Hogyan profitálhat a gyerek egy négylábú barát társaságából?

Nagyon sokan a kutyatartást, az eb nevelését a gyermekvállalás előtt igen hasznosnak, sőt, egyfajta gyakorlásnak tartják, mások pedig úgy gondolják, hogy ha gyermekük kutyával nő fel, sokkal kedvesebb, empatikusabb és talán stabilabb immunrendszerű lesz.

Emellett tudjuk, hogy a négylábú barát a gyermek érzelmi intelligenciáját is fejleszti.

Korábban megjelent egy elég komplex tanulmány, Nienke Endenburg és Ben Baarda „A háziállatok szerepe az emberi jólétben: Hatások a gyermekek fejlődésére” című cikkében tudományos kutatások gyűjteménye található, melyek azt mutatják, hogy a házi kedvencek bizony igencsak pozitív hatással lehetnek a gyermek egészségére is. De mindez hogyan?

fehér labrador fekszik az erdőben, mellette kislány guggol

1. Az önbecsülés

Ha a gyerekek olyan – természetesen az életkoruknak megfelelő - feladatokat kapnak, amelyekkel segítenek kedvencük ellátásában, javul, fejlődik az öbecsülésük. Persze mindez csak akkor van így, ha tényleg az életkorának és fejlettségi szintjének megfelelő feladatot kap, például a hároméves nem biztos, hogy önállóan sétáltatni tudja az ebet, de a vizes tálat megtöltheti és leteheti elé.

2. Az együttérzés

Számos tanulmány igazolta, hogy azok a gyerekek, aki valamilyen házi kedvenccel élnek együtt, sokkal empatikusabbak. Ha a gyerekek a szülőkkel és testvérekkel közösen vesznek részt az állat vagy az állatok gondozásában, együtt játszanak velük, közösen viszik állatorvsohoz, akkor a kicsik hamar megtanulják. milyen igényekkel bír az állat, minek örül, hogyan kell gondozni és játszani vele, ápolni, ha beteg.  

3. A támogatás

Egyes tanulmányokban jelezték, hogy sok gyerek, amikor megkérdezték, problémáikkal kihez fordulna, a kutyáját nevezte meg. Nos, ennek az az oka, hogy ők, akárcsak sok felnőtt, az állat részéről a feltétel nélküli elfogadást és szeretetet érzik, míg az emberek előszeretettel ítélnek, ítélekeznek és kritizálnak.

pici fehér kutya mellett guggol a kis gazdája

4. A kognitív képességek

Kutatók szerint azok a gyerekek, akik kutyájukkal beszélgetnek, akár dicséretet és parancsokat adnak, akár csak gügyögnek, jelentősen jobb kognitív fejlődést mutatnak. Külföldön bizonyos iskolák az állatmentőkkel közösen olyan programokat is szerveznek, ahol gyerekek az állatoknak olvasnak fel meséket, mert vallják, hogy az ilyen programokból származó előnyök nem csak a gyerekek, de a kutyák esetében is mérhetőek.

5. Kevesebb stressz

Bebizonyosodott, hogy a kutya simogatása csökkenti a kortizolszintet, mégpedig az emberben és az állatban egyaránt. A kutatások azt is igazolták, hogy a gyerekek stresszszintje jelentősen csökken, ha felolvasnak egy kutyának vagy akár jászanak négylábú barátjukkal.

kiskamasz leányka a német juhászkutyájára dől

6. A boldogság

Az állatokkal való játék megemeli a szerotonin és a dopamin szintjét, mindezek pedig megnyugtatják az elmét és javítják a hangulatot.

7. Az egészség

A kutya sétáltatása, a vele való intenzív játék nyilvánvaló előnyökkel jár az egészségre. Ha  a gyerek a kutyával játszva aktívabb, gyakrabban kell kimenni a szabadba, bizony, szintén egészségesebb lesz, sőt, egyes tanulmányok szerint még az allergia kialakulásának esélye is jelentősen csökken.

8, A felelősség

A kutyatartás hatalmas felelősség, és ha a gyermekeket is bevonja a kutya gondozásába, az felkészíti őt a későbbi életében rá háruló és vállalt kötelezettségekre.

Az első hetekben körülbelül kétóránként ki kell vinnie a kölyökkutyát, hogy a dolgát elvégezze, ebben pedig egy nagyobb gyerek is tud segíteni, de a kisebb is elkísérheti a szülőket. Az etetés is nagyszerű módja annak, hogy a gyerekeket bevonják kedvencük gondozásába: egyszerűen meg kell kérni, hogy segítsen az étel elkészítésében. A kutyaiskolai órákon és az otthoni tanításban is részt tud venni, sőt, ez legtöbbször kifejezetten élvezetes feladat a gyerekek számára, ráadásul mind a gyerek, mind a kutya biztonsága érdekében fontos, hogy a csemete is megtanulja az alapvető parancsszavakat és gyakorolja is az ebbel. Egy nagyobb gyerek akár a költségekből is részt tud vállalni a zsebpénzéből, például ő gondoskodik a jutalomfalatokról, így megtanulja, hogy a kutyatartás kiadásokkal is jár.

Természetesen mikor kutyát választ a gyermek mellé, mindenképpen nézzen utána, melyik fajta illeszkedik a család életébe, majd ezek után feltétlenül beszéljen a tenyésztővel is, hogy valóban biztos lehessen a döntésben. Tegye fel magának a kérdést, hogy a gyermek is készen áll-e a kutyával járó, életkorának megfelelő feladatokra és felelősségre. Ne felejtse el, hogy egy gyermek mindig felügyelelet igényel, amikor a kutyával van.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban