Ha tanyára költözik…

Egyre több ember menekül el a város zajától, káoszától és költözik vidékre, vagy legalábbis valahova nem túl messze a nyüzsgő metropolisztól. A bevállalósak, bátrak tanyát vesznek, ahol maguk termelik meg az élelmet és igyekeznek önállátásra berendezkedni. Tanyán élni olyan életstílus, amely kemény munkát, odaadást és a természet iránti szeretetet igényel.

Ám egy tanyán élő számára az életmód szerves része a kutya is.

Egy kutya, amely mindenben segíthet, az állatállomány őrzésétől a kártevők irtásáig, nem beszélve a birtok védelmezéséről. Azonban nem minden kutyafajta illik ehhez a majdnem nomád élethez.

De mitől lesz egy kutya alkalmas a tanyasi világba? A rövid válasz: a hűség, az intelligencia és a fizikai kitartás teszi azzá, ám mégis, van temérdek egyéb szempont is, amit figyelembe kell venni.

Ilyen szempont például az ingatlan mérete, valamint az állatállomány típusa és a család életmódja. Egyes fajták jobban megfelelnek egy kisebb területű tanyán is, míg mások akkor „működnek” jól, ha hatalmas tér, és persze elegendő munka, feladat áll rendelkezésükre. Vannak, amelyek alkalmasabbak az állatokkal való munkára, míg mások inkább őrzésre és a birtok védelmére hivatottak. A kutyaválasztásnál fontos figyelembe venni a gazda energiaszintjét is, hiszen egyes kutyák a munkán túl is sok mozgást igényelnek. De nézzünk néhány valóban ideális fajtát.

tanyasi kutya juhokat őriz

Border collie

A border collie rendkívül intelligens és energikus fajta, kifejezetten kiváló a terelési munkában. Nem csak érti a parancsokat, de azonnal reagál is azokra, így ha a tanyán állatokat is tart a gazda, ez a fajta kiváló választás. Nem mellékes tényező, hogy a border collie hűséges és odaadóan védi a családot, így az őrzési feladatokban is helytáll.

Ausztrál juhászkutya

Az ausztrál juhászkutyák terelő képességeikben és intelligenciájukban hasonlítanak a border collie-hoz. Energikus fajta, amely sok fizikai aktivitást igényel, így olyan tanyákon, ahol rengeteg hely van a futáshoz és a játékhoz, biztos boldog lesz. Emellett ezek a kutyák nagyon hűségesek és védik családjukat, így a munka mellett az őrzés is meg van oldva. Sőt, ha gyerek is van a családban, az ausztrál juhász boldogan játszik vele a szabadban.

Német juhászkutya

Bár a német juhászkutyák elsősorban a rendőrség és katonaság kötelékében végzett munkájukról ismertek, nem szabad elfelejteni, hogy ők elsősorban juhászkutyák. Védelmezők és hűségesek, így nagyszerű őrzői a tanyáknak, de mivel okosak, könnyen nevelhetők és sokoldalúak, bármilyen feladat elvégzésére könnyen megtaníthatók. Ez a fajta emellett rendkívül alkalmazkodóképes, és sokféle környezetben jól boldogul, tehát beilleszkedése a tanyasi életbe nem jelenthet problémát.

Labrador retriever

Nem véletlen, hogy a labrador retriever igen népszerű fajta, hiszen barátságos, jókedvű, remekül kijön a gyerekekkel, és kiváló házi kedvenc. Mivel igen gyorsan tanul, így népszerű fajta a vidéken vagy tanyán élők körében is, azoknál, akik olyan kutyára vágynak, amely tud dolgozni és játszani is. A labrador megfelel ennek a sokoldalúságnak, hiszen a játék mellett a  vad elhozásán át, a mezőgazdasági munkákban való segítésig bármilyen munkát örömmel végez.

nagy juhészkutyát apró gyerek etetget

Golden retriever

A golden retrieverek hasonlítanak a labradorokhoz, hiszen ugyanúgy barátságos, jóindulatú és intelligens kutyák, kiváló alkalmazkodóképességgel. Mivel a goldie is kiválóan boldogul a legtöbb környezetben, így a tanyasi élet sem idegen számára. Veleszületett intelligenciája miatt ez a fajta különféle feladatokra kiképezhető, beleértve a vad elhozását, de a mezőgazdasági munkákban való segítést és a családok védelmét is gyorsan elsajátítja.

Berni pásztor

A berni pásztor békés, nagy, kedves kutyák, amelyek nyugodt és ragaszkodó személyiségükről ismertek. Nagyon jól kijönnek a gyerekekkel, kiváló házi kedvencek a családban. Mivel erősen védelmezik a birtokot, a gazdát és annak egész családját, így jó választás olyan tanyára, ahol szükség van egy ebre, mely egyszerre látja el az őrzés és a társaságnyújtás feladatát.

Pireneusi hegyikutya

A nagy és félelmetes megjelenés miatt a pireneusi hegyikutya tökéletes védelmezője minden tanyának. Nem csak a családot és a házat, de az egész birtokot és az állatállományt is megvédi, ha szükség van rá. Mérete és ereje ellenére ez a fajta a családdal szelíd és békés, kedves és odaadó.

Közép-ázsiai juhászkutya

A közép-ázsiai juhászkutya igazi őrzőkutya, mely elsődlegesen gazdáját, majd annak vagyonát védelmezi. Arra tenyésztették ki, hogy megoldja a problémákat, ezért önálló gondolkodású, erős, bátor és felelősségteljes fajta. Nagy, de élénk, sokszor úgy jellemzik, valódi kutyabőrbe bújt macska. Erős őrző és területvédő ösztöne miatt tanyára kiváló társ.

kutya és cica barátságban az istállóban

Akkor mégis, melyiket?

Nos, erre határozott választ adni senki nem fog. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy egyrészt maga a kutyafajta nem garancia egyetlen kutya személyiségére vagy viselkedésére sem. Másrészt az ideális kutyaválasztás nagyon sok szempont alapján történik, ennek része a gazda személyisége és életstílusa is. Ha nem biztos abban, hogy melyik fajta a megfelelő az új otthon és a család számára, érdemes egy tapasztalt tanyasi gazdával beszélni. Ezen túlmenően, ha a  tanyán már van macska, mindenképp hasznos ellenőrizni, hogy a választott fajta vajon mennyire toleráns a cicákkal szemben.

Ajánlott cikkek