktatni a kutyát a rágcsálásról? Mire kell figyelnie a kutyajátékok kiválasztásakor?

  1. A játék ne legyen olyan kicsit, hogy a szájába véve a kutya lenyelhesse, vagy akár belélegezhesse.
  2. A játéknak nem lehetnek apró, könnyen leváló és lenyelhető részei.
  3. A játéknak nem lehet semmilyen éles része.
  4. Kerülje az olyan játékokat, mint a szalagok, gumiszalagok, harisnyák, zoknik, mert ezeket a kutya könnyen lenyeli. 
  5. Bánjon óvatosan a rágható játékokkal! Mindig csak felügyelet mellett engedje játszani ezekkel a kutyát, mert ha az eb egy nagyobb darabot nyel le belőlük, az veszélyes lehet. A kemény csontok sokszor felelősek a letört hátsó fogakért, amely nem csak fájdalmas, de költséges beavatkozást is igényel.
  6. Ha a kutya szereti darabjaira szedni a játékokat, távolítsa el azokból a csengőket, csipogókat és csak akkor adja neki a sípolós játékokat, amikor figyelni tud rá.
  7. A gyerekjátékok töltőanyag sokszor nem biztonságos a kutya számára. Kerülje például a babzsák játékokat!
  8. Soha ne engedje, hogy a kutya olyan dobozokkal játsszon, amelybe beszorulhat a feje. A kutya nem tudja kihúzni a fejét és könnyen megfulladhat!
  9. Soha ne hagyja felügyelet nélkül a kutyát, ha olyan játékkal játszik, amelyben elem van.

Léteznek olyan játékok, amelyek interakciót igényelnek, azaz a gazda és a kutya csak együtt, közösen tudnak velük játszani. Az ilyen játékoknak megvan az a hátulütője, hogy a kutya számára érdektelenné válnak, ha a gazda elmegy otthonról, vagy éppen más dolga akad a lakásban. Ilyenkor pedig kénytelenek más játékot találni maguknak. Rossz esetben ez a gazdi méregdrága Prada cipője, vagy az antik rokokó fotel karfája lesz.

Ajánlott cikkek