Szökdöső kutyák

Vannak kutyák, amelyek rendszeresen kiszöknek, amikor a gazdi kinyitja az ajtót, mások a kertben ásnak a kerítés alatt, vagy egyszerűen átmásznak azon. Sok oka lehet annak, ha egy kutya elszökik otthonról. A legjobb esetben a szökés problémája csak kellemetlen a gazdinak, ám a legrosszabb esetben végzetes az állat számára.

Nem csak a forgalom veszélye fenyegeti őket, de akár be is foghatják, el is lophatják a kutyát, ráadásul egy csomó egyéb veszély, betegség is leselkedhet rájuk. A jó hír, hogy a szökés egy kezelhető probléma, a legjobb mód rá, ha az állat életét minél érdekesebbé és teljesebbé teszi.

Tehát igen, mindent meg kell tenni a szökés lehetősége ellen, mert túl nagy a kockázata annak, hogy a kutya megsérülhet, végzetes baleset érheti, vagy örökre elveszhet.

Miért próbál meg elszökni a kutya?

Az unalom, az elszigeteltség, a szexuális vágy mind-mind oka lehet a szökésnek. A kutyáknak sok mozgásra és még több figyelemre van szükségük, ha ezt megkapják, jó eséllyel elkerülhető a szökésük. Egy boldog kutya a család értékes tagja, és nem akar elszökni.

Persze azt is tudni kell, hogy egyes fajták hajlamosabbak a szökésre. Ilyen például a border collie, mely terelő kutyának lett kitenyésztve, és mindig keresi a lehetőséget egy kis munkára. Más fajta, mint a szibériai husky, igazi négylábú Houdini, mely képes bármilyen ok miatt megszökni, sőt, a gazda minden, a szökést megelőző próbálkozását csak egy újabb kihívásnak tekinti. Esetükben a szökés oka gyakorta az, hogy szórakoztatóbbnak tartják, mint bármi más tevékenységet.

béánatos beagle feje

A kölyök és nönvendék kutyák szintén hajlamosabbak lehetnek a szökésre, ha a bennük tomboló hatalmas energiát nem tudják levezetni. Persze szinte minden kutya hajlamos követni az orrát, ha az illat kellően vonzó a számára. Ez fontos szempont lehet, ha például grillparty van a szomszédban.

Az erős vadászösztönnel bíró kutyákat mindig vonzza a zsákmány illata, ők hajlamosak üldözésre indulni, ha a szag megcsapja az orrukat.

Sok esetben a félelem, a szorongás áll a szökés hátterében. Ez gyakori viharok, tűzijáték, szilveszteri petárdázás alkalmával, vagy más esetben, amikor a hangos zaj ijeszti meg a kutyát. Ha ez a helyzet, megoldást kell találni, hogy a legközelebbi alkalmakkor felügyelet alatt legyen az eb, és az sem árt, ha van kéznél állatorvos által ajánlott gyógyszer vagy gyógynövény alapú nyugtató.

Hogyan csökkenthető a kutya szökési kedve?

Van néhány dolog, amivel valóban csökkenteni lehet az állat szökési kedvét, elejét venni az eltűnéseknek. Persze, ha biztosra akar menni, ezek mellett érdemes konzultálni az állatorvossal és esetleg egy kutyakiképzővel is, ők adhatnak további hasznos tanácsokat, segítséget.

  • Töltsön sok időt a kutyával. Fontos, hogy az állat jól érezze magát otthon, és a gazdával, családtagokkal töltött idő boldog legyen a számára.
  • Tanítsa, nevelje, képezze! Az új parancsszavak, az új trükkök tanulása megóvja a kutyát attól, hogy elhatalmasodjon rajta az unalom. Fontos, hogy minden kutya stabilan megtanulja a visszahívó parancsot, így a gazdi minden esetben vissza tudja hívni, ha el akarna szaladni.
  • Mentális és fizikai aktivitás.  A fáradt kutya boldog kutya. Ha kell, és nem tud eleget mozogni, játszani az ebbel, keressen kutyaszittert vagy kutyasétáltatót, aki foglalkozik vele, amíg a gazdi nincs otthon.
  • Fontos a játék! Nem csak a kölyök, de a felnőtt kutya számára is fontos a játék. Érdemes a játékszereket időről időre cserélgetni. Persze nem kell mindig újakat venni, elég, ha a meglevőket nem egyszerre adja oda neki, hanem időszakosan cseréli őket. Így mindig van újnak tűnő, izgalmas játékszer, amivel el tudja foglalni magát. Higgye el, az ebet nem érdekli, hogy egy kicsit megrágcsált vagy kopott az a játék, számára az újdonság varázsával fog hatni.
  • Játsszon más kutyákkal. Fontos, hogy kutyartársakkal, négylábú barátokkal is eleget tudjon játszani az eb, persze kellő felügyelet mellett. Ha van módja a kutyának bandázni más ebekkel a parkban, a futtatóban, nem fog vágyat érezni, hogy elszökjön keresni cimborákat.
  • Ivartalaníttasson. A szexuális vágy kiváltotta szökés ellen a legjobb megoldás az ivartalanítás.

francia bulldog hever a műfű mellett

A szökés megelőzése

A legjobb mód a szökés megelőzésére, ha a gazda közte és kutyája között szoros kapcsolatot épít. Ez úgy érhető el, ha elegendő időt szán a nevelésre, szocializációra, esetleg kiképzésre, naponta többször megsétáltatja, játszik vele, és figyelmet szentel az állatnak. Tehát összefoglalva, mindent megtesz azért, hogy a kutya azt érezze, ő fontos tagja a falkának.

Emellett persze van pár óvintézkedés, amit megtehet.

  • Ne hagyja magára a kutyát extrém hosszú időre. Persze, dolgozni kell, sokszor utazással jár a munkába menetel és a hazatérés, de ha mindez nagyon sok időt vesz igénybe, érdemes a napközbeni sétára valakit megkérni vagy felfogadni.
  • Ne legyen könnyű a szökés. Lehet, hogy tökéletesen képzettnek tartja a kutyáját, de ne feledje el, hogy még a legjobban képzett kutyában is tombolhatnak az ősi ösztönök. Ha tudja, hogy kedvence akár a távoli fán ugráló mókus, messze szaladó nyúl illatára is nekiindul, akkor legyen magas kerítés a kert körül és tartsa pórázon, ha olyan területen járnak, ahol könnyen kísértésbe eshet.
  • Ha a hangos zajoktól való félelem miatt menekül a kutya, akkor maradjon mellette és tegye minél komfortosabbá számára a lakást, olyan hellyé, ahol a kinti zajok ellenére is biztonságban érzi magát.
  • Keressen egy szakembert. Ha szükséges, keressen meg egy állatorvost vagy kutyakiképzőt, és kérjen tanácsot, mit tehetne még, mit csinálhatna jobban.

Ajánlott cikkek