A kutyák memóriája

Vajon milyen a kutyák memóriája? A gazdák történetei szerint minden bizonnyal kedvenceink memóriája kiváló, és bizony, a kutatások is azt igazolják, hogy képesek felidézni a múltbeli eseményeket.

Emlékeznek

Nem tudjuk pontosan megmondani, hogy a kutyák hogyan gondolkodnak, vagy mire emlékeznek, mivel nyilvánvalóan nem tudnak velünk beszélni erről, ámde a tettek sokkal többet mondanak, mint a szavak.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a kutyák emlékeznek dolgokra.

Persze sokszor hallani, hogy egyes kutyák okosabbnak tűnnek, mint mások, de vajon tényleg azok? A terelő és őrző fajták – border collie, ausztrál juhászkutya, stb. – úgy tűnik, kifejezetten jó memóriával bírnak, és mindig előkelő helyet foglalnak el a „legokosabb kutyák” listáján. Róluk tudjuk, hogy szelektíven tenyésztették és képezték ki őket arra, hogy engedelmeskedjenek az emberek parancsainak és reagáljanak bizonyos helyzetekre, míg a vadászkutya fajtákat – terriereket, vadászkutyákat, tacskókat – azzal a céllal tenyésztették, hogy önállóan dolgozzanak, és ne támaszkodjanak annyira az emberre a munkájuk során. Hogy ettől kevésbé lennének okasak? Nem hinném.

golden teriever feje, miközben figyelmesen néz

Mindennek ellenére a tíz leginteligensebb fajta listáján ilyen és olyan fajták is szerepelnek, legalábbis Stanley Coren, Ph.D. szerint. Sőt!

  1. border collie
  2. uszkár
  3. német juhászkutya
  4. golden retriever
  5. doberman pinscher
  6. shetlandi juhász
  7. labrador retriever
  8. papillon
  9. rottweiler
  10. ausztrál juhászkutya

Az események felidézésének képességét epizodikus emlékezetnek nevezik. A tudósok között nagy vita folyik arról, hogy a kutyák rendelkeznek-e ezzel a képességgel, mert bár úgy tűnik, igen, de a gazdik történetei még nem kutatási eredmények.

A kutatások

Claudia Fugazza a kutyák kognitív képességeit kutatja. Számos tanulmányt végzett a „do as I do” technikával, amelyben alapvetően megtanítja a kutyákat, hogy utánozzák őt. A kutatások során túllépett ezen, mégpedig úgy, hogy miután megtanította a kutyákat bizonyos gyakorlatokra, olyan feladatok elvégzésére kérte őket, amelyekre nem tanította sem ő, sem más az ebeket.

Úgy találta, hogy bár a kutyák pontossága és sebessége csökkent a nem tanult feladatok elvégzése során, ennek ellenére meglepően jól teljesítettek. Mindez arra utal, hogy a kutyák problémamegoldó képességekkel rendelkeznek, ami nem meglepő a korábbi tapasztalatok alapján. Ez tehát azt jelenti, hogy a kutyák nem csak a pillanatban élnek, hanem idővel emlékeznek is a dolgokra.

figyelmesen felfelé néző francia bulldog feje

Dr. Fugazza kutatásai eredményéit publikálta is, mégpedig egy 2016-os, a Current Biology-ban megjelent tanulmányban, amely leírta, hogy a kutyák valószínűleg epizodikus memóriával rendelkeznek, valamint egy 2020-as, a Scientific Reports-ban megjelent tanulmányban, amely szerint a kutyák ezt az epizodikus memóriát használják is. Ez utóbbi tanulmányában Dr. Fugazza megjegyezte, hogy a kutyák memóriája – az emberekéhez hasonlóan - idővel kissé elhalványulhat.

Mindennek némiképp ellentmond a National Geographicban, 2014-ben megjelent cikk, mely szerint a kutyák csak nagyjából két percig emlékeznek az eseményekre vagy feladatokra. Sőt, vannak olyan vélemények is, melyek szerint egy kutya intelligenciája nagyjából egy 3-5 éves gyerek intelligenciájának szintjén van.

Nos, ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk négylábú barátaink memóriájáról, még nagyon sok kutatásra van szükség. Addig maradnak a szívmelengető képek és videók kutyák és gazdák hosszú évek után való találkozásairól, melyek bizony azt igazolják, talán mégsem olyan rossz az ebek memóriája.

Ajánlott cikkek