Kutya, otthon, egyedül

Amikor kiskutya kerül a családba, temérdek új élmény éri, rengeteg dologgal kell megismerkednie új otthonában. Az etetés, a szobatisztaságra nevelés mellett annyi új feladata lesz a gazdinak, hogy áttekinteni sem tudja.

Van azonban egy fontos feladat, amiről nem szabad megfeledkezni. Ez nem más, mint megtanítani neki, hogy otthon, egyedül is jól érezze magát.

Persze, vonzó gondolat, hogy a nap minden percét a család minden tagja a kicsivel töltse, de ez a legtöbb esetben nem kivitelezhető. A felnőttek dolgoznak napközben, a gyerekek pedig iskolában vannak, tehát a kutyának meg kell tanulnia az egyedüllétet.

Az ebek azonban társasági lények, szeretnek fajtársaikkal és gazdáikkal lenni, figyelni, mit csinálnak, részt venni a tevékenységükben, így az egyedüllét eléggé stresszes dolog a számukra. Ám elég egy kis türelem, és némi erőfeszítéssel elérhető, hogy nemhogy stresszes ne legyen a kutya, amikor magára hagyják, de boldogan el is foglalja magát.

beagle rácson néz keresztül és vár

A biztonságos terület

Egy kölyökkutya esélyesen még sosem volt egyedül. Az alomban anyja és testvérei voltak mellette, most pedig az első napokban új családja tagjai. Teljesen ésszerűtlen és nagyon igazságtalan elvárni tőle tehát, hogy hirtelen napi nyolc, vagy akár több órát magányosan töltsön. Kezdje tehát azzal, hogy megtanítja az egyedüllétre olyankor, amikor azért még a közelében van.

Ehhez tökéletes egy szállító box vagy mobil kennel, ahol biztonságban lehet, és biztonságban is érezheti magát. Ha ezeket megfelelően használja, akkor az ittlét nem büntetésnek, hanem sokkal inkább pihentető nyugalomnak tűnik majd a kutya számára. Alternatív megoldásként a lakás vagy a ház egy kisebb, biztonságos helyiségét bébikapuval lezárva is alkothat biztonságos és nyugodt helyet a kutyának.

Ahhoz, hogy elérje, a kiskutya ezt a helyet jó dolgokhoz kapcsolja, etesse meg itt.

Amennyiben a hely elég nagy, akár játszhatnak is benne egyet: egy külön helyiség, vagy egy méretesebb mobil kennel pont ideális egy kis közös játékra. Legyenek olyan, a kölyök által kedvelt játékszerek, amelyekkel csak itt játszanak. Amikor már örömmel megy be erre a helyre, és elvan itt magában is, el lehet kezdeni a szoktatását, milyen, amikor nincs otthon a gazdi.

A tanítás

Kezdje azzal, hogy amikor a kiskutyát a biztonságos helyre teszi, helyezzen mellé valamilyen  rágójátékot, vagy olyan ügyességi játékot, amivel el tudja foglalni magát. Ezután gyorsan hagyja el a helyiséget, de azonnal menjen is vissza és dicsérje, jutalmazza a kicsit. Ismételje meg párszor ezt a ki-bemenést, mindig egy kicsit több időt hagyva a távozás és visszatérés között. Eleinte egy vagy két perc is borzasztóan soknak fog tűnni a kiskutya számára, de három-négy nap múltán már ennél jóval hosszabb időre is magára tudja hagyni.

kutya kerti székben fekszik és néz

Ahogy nő az egyedül töltött idő, folyamatosan ellenőrizze a kutyát. Ha csendben van és nyugodt, mindenképp dicsérje és jutalmazza meg. Amikor ellenőrzi, soha ne csapjon nagy felhajtást körülötte, halkan menjen, ne kezdjen el áradozni neki, hiszen nem azt szeretné elérni, hogy hiányozzon a kutyának.

Amennyiben a kutyus sír, akkor lehet, hogy túl korán elkezdte tanítani, azelőtt, hogy sikerült volna a helyet valamilyen jó dologhoz társítani, vagy túl hosszú időre hagyta egyedül.

Soha ne engedje ki, ha sír, mert ezzel csak azt tanulja meg, hogy a sírás, nyafogás a kulcs az ajtó nyílásához.

Ehelyett vegye rövidebbre az itt töltött időt, és kisebb léptekkel haladjon.

Ne feledje, hogy ez a biztonságos hely - legyen az akár egy kisebb helyiség vagy mobilkennel, doboz, egyéb - csak ideiglenes, amíg tanítja a kiskutyát-. Amint jól elvan magában, és szobatiszta is lett, valamint érti a szabályokat, ki lehet engedni, hogy az egész lakásban mászkálhasson, játszhasson, alhasson, amíg a gazdi távol van. A cél az, hogy felnőttként nyugodt, magabiztos állat legyen, melynek már kevéssé kell korlátozni a szabadságát.

