Egyszerű trükkök kutyáknak

Amikor a kutyakiképzés szóba kerül, a legtöbb ember valamilyen bonyolult dologra, munkafeladatokra gondol, vagy épp ellenkezőleg, arra, hogy az eb megtanulja az „ül”, „fekszik”, „lábhoz”, „marad” és hasonló, egyszerű parancsokat. pedig a kettő között is vannak fokozatok, például nagyon sok klassz, egyszerű trükköt is megtanulhat az eb.

A trükkök java része az alapvető parancsokon alapul, és egyáltalán nem mellékes, hogy mindegyikük kiváló mentális stimuláció az állatnak, emellett jó móka is.

Puszi

Talán ez a legegyszerűbb trükk. Persze nem mindenki szereti a nyálas kutyapuszit, de a gyerekek általában kedvelik és egész könnyen rá is tudják bírni a kutyát. Egyébként ha megtanítja a kutyát arra, hogy parancsszóra adjon puszit, leszoktathatja a nem kívánatos nyalakodásról. Tegyen egy jutalomfalatot az arcára, mondja ki a parancsszót, majd ha megkapta a puszit, dicsérje meg az ebet.

Mondd!

A szakemberek egytértenek abban, hogy ha megtanítja a kutyának nem csak a „mondd” vagy „ugat”, hanem a „csend” parancsot is, orvosolni tudja az egyik leggyakoribb viselkedési problémát, a túlzott ugatást. Ezzel ugyanis lehetővé teszi az eb számára, hogy bizonyos szituációkban ugathasson, de a parancsokkal szabályozni tudja az ugatás kezdetét és végét is. Nem mellesleg jó móka is, hiszen egy-egy családi vagy baráti összejövetelen be tudja mutatni kedvence kommunikációs képességeit.

Kutya orrán labdával ül

Hátrálj!

A hátrálás megtanítása nagyon mókás, látványos, ráadásul igen hasznos. Megakadályozható vele, hogy a kutya kirohanjon a nyíló ajtón, bedugja a fejét a hűtőszekrény ajtaján, vagy más rosszaságokat kövessen el. Megtanítani nagyon könnyű a kutyának, csak türelem és pár finom jutalomfalat kell hozzá, és az eb gyorsan megtanulja, hogy pár lépést hátráljon, ha a parancsot meghallja.

Pacsi!

A pacsi talán az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb trükk, amit csak taníthat a kutyának. Elég néhány alkalommal megejtett gyakorlás, és persze finom jutalomfalat, hiszen a legtöbb kutya szereti használni a mancsát, és ha ezért plusz figyelem, no meg jutalom jár, miért ne tenné?

Forogj!

Ha a kutya orra elé tartja az öklébe zárt, finom jutalomfalatot, könnyen forgásra bírhatja. Egyszerűen csak a kívánt irányba kell húznia az öklét, a kutya pedig garantáltan követi az illatot. Ha már ez megy, és szeretné kicsit nehezíteni a trükköt, megtaníthatja valamilyen speicális módon és/vagy irányba forogni a kutyát. Persze minden alkalommal szükséges a jutalom és a parancsszó. Ha pedig még a jobb és bal közötti különbséget is megtanítja az ebnek, a barátok el lesznek bűvölve.

kutya pitizik

Kérj!

Milyen cuki látvány, ahogy a kutya hátsó felén ül, mellső mancsaival pedig kalimpálva kéri a jutalmat, nem? Megtanítani persze kicsit nehezebb, mint a többit, de sok-sok türelemmel és finomsággal el tudja majd érni, hogy az eb megtanuljon így kérni.

Bumm!

A lelőtt kutyát imitáló trükk parancsszava bármi lehet, ami csak tetszik, sőt, el is lehert játszani a lövést, bár ezt sokan nem kedvelik. A parancsszó kimondásakor a tanítás során fogja meg a kutya két mellső lábát és gördítse a hátára, majd pár másodperc után jutalmazza. Akár fekvő, akár ülő helyzetből gördíthető az eb a hátára. Amikor éppen a lelőtt kutyát játssza, nem szabad hozzászólni, meg kell várni, hogy kitartsa a mozdulatot.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban