Miért veszélyes, ha unatkozik a kutya?

Sok ember kifejezetten az intelligenciája miatt keres kutyafajtát. Az olyan, kifejezetten intelligens fajták, mint a német juhászkutya, a golden retriever, a border collie, az uszkár és hasonlók elsődleges választásai ezeknek az embereknek. Azonban a legnagyobb hiba, amit ezen fajták gazdái elkövethetnek az, hogy nem adják meg nekik a szükséges stimulációt.

A kutya egész nap egymaga van a házban, lakásban, míg a gazdi dolgozik, és a családtagok is távol vannak. Ilyen napirend mellett nem lehet meglepő, hogy az eb végtelenül unatkozik, nincs mit csinálnia egész nap. Márpedig ez egy idő után mentális problémákhoz vagy viselkedési zavarokhoz vezet.

Sajnos, a tények azt mutatják, hogy vannak, akik egyszerűen nem veszik figyelembe, hogy a kutya nem biodíszlet, hanem rendszeres mentális stimulációra is szüksége van.

Sok fajtát kifejezetten olyan tevékenységek végzésére tenyésztettek, melyek rendszeres fizikai és mentális stimulációt igényelnek. Ez kiemelten igaz az igen intelligens fajtákra. Ha egy ilyen kutyát hosszú órákra otthon hagynak, akár a kertben, a házban, a lakásban, az pont olyan, mintha egy munkamániás embert egész napokra eltiltanának a munkavégzéstől.

kutya szétrágott plüss játék foszlányai között fekszik

Mivel ez a probléma igen gyakran előfordul, érdemes vele foglalkozni, megvizsgálni, hogyan is hathat az unalom a kutyákra. Főleg érdekes ez annak tükrében, hogy tanulmányok igazolják, miszerint a kutya képes a depresszióra és az apátiára, amennyiben nem éri őt elgendő mentális stimuláció. További tanulmányok foglalkoznak azzal, hogy az unalom hatására komoly stressz alakulhat ki az ebeknél, mindezek következtében pedig rossz szokások és viselkedési is megjelenhetnek.

1. Túlzott ugatás. Természetesen minden kutya ugat, hiszen ez fontos eleme a kommunikációjuknak. Ám az a kutya, amely végeláthatatlanul, egész nap ugat, csahol, vonyít, csak a szomszédok haragját váltja ki. Ám ez a probléma talán kisebb része, ugyanis ha a kutya unalmában kezd el ugatni valamire vagy valami miatt, hamarosan egész nap, folyamatosan csaholni fog, csak hogy szórakoztassa magát. Nem mellékesen pedig, ha az eb egész nap egyedül van otthon, és nincs más tennivalója, mint megugatni mindent és mindenkit, amit és akit csak lát, hall, érzékel, nos, ez nem kutyának való élet.

2. Túlzott öröm. Minden gazdi boldog, ha hazatértekor kedvence örömmel üdvözli. Ám az a kutya, amelyik egész nap magányosan unatkozott a házban, erősen túlzásba viheti ezt az üdvözlést. Felugrál, mániákusan csahol, mindent lever és felborít. Mindez nem csak idegesítő egy idő után, de azt is jelzi, hogy az állat unatkozik, legalább annyira, mint egy lakatlan szigeten rekedt ember.

3. Rosszalkodás. A kutyák, de különösen azok a fajták, melyek sok fizikai és mentális stimulációt igényelnek, hajlamosak a gazda számára rosszalkodásnak tűnő cselekedetekkel elűzni unalmukat. Szétszedik a szemetet, kinyitják és kirámolják a hűtőszekrényt vagy a konyhaszekrényt, összetörnek valamit, letépkedik a vécépapírt. Igazából ez nem szándékos rosszalkodás, nem a gazdával akar "kiszúrni", pusztán az eb szórakoztatni szeretné saját magát, hogy elűzze az unalmat. A „rosszalkodás” valójában az intelligens kutyák pótcselekvése, hogy kellő mentális stimuláció érje őket.

kutya a zöld fűben ás

4. Kártékony viselkedés. Már a fenti rosszalkodás is elég kártékonynak tűnhet, de a kutyák tudják ezt fokozni. A rágás, ásás, és más, nagy és visszafordíthatatlan pusztítással járó tevékenységek szintén az unalom jelei. A párnák széttépése, takarók miszlikre szaggatása, a kert aknaszerű felásása, a virágágyás kiegyelése, a kanapé, az ajtófélfa mintásra rágcsálása mind az unalom jelei.

5. A szökés. Ha a kutya elszökik otthonról, az nem azt jelenti, hogy utálja a gazdáját, és nem akar vele élni. Sokkal inkább azt jelzi a szökés, hogy miután a gazda elment otthonról, a kutya unatkozott. Az ablak, a kertkapu túlsó oldalán temérdek izgalmas és érdekes dolog történik, nem csoda hát, hogy az eb inkább szeretne mindebben résztvenni, mintsem bezárva ülni és unatkozni a lakásban, várva, mikor ér haza a szeretett gazdi.

6. A depresszió. Sajnos, ahogy fentebb is írtuk, az unalom lehetséges és igen súlyos következménye a depresszió, bizony, a kutyák esetében is. Az állatok érzékelik gazdájuk hiányát, és ha semmi érdekes nem történik az életükben, akkor egyenes út vezet a depresszióhoz, melynek következménye akár mentális vagy fizikai betegség is lehet.

Ám az unalom megelőzhető!

A legtöbb gazda persze tisztában van az unalom következményeivel, ám dolgozni és iskolába járni muszáj. Nem ülhet egész nap otthon valaki az ebbel, legalábbis az esetek nagy részében. Ilyenkor meg kell oldani, hogy amíg a család távol van, a kutya addig se unatkozzon.

1. A közösen töltött idő. A mai felgyorsult és hektikus világban sokszor alig van idejük az embereknek a kutyájukra, pedig napi kétszer megejtett, alig tízperces egészségügyi séta egyik ebnek sem elég. Sőt, ez több, mint kevés. Persze a legideálisabb az lenne, ha csak az vállalna kutyát, aki képes annak nem csak pénzen megvehető igényeit kielégíteni.

Amennyiben azt szeretné, hogy kutyáját elkerülje az unalom, hogy mentálisan és fizikailag is egészséges legyen, időt kell találni a tartalmas együttlétre, amikor sétálnak, mozognak, játszanak.

Időt, amikor a gazdi csak a kutyával foglalkozik. Teljesen mindegy, hogy otthon, a kertben, vagy a parkban, kutyafuttatóban játszanak egyet (labdával, frizbivel, más kedvelt játékkal), vagy csak újabb és újabb helyeket fedeznek fel a séta során, kirándulnak vagy kutyasuliba járnak. A lényeg, hogy az eb meg tudja mozgatni izmait és agytekervényeit egyaránt, mégpedig a gazdával közös tevékenység során.

kölyökkutya leszaggatott vécépapír közepén ül

3. Kutyasétáltató. Ha nincs módja eleget sétálni az ebbel, keressen valakit, aki ebben besegít. Egy ismerős, rokon vagy barát, esetleg fizetett kutyasétáltató igen sokat tehet azért, hogy kedvence ne unatkozzon egész nap.

4. Kutya puzzle. Temérdek olyan játék létezik, amely jutalomfalatokkal, étellel tölthető meg. A különféle puzzle játékok, automata ételadagolók, tölthető játékszerek mentális kihívást nyújtanak a kutyának, hosszú időre lekötik a figyelmét. Az, hogy küzdelmét végül finom falat jutalmazza, kifejezetten pozitív ösztönzés az állat számára. Persze időnként nem árt cserélgetni a játékokat, de a beléjük töltött falatokat is, nehogy a megszokás egy idő után unalomba csapjon át. Ez nem jelenti azt, hogy folyton újabbakat kell vásárolni, elegendő pusztán nem mindent egyszerre odaönteni a kutya elé.

5. Rágható játékok. Életkortól függetlenül minden kutya szeret rágcsálni, márpedig ennek kiélésére klasszisokkal jobb egy játék, mintsem a kanapé lába vagy az ajtófélfa.  Fontos, hogy az ebnek legyen rágójátéka, mégpedig kellően biztonságos, és a méretének, valamint rágási intenzitásának megfelelő darab. A legjobb, ha ötvözi a tölthető játékot a rágójátékkal és egy szuperbiztonságos Kong kutyajátékot választ.

6. Kincskereső. Mielőtt munkába indulni, rejtsen el pár klassz játékot a lakásban, kertben. Ha a finom falatokkal megtöltött játékokat még el is rejti, az plusz kihívás az állat számára, és garantáltan elfoglalt lesz egész nap, hogy megtalálja és kiürítse őket, mire a gazdi hazaér. Persze azért arra ügyeljen, hogy a rejtekhely hozzáférése teljesen biztonságos legyen az állat számára.

7. A hangok. Sok kutya szereti, ha szól körülötte a zene vagy tévé. Távozáskor hagyja bekapcsolva a tévét, esetleg egy olyan izgalmas csatornán, mint az Animal Planet, ha egyébként is szokta bámulni a képernyőn rohangáló állatokat az eb, akkor egy ideig biztos leköti őt. Az sem rossz, ha bekapcsolva hagyja a rádiót, hátha a zene, a hangok megnyugtatják az állatot.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban