E-mail: pet4you@pet4you.hu

Shiba Inu

Shiba Inu

Származási hely:Japán
Magasság:kan 37.00-42.00 cm
szuka 34.00-39.00 cm
Súly:kan 10.00-11.00 kg
szuka 7.00-8.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, egyenes, merev fedőszőrrel és puha, sűrű aljszőrrel.
Szín:Mélyvörös, vörös-szezám (vörös és fekete szőrszálak, ahol a vörös az uralkodó), fekete-cser, fekete-szezám (fekete és vörös szőrszálak, ahol a fekete az uralkodó), black and tan (fekete, fehér, sárgásbarna), szezám (fekete és fehér szőrszálak egyenletes keveréke), fehér, világos vörös, elfogadott brindle (csíkos).
Testméret:Kistestű
Taníthatóság:Nehezen tanítható
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Normál
Mozgásigény:Nagy mozgásigényű
Lojalitás:Hűséges
Védelmezőképesség:Agresszívan védelmező
Állat kompatibilitás:Más kedvencekkel agresszív
Gyerek kompatibilitás:Semleges a gyerekekkel

Leírás

Függetlensége és igényessége miatt macskaszerű eb. Élénk, gyors, és pajkos természetű.

Eredet és történet

A shiba inu Japán hegyvidékéről származik, ahol már közel 3000 éve ismert fajta. A sok ősi, japán eredetű, spitz típusú kutyafajta legkisebbje, ősei közé tartozik az akita is. Olyan ősi fajták kereszteződéséből alakult ki, mint a sanin, mino és a shinshu.

Elsősorban madarak és kis vadak vadászatára használták, bár bátorsága és agilitása miatt esetenként vaddisznó, szarvas és medve vadászatára is alkalmazták. A második világháború alatt a fajta a kihalás szélére került, az 1952-es nagy szopornyica járvány pedig tovább tizedelte a megmaradt pár egyedet.

Napjainkban kedves természete miatt szerte a világon egyre népszerűbb.

Személyiség

Nem egy gazda írja le kedvencét macskaszerűnek, elsősorban függetlensége és igényessége miatt. Élénk, gyors, és igen pajkos természetű. Mindig magabiztos, sokszor önfejű. Szeretetteli, játékos a családjával, de az idegenekkel szemben mindig tartózkodó.

Természetes őrző-védő ösztöne kiváló jelzőkutyává teszi. Más kutyákkal gyakran összeférhetetlen, a kisebb állatokat előszeretettel tekinti zsákmánynak. Egyes shibák elég „zajosak”, mikor mérgesek, zaklatottak, vagy éppen boldogok, ilyenkor éles, sikító hangon ugatnak.

Küllem és ápolási szükségletek

A dús, kettős szőrzet rendszeres ápolást igényel. Leginkább fémkefével célszerű elvégezni ezt, heti egy alkalommal. A vedlési időszakban elengedhetetlen a gyakoribb szőrápolás.

Mozgás

A napi rendszeres, élénk mozgás segít a shibának levezetni energiáit. Egy hosszú séta, vagy aktív játék fitten és boldogan tartja. A gazdának kétszer is meg kell gondolnia, hogy szabadon engedi-e kedvencét a pórázról, mivel vadászösztöne miatt képes messzire elkalandozni.

Egészség

Átlagéletkora 13-16 év.

Shiba inu fajtájú kutyáknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: allergia, fogproblémák, szembetegségek, csípőízületi diszplázia, pajzsmirigy alulműködés, patella luxatio (térdkalács ficam).

Nevelés

A korai nevelés és a szocializáció különösen fontos, mégpedig független jelleme miatt. Kimagaslóan intelligens fajta, de mint sok spitz-féle, hajlamos arra, hogy ne a parancsot kövesse, sokkal inkább egyéni utakat keressen. Türelemmel és következetességgel engedelmességre tanítható. A szobatisztaságra nevelés gyors és könnyű feladat.

Etetés

A shiba általában jó étvággyal bír, mindig korának megfelelő, kiváló minőségű tápot igényel.