Nem kell minden kutyát simogatni

Nemrégiben igen népszerű volt a közösségi média felületeken egy kampány, melynek lényege minden kutya megsimogatása volt. Nem csak a TikTokon, az Instagramon és a Twitteren láthattunk ilyen felhívásokat, de külföldön vizespalackokon, pólókon és autómatricákon is látható volt ilyen felirat.

Nos, lehet jópofának és ledvesnek tartani ezt a kezdeményezést, és bár ez egy módja annak, hogy kifejezze, mennyire szereti valaki a kutyákat, igen káros, mivel nem veszi figyelembe a kutya komfortzónáját.

Még ha valaki szereti is az összes kutyát, dőreség azt gondolni, hogy minden kutya szeretni fogja őt.

Először kérdezzen

Mindig ki kell kérni a kutya gazdájának beleegyezését, mielőtt bárki egy idegen kutyához nyúlna, vagy egyáltalán közeledne felé. Lehet, hogy hihetetlenül édes az eb, elbűvölő a kinézete, aprócska és nem tűnik félelmetesnek, de inkább dicsérje meg a kutyát szóban, kérdezze meg a fajtáját, majd kérdezzen rá, szabad-e közeledni hozzá és meg lehet-e simogati.

lány dobermannak nyújtja a kezét, aki pacsit ad

Csak ha megkapta a zöld utat, akkor közelítse meg a kutyát, de lassan, nem rárontva.

Sőt, sokkal jobb, ha megvárja, amíg az eb közeledik, ahelyett, hogy kinyújtaná felé a kezét, amit esetleg egyes kutyák fenyegetőnek vélnek.

Még ha egy barátságos kutya az utcán oda is megy, esetleg kajláskodik, ugrál, akkor is kérje a gazdi engedélyét. Nem kizárt, hogy pont azon dolgozna, hogy az állat  leszokjon a túlzott barátságosságról, a másokra felugrálásról, és ha engedély nélkül megsimogatja az ebet, akkor az addigi, közös munkájukat bizony hátráltatja.

Tény, hogy egyes kutyák nagyon szociálisak az emberekkel, de nagyon sok kutya nem érzi jól magát, amikor idegenekkel találkázik. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen mi sem szeretünk mindenkivel kezet fogni, vagy bárkivel összeölelkezni. Egyszerűen vannak kutyák, amelyek számára a személyes tér sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint mások számára.

Ahogy valószínűleg nem szeret kezet fogni vagy megölelni minden véletlenszerűen elhaladó embert az utcán, ugyanez igaz a kutyákra is. A kutyák nem állatsimogatók, és lehet, hogy jobban szeretik a személyes teret.

fiatal gazda a karjában tartott kutyáját puszilja

Miért mond nemet a gazdi a simogatásra?

Nem szabad megsértődni, ha a gazdi nemet mond a kérdésre, vajon meg szabad-e simogatni a kutyát. Ez nem feltétlenül a simogatni vágyó ember ellen szól, számos oka lehet annak, hogy a gazdi nemet mond.

  • A kutya ideges vagy kiszámíthatatlan idegenekkel .
  • A kutya beteg, műtét vagy sérülés után lábadozik.
  • A gazda siet, és nincs ideje megállni .
  • A kutyát éppen arra tanítják, hogy figyelmen kívül hagyja a zavaró tényezőket, vagy ne barátkozzon idegenekkel.

Ne feledje, hogy a gazda nem tartozik magyarázattal vagy indoklással, amiért nem akarja, hogy a kutyáját simogassák.

Ha egy gazda nemet mond, tartsa tiszteletben ezt a választ, ne kérdezze meg, miért, és ne is próbálja megsimogatni a kutyáját.

A tanítás és a tanulás

Ha valakinek egyedi kinézetű, különleges szőrzetű vagy ritka fajta kutyája van, bizony  gyakran találkozik olyan emberekkel, akik feltétlenül meg szeretnék simogatni az ebet. Ha frusztráltnak érzi magát ezektől a közeledésektől, próbálja átfogalmazni a helyzetet, és tanulságos pillanattá alakítani.

Tény, hogy senkinek sem kell engedni, hogy simogassa a kutyát, különösen nem, ha a gazda vagy a kutya nem érzi jól magát az ilyen helyzetekben. Hasznos lehet, ha ilyenkor magyarázatot ad arról, hogy miért nem engedi az érintést.  Mondja el, hogy éppen mire tanítja, vagy hogy az eb félénk, esetleg nem érzi magát kellemesen, ha idegenek közelítenek felé.

Persze vannak olyanok, akik nem gondolkodnak, mielőtt nekiesnek simogatni a kutyát. Ilyenkor érdemes őket udvariasan emlékeztetni, hogy a kutyáknak is van egyéniségük, és nem mindig, minden helyzetben és mindenkitől örülnek a simogatásnak. Ha nagyon különleges kutyája van, és rendszeresen megállítják, feltartják, nyomtasson kis kártyákat, rajta az eb fajtájával, főbb ismertetőivel, és ilyenkor adja azt át a hosszú percekig tartó beszélgetések helyett.

lány nagytestű kutyájához bújik

Mi a helyzet a kutyakiállításokkal?

Tévesen gondolják azt néhányan, hogy a kutyakiállítás egy klassz hely, ahol minden ebet meg lehet simogatni. Éppen itt, ezen a rendezvényen különösen fontos, hogy ráérdezzen, mielőtt egy kutyához közeledne és megsimogatná.

A kutyakiállításokon az emberek általában nagyon szívesen beszélgetnek a kiállításon történtekről és a szeretett fajtáról, mindaddig, amíg ez megfelelő időpontban van. Ám amikor a kutya a ringbe készül, vagy éppen befejezte a gazdi a szőrzet előkészítését a ringbe menetelre, biztos, hogy agybajt kap, ha valaki nekiáll összeborzolni a bundát egy simogatással.

Vannak bizonyos események, amelyek a kutyák simogatását, egy-egy adott fajta alaposabb megismerését szolgálják, például a fajtatalálkozók. Ilyenkor a laikus érdeklődők, a fajtát kedvelők vagy kiskutyát vásárolni tervező emberek közelebbről is meg tudnak ismerkedni egy-egy adott fajtával. Persze itt is minden alkalommal illik megkérdezni, szabad-e simogatni az ebet.

Soha ne tapizzon szolgálati kutyákat

A különféle munka- és segítő kutyák fontos munkát végeznek. Segítenek gazdáiknak biztonságosan eligazodni a világban, vagy munkát végeznek katona, rendőr, mentő mellett, és a munkájukra kell összpontosítaniuk. Ha ilyen kutyát lát, akármilyen bájos és kedves is, soha ne terelje el a figyelmét, ne simogassa.

Akármilyen trendi is ez a kutyasimogatós kezdeményezés, higgye el, nem ez a legjobb módja, hogy kimutassa, mennyire szereti és tiszteli az ebeket.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban