Az ember tehet a kutya agresszivitásáról

Jó ideje mondják az állatorvosok, hogy a közhiedelemmel ellentétben, a kutya fajtájának nem sok köze van az agressziós szinthez. Sőt, egy új tanulmány szerint ezt sokkal inkább a gazda kutyájával való kapcsolata befolyásolja.

Mitől lesz agresszív egy kutya?

A brazíliai São Paulo Egyetem kutatói végeztek kutatásokat a kutyák agresszivitásával kapcsolatban, melynek eredményeit az Applied Animal Behavior Science című magazinban jelentették meg. Ebben nem mást állítottak, mint hogy bár az agresszív viselkedés az emberek szemében a nem kívánatos viselkedések kategóriájába tartozik és általában negatív összefüggésekben emlitik, az agresszió változatlanul része a kutyák fejlődésük során mutatott viselkedésnek.

Tény azonban, hogy az agresszió nem csak maguk a kutyák és a gazda életét befolyásolja, de a kettejük közötti kapcsolatra is komoly hatással van.

Annak érdekében, hogy ezt a témát vizsgálják, a kutatók különféle fajtájú és keverék kutyákat kerestek, végül a csoport összesen 665 kutyából állt.  Maria Fernanda Ziegler, a Sao Paulo Research Foundation (FAPESP) munkatársa szerint a tanulmány az „agresszivitás és a morfológiai, környezeti és társadalmi tényezők közötti összefüggésekre” összpontosított a vizsgálatban részt vevő ebek esetében.

vicsorgó kutya

A felmérések igazolták, hogy bizonyos fizikai tulajdonságok, mint például a súly, befolyásolják az agresszivitást, de volt még valami. Meglepő módon azt tapasztalták, hogy a társadalmi és környezeti tényezők sokkal inkább előre vetítették a kutyák agresszióját, mintsem fizikai paramétereik.

Azt igazolták, amire a tudósok már jó ideje gyanakodtak, mégpedig hogy maga a viselkedés az állat és környezete közötti interakcióból fakad.

Azt figyelték meg, hogy azoknak a gazdáknak, akik minden nap sétáltatták kutyájukat, általában kevesebb problémájuk volt az állat agresszivitásával, valamint hogy a tömegesebb, nagyobb súlyú kutyák kevésbé engedetlenek, mint a kisebb, könnyebb ebek. Sőt, azt állította a tanulmány, hogy a női gazdák kutyái kevesebbet ugatnak idegenekre! Végül, de nem utolsó sorban még egy megállapítás született, mégpedig az, hogy a rövid orrú fajták – a mopsz, a bulldog és a shih tzu – viselkedése gyakrabban csúszi át a nem elfogadható kategóriába, mint a náluk hosszabb orrú kutyáké.

kiskutya vicsorog

Összetett személyiségek

A gazdák körében végzett felmérések során összegyűjtött eredmények összhangban voltak a kutatók hipotézisével. Ezek ugyanis azt igazolták, hogy a kutyák viselkedését nem csak a genetika határozza meg vagy befolyásolja, hanem a környezettel való állandó interakció is. Mindemellett a kutatók azt mondják, hogy az általuk talált összefüggések nem ok-okozati összefüggések, hiszen bár találtak kapcsolatokat, de lehetetlen megmondani, melyik volt előbb.  

Ennek ellenére a tanulmány meggyőző bizonyítékokkal szolgál, olyanokkal, amelyek cáfolják azt a régóta fennálló elképzelést, hogy kizárólagosan fajta határozza meg a kutya jellemét. A tanulmány azt mutatja, hogy kutyáink személyisége bizony igencsak összetett, melyre nagy hatást gyakorol környezete és gazda, a család is.

Ajánlott cikkek