Miért tüsszög a kutya?

A tüsszögés reflexhatás, a levegő hirtelen, akaratlan kiáramlása a tüdőből az orron és a szájon keresztül. Általában olyankor fordul elő prüszkölés, amikor egy irritáló anyag a felső légutakba kerül, leggyakrabban az orrjáratokat szegélyező finom nyálkahártyára.

Akár koszról, füstről vagy apró rovarról van szó, az irritáló anyag jelenléte megzavarja az orrnyálkahártyát, és az eb ösztönösen kiprüszköli. Bár általában egyáltalán nem jelent problémát és nem veszélyes a tüsszögés, ritkán nagyobb gondot is jelezhet.

A prüszkölés okai

Teljesen egészséges kutya is tüsszöghet néha, sőt, folyhat az orruk. Ám a súlyos, krónikus vagy visszatérő tüsszögés, orrváladékozás komolyabb problémára utal. A tüsszögés és az orrfolyás gyakran együtt fordul elő, és az ok lehet valamilyen irritáló szer, atka, fertőzés, rhinitis (orrnyálkahártya gyulladása) és sinusitis (arcüreg gyulladása) vagy daganatok. Emellett előfordulhat allergia miatti prüszkölés is.

cuki, fehér francia billdog kölyök ül a fűben

Allergia

A kutyák életében sem maradhat nyomok nélkül a feldolgozott élelmiszerek, a szervezetük számára hosszú évezredek során át megszokott tápláléktól eltérő etetés, jutalomfalatok és egyéb ínyencségek garmadája, de allergiásak lehetnek ők is akár porra, akár pollenre.

A környezeti- és táplálékallergia hasonló tünetekkel jár a kutyáknál, mint az embereknél: a vakaródzás, szőrhullás, bőr kipirosodása, kiütések, nyálkahártya duzzanata, stb. mellett az orrnyálkahártya gyulladása, orrfolyás és tüsszögés is jellegzetes.

Az allergia kezelést igényel, ezért annak kiderítésére, mi is okozza azt, valamint hogyan kell kezelni, az állatorvos hivatott. Ha sikerül behatárolni, mire allergiás a kutya, az első lépés ennek eltávolítása, már ha lehetséges. Az ételallergia esetében alap, de egyéb környezeti allergiáknál is hatásos lehet az étrendváltás, esetenként gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. Az is előfordulhat, hogy az állat valamilyen rovar csípésére, vagy ritkábban oltóanyagra allergiás.

Idegen test

Az olyan apró tárgyak, mint föld, por, apró rovar vagy fűszál, toklász, de akár apró játékdarabok is bekerülhetnek az orrnyílásba, ott pedig igencsak irritálóak. Legtöbbször sikerül az ebnek tüsszögéssel megszabadulnia az irritáló dolgotól, de ha a probléma fennáll, pl. toklász kerül be az orrjáratba, ennek eltávolítását érdemes inkább állatorvosra bízni.

Belélegzett irritáló anyag

A környezeti ártalmak, mint a napjainkban oly gyakori szmog, füst is hatással van kedvenceinkre, de emellett az otthonainkban, kertjeinkben vegyszerek és tisztító anyagok, de az illatosító szerek is hathatnak irritáló módon az ebekre. Egyáltalán nem kizárt, hogy a gazdi méregdrága, imádott parfümje, a szobai légfrissítő, a vécéillatosító a bűnös, de gyanakodhatunk a felmosószerre is, ha például mindig felmosás után kezd el prüszkölni.

Ahhoz, hogy az okot megállapíthassuk, figyelni kell a kutya viselkedését, azaz mikor, minek a használata után kezd el tüsszögni. A megoldás, hogy a környezetéből eltávolítjuk az irritáló anyagot, még mielőtt krónikussá válna az állapota.

Nem ritka, hogy a hőmérséklet hirtelen változására reagál tüsszögéssel az eb, azaz például ha télen a meleg, fűtött lakásból kilépünk vele a hideg utcára, vagy fordítva, nyáron, a kánikulából légkondicionált helyiségbe megyünk.

fekete-fehér francia bulldog kölyök játékra hívó pózban fekszik

Betegségek

A kutyák és a macskák is szenvedhetnek olyan, az orrüreget érintő fertőző betegségtől, melynek tünete orrfolyás és tüsszögés. Igazából a legtöbb felső légúti megbetegedés prüszköléssel jár. Bármilyen felsőlégúti fertőzés, tüdőgyulladás, kennelköhögés, szopornyica, kutya influenza mind-mind okozhat tüsszögést, ezek a betegségek elég gyakoriak lehetnek legyengült immunrendszerű, fiatal állatoknál.

