Magányos kutya

Már három hete iskolába járnak a gyerekek, a család a nyári szabadságok után visszarázódott a hétköznapi körforgásba. A család kutyája pedig most kezdi újra szokni a magányt, a hosszú órákat, amiket egyedül tölt a lakásban. Megoldást kell találni arra, hogy azok az órák, amelyeket a szülők munkában, a gyerekek az iskolában töltenek, ne legyenek unalmasak az eb számára.

Az unatkozó vagy a magány miatt szorongó kutya sok galád dolgot képes művelni, mire a család hazaér, márpedig ez senkinek sem jó.

A bevált módszer

Általában nincs más megoldás, mint egyedül hagyni az ebet. A legtöbb család nem tudja megoldani, hogy valaki napi huszonnégy órában otthon maradjon, vagy minden egyes alkalommal kutyaszitter felügyelje és szórakoztassa a kutyát.

Az első és legfontosabb kérdés, amit el kell dönteni, hogy megengedi-e az állatnak a teljes szabadságot a házban, vagy egyetlen szobára, esetleg más helyiségre korlátozza a mozgásterét, netalán mobilkennelbe teszi, amíg haza nem érnek. Ez legtöbbször azon múlik, hogy mennyire bízik meg a gazda a kutyában, azaz abban, hogy nem fog el nem fogadható módon viselkedni. Mindez pedig azzal függ össze, hogy mennyi idős az eb és mennyire jól nevelt.

két kutya békésen alszik a család ágyában

Ha bízik abban, hogy nem csinál rendetlenséget a kutya a házban, vagy nem piszkít össze mindent, miközben a család távol van, akkor esélyes, hogy megengedi, hadd kóboroljon az egész lakásban, de megeshet, hogy korábban már volt probléma, ezért inkább egy kisebb területre korlátozza az állat mozgását. Kölyökkutyák vagy fiatal ebek esetében, ha a tanítás, nevelés még nem teljes körű, vagy a szobatisztaság nem tökéletes, lehet, hogy jobb megoldás a mobilkennel. Ezzel együtt soha ne hagyja a mobilkennelben a kutyát néhány óránál tovább anélkül, hogy valaki időnként kiengedné. A kutyáknak rendszeres időközönként ki kell üríteniük a hólyagjukat és ki kell nyújtóztatniuk a lábukat.

A házban szabadon mozgó kutyáknak nyilvánvaló okokból jóval nagyobb a szabadságuk. Jöhetnek-mehetnek, ahogy akarnak, szunyókálhatnak, ahol kényelmes, játszhatnak a játékaikkal, és ehetnek és ihatnak, amikor csak akarnak. Ebben az esetben könnyebb otthon hagyni a kutyát hosszabb időre.

Megoldást jelenthet, ha az ebet kutyanapközibe adja. Ez a gyermekek napközijéhez hasonlóan a kutyanapközi nagyszerű lehetőség azoknak a gazdiknak, akik napközben jó pár órára távol vannak otthonuktól. A kutyanapközi olyan hely, ahol a kutyák napközben más kutyákkal szaladgálhatnak és játszhatnak, miközben felügyelet alatt vannak. Itt elegendő mozgáshoz jutnak, új kutyákkal ismerkedhetnek meg, ami segít fejleszteni szociális készségeiket.

A kutyanapközi nagyszerű módja a kutyák szocializációjának.

Persze nem minden kutyafajta igényel állandó felügyeletet, vannak olyan fajták, melyek hosszabb időt képesek eltölteni magukban, és még élvezik is ezt. Ilyen például a csau-csau, a pireneusi hegyikutya, a bullmasztiff, az akita, a shiba inu, a greyhound, a husky, a corgie, vagy a labrador.

kölyökkutya protré

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ezeket az ebeket rendszeresen otthon lehet hagyni, hosszú órákra. Pusztán az a tény, hogy ezek az ebek némileg önállóbbak és jobban viselik, ha esetenként a megszokottnál hosszabb időt kell magukban lenniük még nem jelenti azt, hogy egy teljes napra magukra lehet őket hagyni. Egyrészt a kutyák társas lények, másrészt az általános egészséghez szükségük van mind mozgásra, mind pedig mentális kihívásokra.

Annak érdekében, hogy a kutya kényelmesen érezze magát és boldog legyen akkor is, amíg amíg a család távol van, érdemes bevetni néhány trükköt.

  • Hagyja elöl az eb kedvenc játékait, vagy ha mobilkennelben hagyja a kutyát, akkor tegye ezeket mellé.
  • Vigye el a kutyát sétálni/játszani indulás előtt és hazaérve is
  • Hagyjon elengendő tiszta, friss vizet, és lehetőség szerint ételt is az állatnak.
  • Külön kihívás és izgalmas elfogaltság lehet a kutya számára, ha jutalomfalattal tölthető ügyességi játékot hagy a számára. Ezzel hosszú időn át el tud játszani, és kitartásának finom falat a jutalma.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban