Rossz kutya!

Tudja, mi a megoldás a kutya agresszivitása ellen? Ön! Nem hiszi? Pedig így van. Csak ön, és a kettejük közötti kapcsolat lehet az, amely az agresszivitást megszünteti. Mondhatja persze, hogy már százszor próbálta, hiszen rászólt a kutyára, hogy „nem szabad”, de az kutyába sem vette.

Egyszóval: nincs rossz kutya, csak gyenge gazda!

Mindez azonban nem azt mondja a szakértő számára, hogy a kutya agresszivitása kezelhetetlen, hanem azt, hogy a kutya és gazdája kapcsolata nem megfelelő. Nem a kutyából kell "kiverni" vagy "kiirtani" az agresszivitást, hanem inkább a gazdának kell megtanítani, hogyan kezelje kedvencét.

mérgesen ugató, vicsorgó kutya

Sok esetben az a hiba, hogy az édes, kicsi kölyökkutyát a gazdi elkényeztetni, az eb pedig gyorsan a fejére nő. Uralkodó és akaratos lesz, ha pedig nem tetszik neki valami, nem a kénye-kedve szerint zajlik, akkor arra agresszióval reagál.

A probléma megoldásának a kulcsa tehát nem más, mint a gazda szemléletmódjának helyes mederbe terelése, és a kutya és gazdája közötti kapcsolat harmonizálása.

Amint sikerül olyan kapcsolatot kialakítani, ahol a kutya egyrészt tudomásul veszi, hogy gazdája a falkavezér, másrészt elsajátítja a parancsszavakat (jelen esetben a „nem szabad” utasítást), akkor a kutya agresszív viselkedése 99 %-ban megoldódik.

Persze a kutya agresszivitása mindig másként fest a gazda szemszögéből, mint egy, a kutyákkal napi szinten foglalkozó kiképző nézőpontjából. Nehéz elhinni saját magunkról, hogy nem megfelelően neveltük kedvencünket. Hiszen mi csak azt látjuk, hogy mindent megteszünk jóléte, egészsége és kényelme érdekében. Megvesszük a legjobb tápokat, elvisszük állatorvoshoz, levisszük sétálni és futni, simogatjuk is. Mi lehet hát akkor a baj?

kölyökkutya szétszedett vécépapír és cipő mellett, szájában cipőfűző

Ha a gazda elfogadja, hogy a kutya számára a család egy falka, ahol bizony nem az eb a falkavezér, hanem a kétlábú,  ha megérti, hogy állat igényei tovább érnek, mint a fedél-étel-ital-séta-simogatás egyvelege, plusz elsajátítja a megfelelő technikákat, képes lesz szinte azonnal megállítani kutyáját, amikor annak dominanciája és agresszivitása előtör. Persze mindez folyamatos munkát és állandó felügyeletet igénylő feladat.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban