A zavaró ugatás kezelése 1.rész

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy az ugatás, mint a kutyák alapvető kommunikációs eszköze, igen sokrétű lehet. Temérdek ok miatt ugathatnak a kutyák, ám van, hogy az ugatás már zavaróvá válik a gazdi és a környezet számára. Nem feltétlenül kell megőrülni ettől, a kutyát sem kell elajándékozni, vagy menhelyre adni. Mindig van megoldás!

Mit lehet tenni?

Az első lépés mindig annak meghatározása, hogy miért ugat a kutya. A következő kérdésekre adott válaszai ebben segítenek, és szükségesek ahhoz, hogy meg tudja határozni, milyen lépések vezetnek a megoldáshoz.

  1. Mikor és hol ugat a kutya?
  2. Ki vagy mi az ugatás célzott személye vagy tárgya?
  3. Mik azok (tárgyak, hangok, állatok vagy emberek), amik ugatásra késztetik a kutyát?
  4. Miért ugat a kutya?

Ha territoriális ugatás vagy figyelmeztető ugatás

A territoriális viselkedést gyakran a félelem és a fenyegetés előérzete motiválja. Mivel a terület védelme magas prioritást élvez a számukra, sok kutya erős motivációt érez, hogy ugasson, ha azt észleli, hogy ismeretlen ember vagy állat közeledik a területéhez, legyen az a ház, a kert, vagy más, annak tekintett hely.

A motiváció magas szintje azt jelenti, hogy amikor ilyen módon ugat a kutya, akkor nagy valószínűséggel még a gazda büntető vagy kellemetlen válaszreakcióját is figyelmen kívül hagyja, se a kiabálás, se a szidás nem izgatja.

Még ha a büntetéssel sikerül is elfojtani az ugatást, a kutya területőrző motivációja erős marad, és megpróbálja más módon védeni a területét, például figyelmeztetés nélkül haraphat.

A territoriális ugatás célja, hogy másokat figyelmeztessen a látogatók érkezésére, vagy elijessze a betolakodókat. A kutya ugathat olyankor, ha látja, vagy hallja, hogy idegen közeledik az ajtóhoz, kapuhoz, a postás bedobja a levelet a postaládába, vagy a villanyórás leolvassa a mérőóra állását. Reagálhat akár arra is, ha látja vagy hallja, hogy emberek és kutyák elhaladnak a lakás  vagy a ház előtt. Sok kutya kifejezetten izgatottá válik, ha a kocsiban van, és látja, hogy mások elhaladnak az autó mellett, akár emberek, akár más kutyák. Szóval a gazdinak tudnia kell, hogy az adott helyzetben a kutya testtartása és viselkedése azt jelzi-e, hogy örömmel várja a látogatókat, vagy éppenséggel azt üzeni, hogy jobb az ajtón kívül maradni, és nem betolakodni az ő területére. Az első esetben a megoldás ugyanaz, mint az üdvözlő ugatásnál, ezt lentebb megtalálja. A második esetben, amikor is a kutya nem éppen barátságos, akkor bizony a megoldás az, hogy minimalizálni kell a kutya lehetőségeit, hogy a környezet mozgását érzékelje, és meg kell neki tanítania, hogy az idegenek látványát és hangját valamilyen kellemes dologgal kapcsolja össze, például extra simogatással vagy valamilyen finom falattal.

kutya mancsát a füléhez tartja

A territoriális ugatás akkor kezelhető, ha sikerül csökkenteni a motivációt, emellett pedig a lehetőségeket, hogy a területet védje.

Azaz: igyekezni kell, hogy a lehető legkevesebb embert és más kutyát lásson. Műanyag fólia, üvegbevonat, gyékény a kerítésen – egy csomó megoldás van, ami jó lehet. Emellett ne engedje meg a kutyának, hogy a látogatókat a bejáratnál vagy a kapunál fogadja. Szoktassa inkább egy másik helyre, például ha jön valaki, akkor menjen a helyére, és ott csendben várja, amíg nem hívják, hogy most már köszönhet.

A figyelmeztető ugatás sokban hasonlít a territoriális ugatásra, hiszen azt is valamilyen látvány vagy hang váltja ki, azzal az eltéréssel, hogy ebben az esetben a kutyák reagálhatnak őket zavaró, nyugtalanító dologra olyan helyen is, ami számukra idegen.

Tehát a territoriális ugatás általában a saját területhez (ház, udvar, autó, stb.) kötött, míg a figyelmeztető ugatás bármilyen más helyen felcsattanhat, ha van kiváltó ok.

A „csend” tanítása

Ha a kutya folytatja az ugatást, és nem használnak a kiváltó ok megszüntetésére tett erőfeszítései, akkor próbálkozzon az alábbiakkal.

  • Meg kell tanítania a kutyának, hogy amikor idegen érkezik, vagy valaki elmegy az ajtó, a kapu előtt, csak addig ugathat, amíg meg nem hallja a „csend” parancsot. Hagyja, hogy hármat-négyet vakkantson a kutya, majd mondja ki a parancsszót. Ne kiabáljon a kutyára, de legyen tiszta, érthető és határozott a parancs. Ezután menjen a kutyához, finoman fogja meg a pofáját, és zárja össze, majd megint mondja ki a parancsszót. Ezután engedje el a pofáját és hívja el az ajtótól, kaputól vagy ablaktól. Ültesse le a megszokott parancsszóval és adjon neki egy jutalomfalatot. Ha ülve marad és persze csendben, akkor az elkövetkező pár percben jutalmazza falatokkal, egészen addig, amíg az ugatást kiváltó személy vagy állat el nem távolodik. Ha azonban a kutya azonnal újra ugatni kezd, akkor ismételje a gyakorlatot onnantól kezdve, hogy összefogja a száját.
  • Ha nem akarja összefogni a kutya pofáját, vagy a kutya fél, esetleg agresszívvé válik ettől, akkor más módszer kell. Amikor a kutya ugatni kezd, mondja neki, hogy „csend”, majd azonnal hallgattassa el egy finom jutalomfalattal. Olyan kell, ami sokkal izgalmasabb számára, mint az ugatás, valami ritka, de nagyon szeretett finomság. Persze kell pár nap, hogy a kutya pontosan megértse, mit is jelent a „csend” szó, és egy idő már növelni tudja a parancsszó elhangzása és a falat adása közötti időt. Fokozatosan emelje ezt az időintervallumot, mindig pár másodperccel növelve.

kutya feltartott fejjel vonyít

  • Ha a módszer még 10-20 kísérlet után is hatástalan, akkor próbálja a következőt. Mondja ki a parancsszót, majd azonnal adjon ki valamilyen zajt, mondjuk rázza a kulcsát, vagy egy üres sörösdobozt, amibe kavicsokat rakott. Ha az ebet megdöbbenti a hang, azonnal abba fogja hagyni az ugatást. Amennyiben ezt teszi, hívja el az ajtótól, kaputól, ablaktól, ültesse le és adjon neki egy jutalomfalatot. Amennyiben ott marad, és főleg csöndben marad, akkor adjon neki további jutalmakat, egészen addig, amíg az ugatást kiváltó személy vagy állat el nem távolodik. Azonban ha rögtön újra ugatni kezd, akkor ismételje meg a folyamatot a zajos hangadástól kezdődően.
  • Amennyiben a kutya séta közben ugat más emberekre vagy kutyákra, akkor terelje el a figyelmét valamilyen különleges jutalomfalattal, de már az ugatás megkezdése előtt. Mutassa meg a kutyának a jutalomfalatot úgy, hogy pont az orra elé tartja, és hagyja, hogy a markába rejtett falatot addig rágcsálja, amíg el nem haladnak az idegen ember vagy állat mellett. Vannak kutyák, amelyeknél ez mozgásban is működik, másokat jobb, ha leültet, és úgy várják meg, míg az ugatást kiváltó személy vagy állat elhalad. Minden esetben jutalmazza a kutyát, ha nem ugat.
  • Ha a kutya főleg az udvaron ugat, akkor napközben vigye be a házba, ha pedig kinn van, folyamatosan ellenőrizze, így megtanulja, hogy nem ugathat ész nélkül akkor sem, ha nincs senki mellette. Ha engedi, hogy ugasson, amikor senki nincs a közelében, akkor csak erősödik benne ez a viselkedés, és sokkal nehezebb lesz leszoktatni.
  • Ha a kutya főleg az autót őrizve ugat, akkor hozzá kell szoktatni, hogy dobozban utazzon. Ez egyébként is sokkal biztonságosabb. Ha a mérete miatt ez nem megoldható, akkor szoktassa szájkosárhoz, ez általában elég. Arra ügyeljen, hogy a kutyán kizárólag akkor legyen szájkosár, ha felügyelni tudja, mert veszélyes lehet, ha fennakad valamiben.

A „helyedre” tanítása

Nagy segítség az ugatás leküzdésében, ha megtanítja a kutyának, hogy menjen a helyére, mikor vendégek érkeznek. Ha mindezért jutalmat kap, akkor a vendégek érkezését idővel kellemes élménynek éli majd meg.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban