Tíz dolog, amit nagyon utálnak a kutyák

Dőreség lenne azt hinni, hogy a kutya mindent szeret, mindenért rajong, amit a gazdi tesz vagy csinál. Tény, hogy általában más dolgokat kedvelnek vagy nem kedvelnek, mint mi, hiszen amíg mi, emberek élvezzük, ha valaki megölel, megpuszil minket, addig a kutyák számára ez nem feltétlenül kellemes.

Még a legnyugodtabb, legkedvesebb kutya is gyűlölhet bizonyos dolgokat, és az, hogy mégis elviseli ezeket, pusztán annak a jele, hogy szereti a gazdát vagy egyszerűen csak nem szeretne dominánsnak látszani. Persze nincs két egyforma kutya, így lehet, hogy amit az egyik szeret, azt a másik kifejezetten utálja és fordítva. De nézzük, mely dolgok azok, amelyeket a legtbb kutya nem igazán preferál.

Az ölelgetés

A közösségi oldalak tele vannak kutyát ölelő emberek fotóival, és akármennyire is kedves látvány ez, nem árt tudni, hogy igazából a kutya számára ez nem túl kellemes. Főleg nem akkor, ha egy idegen puszilgatja. A legtöbb kutya fenyegetésnek érzékeli, amikor átölelik a testét, a nyakát, és bár tény, hogy általában elviselik ezt, ha megbízható ember teszi, attól még igencsak kellemetlen a számukra.

gazdi fogja a kutya fejét és öleli

Ennél sokkal jobb megoldás, ha inkább végigsimít a kutya hátán és mellkasán, különösen akkor, ha egyébként jól ismeri az állatot. Persze van néhány olyan eb, amelyik kedveli az ölelgetést, de ahhoz, hogy ezt eldönthesse, ismerni kell. A megismeréshez a tetbeszéd megfigyelésén át vezet az út. Ha elhajol, elfordítja a szemét, ásít, megnyalja az ajkát, aggódó tekintete van, amikor átöleli, vagy megadó pózba helyezkedik, valószínűleg kényelmetlenül érzi magát.

A személyes tér

Hasonlóan az öleléshez, a kutyák általában nem szeretik, ha az emberek az arcukba hajolnak. Gondolja át, milyen érzéseket váltana ki bárkiből, ha egy másik ember közvetlen közelről az arcába lihegne!

Éppen ezért ne hatoljon be a kutya személyes terébe, ne tegye még a kezét sem közvetlenül az arca elé, soha ne tornyosuljon fölé és ne rohanjon felé. Mindez különösen fontos akkor, ha a kutya egyébként sem ismerős, vagy nem túl közeli ismerős.

Persze egy gazdának néha muszáj közel hajolnia kedvencéhez, mondjuk fültisztítás, fogmosás vagy szőrápolás miatt. Ilyenkor mindig lassan haladjon, legyen türelmes és gyengéd, és jutalmazza a kutyát finomságokkal és/vagy dicsérettel. Amennyiben azt látja, hogy a félelem vagy az agresszió jeleit mutatja, inkább hátráljon.

Nem hagyni a szimatolást

A kutyák nem csak a mozgás és az ürítés miatt szeretnek sétálni, hanem azért is, mert lyenkor lehetőségük nyílik felfedezni a világot. Ám az ebek – tőlünk eltérően – elsősorban szaglásuk útján tudják felfedezni szűkebb és tágabb környezetüket, így ha a séta során nem engedi, hogy megállhasson és szaglászhasson kedvére, no és természetesen meg is jelölhesse, amit szeretne, akkor az eb nem fog örülni.

gazdi puszilgatja a yorkieját

Amikor nem engedi szimatolni a séta során a kutyát, az olyan, mintha valaki a karjánál fogva rángatná végig a kedvenc üzletén anélkül, hogy megengedné, hogy megálljon és bármire is ránézzen. Azért, valljuk be, ez elég frusztráló lenne. Tehát ha legközelebb sétáltatja a kutyát, hagyjon neki elegendő időt környezetének felfedezésére is.

A rutin és a szabályok hiánya

Lehet, hogy nem tűnik fontosnak, de egy kutyának is szabályokra van szüksége. Ha a viselkedése nem tetsző, annak oka az, hogy a gazdi nem tanította meg neki a szabályokat és a határokat. A szocializáció, a nevelés és a tanítás az alapja mindennek az állat életében, és kiemelten fontos a rutin. A kutyáknak működik a belső órájuk, és bár azt nem tudják, hogy éppen este vagy reggel hatot mutat-e az óra, de azt igen, mikor jön el az evés vagy a séta időpontja.  

Ha még nem tette meg, vigyen rendszert az életükbe, alakítson ki napirendet és szabályokat, és észreveheti, hogy már alig pár nap után sokkal nyugodtabb és boldogabb lesz kedvence.

Kiabálás és büntetés

Senki sem szereti, ha kiabálnak vele, vagy keményen megbüntetik, akár fizikai büntetést is alkalmazva. Lehet, hogy a kutyák nem értik az általunk kimondott szavakat, de érzékelik a hangnemet és az ehhez kapcsolódó érzelmeket akkor, amikor kiabál vagy ordibál. Ha érzékeny vagy félős a kutya, akkor az ordítás és a kemény büntetés felzaklatja vagy megijeszti.

A félelem nem egyenlő a tisztelettel, és ezekkel a módszerekkel nem lehet szoros köteléket kialakítani az állattal.

Még a legzárkózottabb vagy nagyon eleven, mindig boldog kutya esetében is azt fogja tapasztalni, hogy az ordibálás és a kemény büntetés hosszú távon nem segít. Ennek oka egyszerűen az, hogy a kutya rövid idő után érzéketlenné válik rá, azaz azt csinál, amit akar, és hagyja, hogy a gazdi ismételgesse, akár ordítva, amit ő akar.

gazdi öleli a nagy masztiffot

Az ordibálás vagy büntetés helyett a pozitív megerősítés sokkal jobb megoldás. A nem kívánt viselkedés korrigálásához egyszerűen át kell irányítani a kutyát az elfogadható viselkedésre, mégpedig azzal, hogy a jó viselkedést jutalmazza, a nem elfogadhatót pedig figyelmen kívül hagyja. 

Öltöztetés és cicomázás

Hacsak nem szoktatja hozzá a kutyát fokozatosan (lehetőleg már apró kölyökkorától) a ruházat viselésére, akkor ő bizony nagy eséllyel utálja, ha felöltöztetik. Bár tény, hogy sok kutya elviseli a ruhákat vagy jelmezeket, esetleg a kutyacipőket, de a legtöbbjük garantáltan nem élvezi őket.

Persze vannak olyan ebek, amelyek jól tűrik az egyszerű ruhadarabokat, például a hátukat takaró kabátkát, de utálják azt, amit a fejükön kell áthúzni, vagy aminek lába, esetleg kapucnija van. Érdemes átgondolni, mennyire szükséges a kutya öltöztetése, mennyire indokolja a szőrtípusa a ruhát télen. Amennyiben védelemre van szüksége a hideg ellen, akkor érdemes még enyhe időben elkezdeni a szoktatását, először könnyebb háttakaró kabátkával. Fontos a folyamatos dicséret és jutalmazás. Amikor már elviseli a kabátot, lehet tovább haladni a pulóverek, kapucnik, esetleg cipők felé, hogy télen már biztosan védett legyen a hideg ellen.

Erős illatok

A kutyák szaglása sokkalta jobb, mint az embereké, a kutyaorr klasszisokkal érzékenyebb minden szagra. Általában elmondható, hogy az ebek szívesen befogadnak mindenféle szagot és illatot, ám az erős illatszerek és vegyi anyagok zavarhatják, sőt, irritálhatják őket.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a gazdi soha többé ne használjon parfümöt, de a kutyát közvetlenül permetezni semmivel sem szabad. A drága női parfüm nem az eb bundájára való, még akkor sem, ha a gazdi szeretné, hogy kedvence hozzá hasonlóan illatozzon. Minden parfüm, hajlakk, de légfrissítő, tisztítószer alkalmazásakor tartsa távol a kutyát és ügyeljen arra, hogy a használt termék ne legyen mérgező.

A magány

A kutyák társas lények, általában utálják, ha egyedül maradnak. Vannak kutyák, amelyek örülnek, ha egy másik kutya van mellettük, míg mások csak a gazdi társaságára vágynak. Extrém esetben kialakul a szeparációs szorongás, amikor a kutya retteg atól, hogy egyedül marad. A probléma az, hogy a legtöbb gazdának dolgoznia kell, hogy megvehesse kedvence finomságait, de egyébként is szüksége van magánéletre, szeretne a barátaival találkozni, el kell mennie ügyeket intézni, esetleg nyaralni is vágyik. Mindezt a kutya nem érti.

Hogy mi a megoldás? Töltsön minél több időt a kutyával, amikor otthon van. Építsen fel egy napi rutint, amely sok sétát és mentális stimulációt biztosító játékot tartalmaz. Ha gyakran utazik, keressen egy megbízható kutyafelvigyázót, akivel jól érzi magát az eb. Amennyiben hihetetlenül sokat utazik, vagy csak nagyon kevés időt tud otthon tölteni, gondolja át, tisztességes dolog-e kutyát (vagy bármilyen más állatot) tartania.

A kényelmetlen helyzetek

A legtöbb gazdi tapasztalt már olyan helyzetet, amikor a kutyája "behúzta a féket", és nem volt hajlandó menni valahová, vagy megtenni valamit. Lehet ez a fürdőkád, vagy az állatorvos, esetleg az autó, a karomvágás, vagy bármi más. Megeshet, hogy egy adott embert vagy kutyát akar elkerülni az eb. Mindezeket a helyeket és helyzeteket általában azért utasítja el a kutya, mert tart tőlük, mert ezek számára kényelmetlenek vagy félelmetesek.

Ha ilyenkor a gazdi az ijesztő helyzetbe kényszeríti az állatot, például berángatja a kádba vagy az autóba, akkor stresszes állapotban tartja. Ennél a kényszerítésnél sokkal jobb megoldás, ha inkább segít neki megbarátkozni a helyzettel.

Persze ez időigényes és nem kevés türelemre, következetességre is szükség van. Eleinte tartsa biztonságos távolságban az ebet, és jutalmazza meg, ha nyugodt marad. Fokozatosan vigye közelebb a helyhez, állathoz vagy helyzethez, amitől tart, és jutalmazza, ha nem reagál. Amennyiben a fóbia súlyos, szükség lehet egy gyakorlott szakember segítségére annak legyőzésében.

Az ideges gazdi

Az élet tele van hullámvölgyekkel, senki sem lehet folyton és örökké csak boldog, akármennyire is szeretné ezt. A kutya azonban a gazda minden érzelmére azonnal reagál, hiszen érzi, mikor boldog és mikor ideges vagy szomorú.

Amikor az ember depressziós, stresszes vagy gyászidőszakon megy keresztül, az minden bizonnyal hatással lesz kutyájára. Vannak ebek, amelyek úgy reagálnak ezekre, hogy ők is szomorúak vagy akár betegek lesznek, míg mások unatkoznak vagy frusztráltak, mert nem kapnak elég figyelmet/mozgást/stimulációt.

Persze adódnak élethelyzetek, amikor nehéz, de igyekezzen megtenni mindent, hogy a napi rutint betartsa, és elég időt tudjon a kutyával tölteni. A kutyák csodálatos érzelmi támogatást tudnak nyújtani, nem véletlen, hogy nagyon sok helyen alkalmazzák az állatasszisztált terápiákat. Lehet, hogy a séta és a játék kedvencével átsegíti a nehéz időszakon, még akkor is, ha eleinte nehezen tudja rávenni magát.

Ajánlott cikkek