A jó asszociáció

Ha úgy marad egyedül a kutya a kijelölt helyen, hogy nincs mivel elfoglalja magát, az nem jó. Mindig legyen neki egy rágójáték, vagy egyéb olyan játékszer, amivel szeret játszani. Így tanulja meg, hogy nem olyan rossz egyedül lenni.

Próbáljon meg egy töltött Kong játékot, vagy egy jutalomfalat adagoló, puzzle vagy egyéb hasonló játékot választani, ezekkel a finom falat reményében mindig boldogan eljátszanak a kutyák. Nem mellékesen ezek a játékok a fogváltásnál is jól jönnek majd, hiszen a cipők és papucsok rágcsálása helyett is ezekkel játszik majd.

Azért mindig figyeljen oda, hogy csak olyan játékkal hagyja egyedül a kiskutyát, amely teljesen biztonságos.

A könnyen leváló darabok, könnyen szétrágható holmik fulladásveszélyt okozhatnak, nem érdemes kockáztatni.  A leváló, lenyelt darabok felsérthetik, károsíthatják a beleket, de bélelzáródást is okozhatnak.

Jó ötlet lehet egy tévét vagy rádiót, esetleg zenét bekapcsolva hagyni a magára maradó kiskutyának. Ez elfedi az esetleg zavaró, stresszt okozó egyéb zajokat, mint például dudáló autók vagy a kukásautó. Egyébként a Colorado State University végzett egy tanulmányt, melyben megállapították, hogy a zene eltérő módon, de hat a kutyákra. Például a heavy metal fokozza szorongásukat, míg a nyugtató, klasszikus zene akár meg is növelheti az alvással töltött időt.

hosszúszőrű csivava áll a szobában és felfele néz

Ha segítség kell

Persze, megeshet, hogy a gazdinak nincs módja elegendő időt tölteni otthon. A felelős döntés ilyenkor nem kutyát vállalni, ám ha váratlan körülmény miatt alakult így a helyzet, keressen olyan segítséget, aki gondot tud fordítani a kutya tanítására, nevelésére is, hogy a szobatisztaság mellett az egyedüllétet is megtanulja. Ez lehet rokon, barát, kedves szomszéd vagy egy profi kutyaszitter.

Amikor elérik, hogy a kicsi már képes egyedül ellenni, ám a gazdi által távol töltött nyolc-kilenc óra még sok, keressen kutyasétáltatót. Egyébként egy ilyen, nap közben megejtett séta még a felnőtt kutyák számára is kifejezetten hasznos, hiszen egyrészt el tudják végezni a dolgukat, másrészt a sétából, a mozgásból és társaságból profitálnak.

Próbálja meg lefárasztani a kicsit, mielőtt dolgozni vagy vásárolni megy. Egy kiadós séta, egy nagyobb játék vagy akár egy, a munkába indulás előttre beiktatott tanulás nagyon hatékony lehet, hiszen a kölyök elfárad, és az egyedüllét java részét alvással tölti majd. Arra azért ügyelni kell, hogy ez a nagy séta, nagy játék vagy tanulás ne csak ilyenkor szerepeljen a kicsi életében, ne csak ilyenkor legyen program, mert ha máskor nem kapja meg, akkor pontosan tudni fogja, hogy mindez azt jelenti, egyedül fog maradni. Így ahelyett, hogy jólesően aludna, szorongani fog a gazda távolléte miatt.

Az előnyök

Az a kutya, amelyik nem tanulja meg egyedül tölteni az időt, problémás felnőtt lesz. Ha nem tanulja meg, hogyan foglalja el magát, könnyen kialakulhat a szeparációs szorongás, de enyhébb esetben is lebonthatja a lakást, hiszen nem tudja, mivel szabad játszania.

Ugyanakkor, ha megtanítja neki, hogyan lehet élvezetessé tenni az egyedül töltött időt, akkor nem fog figyelemért nyafogni olyankor sem, amikor a gazdi otthon van, de éppen nem ér rá. Sőt, a megfelelően tanított kutya alig várja, hogy egyedül maradhasson, hiszen ilyenkor elfoglalhatja magát kedvenc rágójátékaival és a finom falatokkal töltött ügyességi játékokkal, ez pedig klassz dolog.

De ami a legfontosabb, mivel megtanította arra, hogy akkor is jól ellegyen egyedül, ha egyszerűen egy másik szobában van a család, nem köti össze a ház, lakás elhagyását az egyedülléttel. Innentől kezdve pedig a gazdi aggodalom nélkül tud elindulni akár a munkahelyére, akár az élelmiszerboltba.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban