Gyerekek és kutyák

Charles Darwin már 1872-ben megírta, hogy az állatok az emberekhez hasonló érzelmeket mutatnak testbeszédükben, és ennek megfigyelése hasznos lehet viselkedésük és motivációik megértésében. Ennek vizsgálatára talán nincs is jobb faj, mint a kutya. A legtöbb ember számára egy, a fogait mutató kutya egyértelműen veszélyjelzés. Képesek vagyunk vizuálisan vagy hang alapján azonosítani azt, ha mérges a kutya, még akkor is, ha valakinek nincs sok tapasztalata az ebekkel kapcsolatban.

A kisgyermekek azonban nem rendelkeznek még ezekkel a képességekkel, sőt összetéveszthetik a mérges kutyát egy boldog ebbel. A Helsinki Egyetem munkatársai, Heini Törnqvist és kollégái a PLOS ONE szaklapban közzétettek egy tanulmányt, melyben azt kutatták, hogy a gyerekek milyen kortól képesek jól azonosítani a kutyák testbeszédét, és milyen szerepet játszhatnak ebben a kutyákkal kapcsolatos tapasztalataik.

A kutya arckifejezése

Minden szülő számára hasznos tudni, hogy a gyerekek mikor válnak képessé arra, hogy megbízhatóan értelmezzék a kutyák testbeszédét, hiszen ez segít annak megítélésében, milyen szintű felügyeletet igényel a gyerek a kutya mellett.

Egy vizsgálat során 34 felnőttet, 34 négyéves gyereket és 31 hatévest fotósorozatokkal szembesítettek. Kutya és emberi arcokat mutattak nekik, és azt kérték, mondják el, az egyes kutyák vagy emberek jó vagy rossz hangulatban vannak-e, boldogok-e, esetleg semlegesek, netalán dühösek.

kisfiú a parkban két hosszú szőrű csivavával játszik, előttük piknik kosár

Az eredmények azt mutatták, hogy a négyéves gyerekek pozitívabb hangulatúnak értékelték a dühös kutyákat, mint a nagyobbak és a felnőttek, még akkor is, ha egyébként ez a kisgyermek kvázi tapasztaltabb volt a kutyákkal kapcsolatban. A hatéves gyerekek, akik bírtak kutyás tapasztalatokkal, ugyanolyan pontosan értékelték az arckifejezéseket, mint a felnőttek. A felnőttek ugyanakkora valószínűséggel azonosították helyesen a kutyák érzelmeit, akár tapasztaltak, akár tapasztalatlanok voltak a kutyákkal kapcsolatban. Mindeközben a gyerekek hasonlóan jól tudták azonosítani az emberi érzelmeket fotók alapján, kortól függetlenül.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az életkor befolyásolhatja azt, hogy a gyerekek mennyire pontosan tudják azonosítani a kutyák érzelmeit az állatok arckifejezései alapján.

Az öt év alatti gyermekek feltehetőleg hasonlóságot keresnek az emberi arckifejezésekkel. Ez különösen akkor okozhat gondot, ha például egy dühös kutya a fogát mutatja, mivel a gyerekek ezt barátságos mosolyként értelmezhetik. Hatéves korukra azonban azok a csemeték, akik kutyával élnek, megtanulhatták, hogy a vicsorgó fogak dühös kifejezést jelentenek, míg a gyerekek, akik nem rendelkeznek tapasztalatokkal a kutyákkal való együttélésben, továbbra is értelmezési hibákat követhetnek el.

szőke kisfiú a földön hasalva nézi mereven a vele szemben hasaló fekete mopszot

A felügyelet

Mindezek a kutatások és az eredmények rávilágítanak arra, mennyire fontos a kisgyermekek szoros felügyelete, amikor kutyák közelében vannak. Sok tanulmány azt mutatja, hogy a gyerekek négy éves kor alatt lesznek leggyakrabban kutyatámadás áldozatai, és a harapások, támadások általában akkor fordulnak elő, amikor a gyerekek félreértik a fenyegetést és közel hajolnak az állathoz, hogy azzal interakcióba lépjenek.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy a kísérletben csak képeket mutattak a kutyákról, ám a kisgyermekek jobban ráhangolódnak a hallható jelekre, például a mély morgásra vagy ugatásra. Azt is fontos megemlíteni, hogy a résztvevőket csak akkor tekintették tapasztaltnak a kutyákkal kapcsolatban, ha együtt éltek velük, míg a tapasztalatlannak aposztrofáltak lehet, hogy sok időt töltöttek egyébként a kutyákkal, de más kontextusban, melyet azonban nem értelmeztek.

Az eredmények tehát azt sugallják, hogy a gyerekek tapasztalás útján tanulják meg olvasni a kutyák arckifejezését és verbális jeleit, de ez már relatív fiatal korban megtörténik.

Nem szabad elfelejteni, hogy az idősebb gyerekek is hibázhatnak a kutyákkal kapcsolatban, megeshet, hogy relatív tapasztaltságuk ellenére is félreérthetik a jeleket, ezért soha nem szabad kizárólagosan arra hagyatkozni, hogy egyébként a legtöbb esetben a kutya maximálisan toleráns a gyerek számukra egyébként nehezen tolerálható interakcióival szemben.

Ajánlott cikkek