Miért futnak a kutyák álmukban?

Mi van akkor, ha a kutya egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki alszik, és alvás közben fut, pontosabban futó mozgást végez a lábaival? Nos, egyes vélenyek szerint a kutyák körülbelül napi 12-14 órát alszanak, és az alvási ciklus egy részében előfordulhat, hogy rángatózik, remeg a lába, vagy akár ugat is. Néha ez a látvány mókás, de esetenként nyugtalanító is. Vajon az eb rémálmokat lát, vagy egyszerűen arról álmodik, hogy üldöz egy mókust?

A normális alvás

A kutyák normális esetben sokat heverésznek. Egy kölyökkutya akár napi 18-20 órát is alhat, mert végtelen energiája elfárasztja, míg az idősebb kutyáknak szintén több pihenésre van szükségük ahhoz, hogy regenerálják testüket. A különböző kutyafajták eltérő mennyiségű alvást igényelnek, például a nagyobb testű ebek általában többet alszanak, mint a kisebbek.

Az, hogy egy kutyának mennyi alvásra van szüksége, függ az állat fizikai aktivitásától is. A sokat és aktívan dolgozó ebek nem alszanak annyit, mint egy házi kedvenc, amelyik egész nap a lakásban van. Sok kutya csak azért alszik, mert unatkozik, míg a napközben elfoglalt, sokat tevékenykedő kutyák általában jobban alszanak éjszaka.

kutya mélyen alszik a fűben

A kutya alvási ciklusa

A kutyáknak hasonló alvási ciklusaik vannak, mint az embereknek, azonban az egyes szakaszok időtartama eltérő. Alvásidejük körülbelül 10 százalékát REM-alvásban töltik, szemben az emberek 25 százalékával.

Vajon álmodnak a kutyák? A szakértők úgy vélik, igen, a REM-szakaszban álmodnak. Azt tartják, hogy az izmok részben lebénulnak ebben a szakaszban, ezért előfordulhat, hogy a kutya megremeg vagy rángatózik, de nem tud felállni, hogy fusson egyet.

Milyen gyakoriak a REM ciklusok? Nos, az teljes mértékben a kutyától függ. Előfordulhat, hogy a kisebb kutyáknak 10 percenként van egy REM-periódusuk, míg a nagyobb testűeknek ritkább a REM-ciklusuk, de általában hosszabb.

Amikor a kutya álmodik

Amikor az eb elalszik, először csendes és békés, légzése lelassul, és általában nem veszi észre, mi történik körülötte. Ebben a szakaszban a szívverés lelassul, a vérnyomás csökken. Körülbelül 10 percen belül a kutya az alvás REM szakaszába léphet, és ez alatt az idő alatt normális, hogy rángatózik. A farok mozoghat, vagy egész teste mentén finoman megrándulhat a bőr. Esetenként úgy mozgathatja a mancsát, mintha futna, sőt REM-alvás közben a szemhéjak kinyílhatnak, felfedve a kutya szemének fehérjét, emellett bajsza vagy ajka is remeghet, és vakkanthat vagy nyöszöröghet. Ha a kutya álmában ugat, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy rosszat álmodik, hiszen az ugatás a kommunikációjuk egyik formája.

kicsi kölyök lábtörlőn alszik

Számít az alvás helye?

Hogyan befolyásolja a kutya alvásának REM szakaszát az alvás helye? A kutyák többet álmodnak, ha egyedül vagy a gazdáikkal alszanak? Nos, ha egy kutyát gyakran ébresztenek fel az alvási ciklus során, előfordulhat, hogy nem marad sokáig REM-szakaszban. Ezért, ha ágya a nappaliban van, ahol a gyerekek szaladgálnak, szól a tévé, jönnek-mennek a családtagok, előfordulhat, hogy ritkán látja az ebet álmodni, azonban megfigyelheti, hogy gyakrabban alszik, mivel megpróbálja pótolni a REM-alvás hiányát. Azok a kutyák, amelyek a gazdáikkal vagy a saját dobozukban, mobilkennelben alszanak egész éjjel, könnyebben eshetnek REM-alvásba. A gazdájával közös ágyban alvó kutya gyakorta felébredhet a a gazda mocorgására, nyöszörégésre, horkolására. Akkor mégis, hol aludjon a kutya? Nos, ez teljes mértékben a gazda döntése.

kutya félig nyitott szemmel alszik a kanapén

Álom vagy roham?

Kezdő gazdáknál gyakori, hogy megijednek, amikor a kutya álmában rángatózik, és azt gondolják, rohama van. Nos, nem nehéz különbséget tenni az álmok és a rohamok között. Álom közben a kutya szeme nyitva vagy csukva lehet, esetleg időnként felvillanhat, míg roham során a kutya szeme általában tágra nyílt, üres tekintettel a szemében.

Álmodni csak alvás közben lehet, míg rohamok bármikor előfordulhatnak, akár az éberség és az aktivitás pillanataiban is. A roham során a mozdulatok általában tovább tartanak, mint az álom során fellépő rövid rezdülések. Ezen kívül a roham során a test megmerevedik; míg álom közben inkább játékosnak és ellazultnak tűnik. A rohamhoz kapcsolódó mozgások is hevesebbek, mint azok, amelyek álom közben történnek.

Roham esetén gyakori, hogy habzik az állat szája, hány, bevizel vagy székletet ürít maga alá. Ez álom közben nem történhet meg. A rohamokat átélő kutyát lehetetlen felébreszteni, amíg a roham véget nem ér, és bár nehéz felébreszteni az álmodó kutyát, de nem lehetetlen.

Ha megpróbál egy alvó kutyát felébreszteni, ne érintse meg, kizárólag csak a hangját használja, de csak akkor, ha feltétlenül szükséges ez az ébresztés.

Egy kutyának sok, megszakítás nélküli alvásra van szüksége ahhoz, hogy az agya optimálisan fejlődjön és működjön. Néhány ugatás, rándulás és futó mozdulat teljesen normális, de ha aggódik kedvence alvási szokásai miatt, vigye el állatorvoshoz.

Ajánlott cikkek