Valóban színvakok a kutyák?

Nos, a kutyák azért a fekete és fehér színnél többet látnak, de  tény, hogy nem képesek minden színt érzékelni. Négylábú barátaink, hacsak nincs születési rendellenességük, betegségük, vagy nem éltek át olyan traumát, amely befolyásolja a szemük világát, kiváló a látásuk. De az, hogy jól látnak, nem jelenti azt, hogy ugyanazokat a színeket látják, mint az emberek.

Bár sokan azt hiszik, hogy a kutyák csak feketét és fehéret látnak, de ez egyszerűen nem igaz.

fekete kutya fekszik, pofája ősz, szeme barna

Mi a színvakság?

A színvakságot színhiánynak is nevezik, mivel a színvakságban szenvedők valójában látják a színeket, csak nem pontosan úgy látják, mint a legtöbb ember. A színvakság nem azonos az achromatopsiával, mely esetben csak a fekete, a fehér és a szürke árnyalatai láthatók az ember számára.

A színek normális látásához legalább háromféle speciális fotoreceptornak kell jelen lennie a szemben. Amikor a fény visszaverődik egy tárgyról, az behatol a szembe, és különböző típusú apró fotoreceptorokat talál, amelyek aztán jelet küldenek az agynak, hogy „megmondják”, milyen színt látunk. A színvakságban szenvedő embernél azonban az ilyen típusú fotoreceptorok némelyike hiányzik vagy nem megfelelően működik. Ez azt jelenti, hogy egyes színek nem láthatók megfelelően, és az egyén színvak.

Milyen színeket látnak a kutyák?

Az emberi szemnek általában háromféle fotoreceptora van – ez a szemnek az a része, amely lehetővé teszi a színek látását. Az emberekkel ellentétben a kutyák szemében csak kétféle ilyen található, ez pedig azt jelenti, hogy mi, emberek többféle és élénkebb színeket láthatunk, mint kedvenceink, de ez nem egyenlő azzal, hogy a kutyák csak feketében, fehérben és szürkében érzékelik a világot.

Valójában a kétféle receptor lehetővé teszi számukra a sárga, a kék és a barna árnyalatait is, a fekete, fehér és szürke mellett, azonban nem teszi lehetővé a vörös vagy a zöld árnylatainak érzékelését. Emiatt egy eb a vörös és zöld színeket barna vagy szürke árnyalatként látja.

Mivel tehát a kutyák nem látják a piros és zöld színeket, válasszon inkább sárga és kék játékokat, ezek sokkal vonzóbbak az eb számára.

barna kutya világos barna szeme

Éjszakai látás

Ezek a fotoreceptrorok ugyan fontosak a színek és részletek látásában, de a szem egyéb részei is tartogatnak eltéréseket. A pálcika, amely egy másik, a retinában található receptor, felelős többek között a fényerő érzékeléséért. Így tehát ezek határozzák meg, hogy a kutya milyen jól lát éjszaka, valamint segítenek meghatározni a tárgyak méretét és alakját, továbbá azt, hogy mennyire jó a perifériás látás. Mivel a kutyák szemében sokkal több ilyen pálcika van, éjszakai látásuk sokkal erősebb, mint a színek látása.

A retinában található pálcikák és kúpok mellett a tapetum lucidum is fontos szereppel bír. Ez a szem azon része, amely a retina mögött található, és segít visszaverni a szembe jutó fényt, valamint tovább javítja az eb éjszakai látását. Az emberek szemében nincs tapetum lucidum, de sok más állatnak, például görényeknek, macskáknak és halaknak is van.

barna kutya kék szemmel

A tapezum lucidum egyébként jól megfigyelhető, ha a kutyák vagy a macskát vakuval fotózza. Gyakran elkövetett fotózási hiba, hogy a vaku miatt a képen az emberek szeme vörös lesz, ugyanakkor ha az állat szemébe fotózunk vakuval, az nem piros, hanem legtöbbször zöld árnyalatot mutat.

A vörös szem oka az emberek esetében az, hogy amikor a vaku fénye pontosan elölről hatol be a pupillán keresztül a szembe, az az ideghártya (retina) középső részére vetül, majd ott visszaverődik a retinát tápláló piros vérerekről, a vörös fény visszajut a kamera lencséjébe. Persze a kutyák szemében is pirosak a retina idegsejtjeit és receptorait tápanyaggal és oxigénnel ellátó vérerek, ám mivel a retina mögött egy olyan - általában zölden -  irizáló hártya, a tapetum lucidum található, amelynek kristályai visszaverik a retinán egyszer már átjutott, és így el nem nyelődött fényt, ezért a fotókon a kutya szeme zöld lesz a közvetlenül belevillanó vaku hatására. Ami még érdekes, hogy a tapetum lucidum nem mindig irizál zölden, ennek következtében pedig a visszavert fény színe fajról fajra, sőt kutyák esetében fajtáról fajtára változhat. Megfigyelhető, hogy a kék szemű kutyák leginkább az emberhez hasonlóan vörös, míg például a törpe schanuzerek kék szemet mutatnak a vakuval készült fotókon.

Ajánlott cikkek