Ritkább ugyan, de emésztőrendszeri betegség, mely krónikus hányással jár, az orrjáratban vagy légutakban megjelenő polip vagy daganat, sőt, fogprobléma is okozhat prüszkölést. Mindenképpen vizsgáltassuk meg kedvencünket állatorvosunkkal, hogy kizárjuk e lehetőségeket, adott esetben pedig megkezdhessük a megfelelő kezelést!

Atkák

Egy kicsi, Pneumonyssoides caninum néven ismert atkafajta a kutyák orrüregében telepedhet meg. Igazából bármilyen korú, fajtájú, méretű kutya érintett lehet, a leggyakoribb tünetek pedig orrfolyás, tüsszögés. A rossz hír, hogy egymást megfertőzhetik ezzel az atkával a kutyák, bár emberre nem terjed át. A diagnózis felállításához és a kezelési tervhez (melyben parazitaellenes szerek vannak) mindenképpen állatorvos szükséges.

Tüsszögés játék közben

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy amikor a kutya izgatottan, lelkesen játszik, néha tüsszög. Vagy nagyön örül hazatérésünkkor, vendégek érkezésekor, és prüszkölni kezd. Ez teljesen normális „kiegészítője” az önfeledt játéknak. Egyes kutatók szerint ez a fajta tüsszögés része a kutyák kommunikációjának, mely azt jelzi, hogy „mi csak játszunk”, „ez pusztán móka”.

Brachycephalic fajták

A benyomott arcú és rövid orrú kutyafajták hajlamosabbak a tüsszögésre. Ezen fajták közé tartozik a boston terrier, a boxer, az angol és francia bulldog, a bullmasztiff, a csau-csau, a lhasa apso, a pekingi, a mopsz, a shih-tzu is.

Fordított tüsszentés

A  „normális” és a fordított tüsszentés két, azonban egymáshoz szorosan kapcsolódó reflex, melyek célja, hogy a felső légutakban található irritációtól megszabadítsa az állat szervezetét. Az irritáló dolog elhelyezkedése határozza meg azt, hogy milyen a tüsszögés mechanizmusa. Ha az irritáció az orrjáratot érinti, tüsszentés történik, azonban ha az orrüregek mögött és a lágyszájpad feletti területet, akkor ún. fordított tüsszentés. Ez utóbbi esetben a kutya teste megfeszül, görcsösen kapkodja a levegőt, ajkait hátrahúzza és horkantó hangokat ad ki. A hirtelen és nagy mennyiségben beáramló levegőtől a bordák erőteljesen kitágulnak. Ilyenkor az eb előrenyújtott fejjel és nyakkal, a padlóra feszülő mellső mancsokkal, általában görnyedten áll, ül, esetleg fekszik.

bézs mopsz kölyök virágos réten

Mi a teendő, ha prüszköl a kutya?

Természetesen a legjobb, ha elviszi állatorvoshoz, amennyiben a tüsszögés gyakori és visszatérő probléma. Emellett a következőket teheti:

  • A megfigyelés. Ha több kutya él együtt, nem árt a tüsszögő ebet elkülöníteni és megfigyelni. Így talán könnyebben beazonosítható, miért, mitől prüszköl az állat. Figyelje meg, nem folyik-e az orra, nincs-e vérzés, jelentkezik-e hányás, hasmenés, köhögés, nehézlégzés, a szemek váladékozása, vörösödése, csökkent étvágy és aktivitási szint. Ezek mind arra utaló jelek, hogy mielőbb orvoshoz kell fordulni.
  • Kímélje. Ha prüszköl a kutya, kímélni kell. Érdemes kihagyni a kutyaiskolát, a nagy sétákat és edzéseket. Ha valamilyen fertőzés, betegség áll a tüsszögés hátterében, a fokozott mozgás csak ront a helyzeten. Mindenképp kérje ki az állatorvos tanácsát, mikor kezdhetik újra az intenzívebb mozgást.
  • A lakás átvizsgálása. Nézzen körül a házában, keressen olyan anyagoakt, amelyek irritálhatják az ebet. Ezek lehetnek akár új szőnyegek, illatos gyertyák, légfrissítők, vegyszerek, illatszerek, vagy egyéb háztartási termékek. Ha egy mód van rá, távolítsa el ezeket az irritáló anyagokat, és figyelje, megszűnnek-e a tünetek.
  • A lázmérés. Esetenként bizony érdemes lázat is mérni a kutyánál, nem fertőzés okozza-e a tüneteket. Ha a kutya lázas, mindenképpen forduljon az állatorvoshoz.
  • A gyógyszerek. Semmilyen gyógyszert nem szabad, sőt, egyenesen tilos az állatorvos jóváhagyása, ajánlása nélkül adni. A humán gyógyszerek sok esetben akár mérgezőek is lehetnek a kutya számára, tehát ne a saját allergia gyógyszerével kezdje el kezelni az állatot.

Ajánlott cikkek