Miért csóválja a kutya a farkát?

Valószínűleg nincs olyan gazdi, aki még ne gondolkodott volna el azon, mire való a kutya a farka. Állandóan csóvál, amikor meglát egy számára kedves embert, úgy mozog, mint egy megbolondult ablaktörlő, ám rögtön behúzza a lábai közé, amikor szidást kap. Ha lát egy mókust a fán, lassan csóvál, előre és hátra.

Igazából teljesen mindegy, hogy az eb farka rövid vagy hosszú, biztos, hogy szinte állandóan mozgásban van, hiszen ez az egyik legfontosabb kommunikációs csatorna kedvenceink életében.

Mire való a farok?

A farok a kutya gerincének része. Izmokból és csigolyákból áll, amelyek lehetővé teszik a mozgást, sőt, idegeket is tartalmaz, amelyek segítik az állatot a bélmozgások szabályozásában, emellett az egyensúlyozásban is. Megfigyelhető, hogy amikor az állat a hasáról az oldalára gurul, a farka hegye felfelé mutathat. Igen, a farok az, ami segít az ebnek kecsesen mozogni anélkül, hogy felborulna.

németjuhász jellegű kutya, szájában labdával, farka magasan felfelé tartott

Megfigyelhető az is, hogy a gyors futóként ismert fajtáknak hosszú, vékony farka van. Ezek a kutyák ellensúlyként használják a farkukat, hogy megakadályozzák a felborulást, amikor az akadályokat átugorják, vagy éppen élesen kanyarodnak száguldás közben. A vízi vadász kutyáknak vastag, erős farkuk van, amely segíti őket a vízben való kormányzásban. A hideg éghajlaton őshonos kutyáknak bozontos farka van, mely megvédi őket a hidegben, alvás közben ugyanis az arcuk elé hajlítják azt. Néhány kutyának, például az ausztrál juhászkutyának és a corginak, egyáltalán nincs farka. Ennek is számos oka van, például a farmokon dolgozó kutyákat előnyben részesítették a rövidebb farokkal, hogy megelőzzék a baleseteket. Bizonyos típusú terriereket föld alatti küldtek rágcsálókra vadászni, innen a gazdák a rövid farkat megragadva tudták kihúzni őket.

A beszédes farok

A farok egyik legjobban elismert funkciója a kommunikáció, azaz a gerinc eme meghosszabbítása a kutya testbeszédének része. Gyakorta megfigyelhető, hogy a farok színe eltér a test többi részének színétől, lehet, hogy fehér a hegye vagy színes foltok tarkítják. Ez segít más kutyáknak észrevenni kedvencünk farkát, így könnyebben eljut hozzájuk az információ, amit a farok mozgása üzen.

A farok egyes pozíciói és mozgása általában mindegyik kutyánál ugyanazt jelenti. Például a magasan tartott és előre-hátra mozgó farok általában boldogságot jelez, de dominanciát is mutathat. A gyorsabban csóváló farok azt jelzi, hogy az eb izgatott. Ha egy kutya érdeklődik valami iránt, általában egyenesen és a talajjal párhuzamosan tartja a farkát, míg ha ijedt vagy fél, behúzza a lába közé. Előfordulhat, hogy óvatosan csóvál, amikor új állatot vagy személyt köszön.

kutyák vízparton futnak, egyik a másik farkát szájában fogja

Egyes kutyák alacsonyabban hordják a farkukat, mint mások, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy félnek, ezért érdemes mindig alaposan megfigyelni az állatot. Például amikor a farka körkörös mozdulatokkal csóvál, akkor nagy valószínűséggel nagyon boldog és hihetetlenül izgatott valami miatt.

A farok, mint diffúzor

A kutyák a farkukat egyfajta illat diffúzorként is használják. A végbélnyílás körül megtalálható mirigyek, azaz az úgynevezett bűzmirigyek olyan szagot bocsátanak ki, amely mintegy ujjlenyomatként szolgál. Ez az egyik oka annak, hogy a domináns kutyák magasan tartják a farkukat, hiszen azt akarják, hogy minden más kutya tudja, ők bizony környéken vannak. Az ijedt kutyák farkukkal takarják el végbélmirigyeiket, nehogy mások észrevegyék, hogy ott vannak.

Más fajok is csóválnak?

A farkasok ugyanazért csóválják a farkukat, mint a kutyák, de még a macskák is mozgatják ezt a végtagjukat, hogy kimutassák érzelmeiket. Az ijedt cicák ugyanúgy behúzzák farkukat a lábuk közé, mint a kutyák.

Az elefántok és elefántok a farkukat légycsapóként használják. A víziló szintén diffúzorként használja a farkát, és amikor székletet ürít, propellerként köröz vele, hogy a szagok a lehető legmesszebbre eljussanak. A disznók is csóválják a farkukat, amikor boldogok, és egyes vélemények szerint a kecskék is ezt teszik. A pávák széttárják gyönyörű faroktollaikat, hogy magukhoz vonzzák a társaikat.

bullterrier oldalnézetből, kissé felfelé, mereven tartott farokkal

Tehát ha csóvál a kutya, akkor boldog?

Legtöbben azt gondolják, hogy a kutya farokcsóválása automatikusan azt jelzi, hogy boldog, ám ez nem feltétlenül igaz. Éppen ezért nem szabad a csóváló kutyához sem odarohanni megsimogatni, mert egyáltalán nem biztos, hogy pozitív az üzenet, amit a farok mozgása jelez. Mindig meg kell kérdezni a gazdát, hiszen remélhetőleg ő jól tudja olvasni kedvence testbeszédét.

A függőleges farok például azt jelentheti, hogy az állat dominanciát próbál mutatni vagy fenyegetni akar, míg amikor gyorsan, kis mozdulatokkal remeg a farok, feltehetőleg azt mondja, hogy készen áll a cselekvésre, ami lehet akár küzdelem vagy menekülés is.

Fontos szempont az is, hogy a kutya farka milyen irányba mozog, ugyanis a szakértők szerint  különböző agyféltekék aktiválódhatnak, amikor a jobbra csóválja a farkát, vagy amikor balra. Amikor a farok jobbra fordul, a bal félteke dolgozik. Az agynak ez az oldala felelős a boldog, nyugodt érzelmekért. Ellenben a balra történő mozdulatnál a jobb agyfélteke aktiválódik, mely szabályozza a negatív és visszahúzódó érzelmeket. Természetesen a többi kutya is tudja értelmezni ezt a testbeszédet. Egy tanulmány kimutatta, hogy amikor a másik kutya jobbra csóvált, akkor a többiek ellazultak, ellenben amikor balra, akkor hevesebben vert a szívük.

Az is megfigyelhető, hogy a kutyák csak akkor csóválják a farkukat, ha egy másik állat vagy ember van a közelben. Ahogy mi, emberek sem beszélgetünk túl gyakran saját magunkkal, úgy a kutyák sem csóválják a farkukat, amikor egyedül vannak.

Ajánlott cikkek