Boldogabb, aki állattal él

A kutyával és macskával töltött idő előnyei sokkal messzebbre mutatnak, mint az, hogy mosolyt csalnak az arcunkra. Egy állat társasága széleskörű mentális és fizikai, egészségügyi előnyökkel jár, amelyek mindegyike hozzájárul a boldogabb és elégedetebb élethez. Számos kutató vizsgálta ennek okait és temérdek tanulmány dokumentálta ezeket a sokszor hihetetlen hatásokat.

Mit mond a tudomány?

Tehát mi az, amitől négylábú barátaink olyan jó érzésekkel töltenek el bennünket? Nos, az egyik elmélet szerint a kedvenceinkkel töltött idő serkenti az oxitocin felszabadulását a szervezetben.

szemüveges férdi apró cicát tart a kezében

Az oxitocin a hipothalamus nagysejtes neuronjaiban termelődő, az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében raktározódó hormon, mely inger hatására innen szabadul fel, majd az agyalapi mirigy érhálózatába kerül. Ezután jut el azokhoz a szervekhez, melyeknek a működését befolyásolja. Bár közismerten egyik legfontosabb hatása a várandósság és a szülés során a méh simaizmának összehúzása, ezen túl is kedvező hatásai vannak.

Nevezik szeretet- vagy boldogsághormonnak, mivel hatással van a társas kapcsolatok kialakítására, a párválasztásra vagy az anyaság érzésének kialakítására is. A boldogságérzet kialakulásához nyugtató hatásával és a stressz és a szorongás csökkentésével járul hozzá, de csökkenti a fájdalomra való érzékenységet, fokozza az empátiát, elősegíti a kötődést, valamint javítja az önbizalmat.

Tehát az elmélet szerint amikor kedvencünk a közelünkben van, a szervezetünkben oxitocin szabadul fel, emiatt pedig boldogabbak és nyugodtabbak leszünk.

Ezen túl a kedvenceikkel végzett tevékenységek további fizikai és mentális, egészségügyi előnyhöz vezetnek, azon egyszerű ok miatt, hogy egy kisállat tartása megváltoztatja az ember napirendjét és életmódját.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy nem csak mi figyeljük meg állatainkat, de ők is tanulmányoznak bennünket, sőt, szokásaink szakértőivé válnak. Ennek ékes példája, hogy amikor a gazdi öltözni kezd, a kutya vagy a cica máris rohan az ajtóhoz. Kedvenceink annyira ráhangolódtak testbeszédünkre és viselkedésünkre, hogy sokszor úgy tűnik, mintha olvasnának a gondolatainkban, ez pedig még erősebb köteléket alkot.

gazdi terrier jellegű kutyát tart a karjában

A mentális előnyök

Egy kisállat társasága és részvétel az életünkben számos pozitív hatással lehet az ember mentális egészségére. Ez abban az esetben is igaz, ha valaki terápiás állattal kerül interakcióba, nem véletlenül használják ezeket a kutyákat, esetenként cicákat az idősotthonokban, iskolákban, bentlakásos intézményekben, helyenként kórházak rehabilitációs részlegein.

  • A szeretett állat látványa örömmel tölt el, simogatása, fizikai érintése pedig csökkenti a szorongást és a bánatot.
  • Ha egy gyermek kutyával vagy cicával együtt nő fel, az erősíti önbecsülését, bővíti a szókincsét, javítja a beszédét, és értékes, következetes kötődési formát biztosít, amely segíthet csökkenteni a szorongást.
  • A kutyájukat sétáltató gazdik a mozgás előnyein túl a sétáltatásából adódó megnövekedett szociális interakciókból is profitálnak, ami gyakran azt eredményezi, hogy több szomszéddal és más gazdikkal találkoznak. A napi többszöri kutyasétáltatás csak plusz lökést ad ahhoz, hogy a gazdi kimozduljon otthonról és új emberekkel elegyedjen szóba, ezek az interakciók pedig gazdagítják az emberek életét és csökkentik a magány érzését.

A fizikai előnyök

A fizikai és a mentális egészség gyakran nagyon összekapcsolódik, így nem meglepő, ha kijelentjük, hogy a mentális egészség mellett a fizikaira is jó hatással van egy kutya vagy macska társasága. Az az ember, akinek jó a mentális egészsége, általában többet tesz fizikai jólétéért, ennélfogva egészségesebb is. Az állattartás fizikai előnyei közé tartozik:

  • Alacsonyabb vérnyomás, csökkent fizikai reakciók a stresszre, egyes vélemények szerint a szívroham utáni túlélési esélyek is megnövekednek.
  • A fokozott aktivitás és testmozgás napi (többszöri) sétákkal javítja a fizikai állapotot, az állóképességet és a teherbírást.
  • A megnövekedett aktivitás segíthet a mobilitás javításában és megőrzésében, megelőzheti a súlygyarapodást és növelheti az izomtónust.

lány fehér cica mellett fekszik, simogatja és puszilgatja

Maxold ki!

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassa ki a kedvencével való együttélésből, fontos, hogy ne csak a saját, de az állat minden fizikai és mentális egészségügyi szükségletét kielégítse.

A bizalomra épülő pozitív kapcsolat kiépítése biztosítja, hogy az állat biztonságban és kényelmesen érezze magát a gazdája mellett, ez pedig erősíti a vele való kapcsolatot. A pozitív kapcsolat magában foglal mindent, kezdve az állat jó egészségének biztosításától (beleértve a megfelelő táplást is), a rutinszerű állatorvosi ellenőrzéseken át, egészen a megfelelő szőrápolásig. Gondoskodni kell arról is, hogy az állat eleget mozogjon, a játékok által mentális kihívásokat kapjon, és kellően szocializálódjon. A pozitív megerősítéssel zajló tanítás és nevelés nem csak segíti az állatot abban, hogy megfeleljen a gazda igényeinek, de azt is biztosítja, hogy jól érezze magát.

Persze mindennek alapfeltétele, hogy az ideális állatot válassza ki, hiszen ez kulcsfontosságú egy egészséges, szeretetteljes kapcsolathoz.

Olyan állatot szabad csak választani, amelyik jól passzol a gazda életstílusához és személyiségéhez. Például egy nagyon sokáig dolgozó és gyakran utazó ember számára egy nagy energiájú kutya, amelynek naponta több órányi mozgásra és állandó társaságra van szüksége, nem felel meg, míg egy cica elvan otthon, míg haza nem ér, vagy egy aprócska kutyával akár együtt is lehet utazni. Az idősebb felnőttek vagy mozgásukban korlátozott emberek számára egy alacsonyabb energiaszintű macska vagy kutya, amelynek nincs szüksége sok szabadtéri mozgásra vagy gyakori sétákra, nagyszerű választás lehet. Egy mozgalmas, kisgyerekes háztartásban elengedhetetlen egy stabil idegrendszerű, erős kutya, amely nem fél a zajtól és a káosztól, és jól elvan a gyerekekkel, míg egy gyengébb idegrendszerű, félénk vagy gyerekekkel nem kompatibilis kutya vagy macska csak bánat és gond forrása lehet.

A megfelelő választás segít csökkenteni azokat a stressztényezőket, amelyek egyébként a gazda léttel járhatnak, ha akár az ember, akár az állat szükségletei nem, vagy nem teljes mértékben teljesülnek.

Ajánlott cikkek