Az ünnepi tűzijáték és az állatok

A legtöbb ember szereti a tűzijátékot. Ha éppen nem jut eszébe a politikai felhangokat figyelni, akkor álmélkodva szemlélni a csodás fényeket, legyen az akár a közelgő nagy ünnep fényparádéja, vagy csak a szomszéd születésnapi bulijának tűzijátéka. De akármennyire is szeretjük mi, kedvenceink már kevésbé rajonganak érte.

Az RSPCA szerint a macskák 54% -a és a kutyák 62% -a kezd el szorongani, rettegni a tűzijáték fényeinek láttán és hangjainak hallatán. Számukra ez nem éppen az élvezetekől szól, hanem valami olyan nagyon erős hangról és nagyon éles fényről, amit nem tudnak azonosítani, ezért ijesztő a számukra. Az pedig, hogy az állatok a tűzijáték hangjait még élesebben hallják, csak még stresszesebbé és traumatikusabb élménnyé teszik az egészet a számukra.

Mivel magasabb frekvenciákat képesek hallani, a kutyák és a macskák is érzékenyebbek a zajokra, tehát a fényjáték robbanásai, ropogásai sokkal durvábbak a fülük számára, sőt, akár fájdalmasak is lehetnek.

Persze a tűzijáték ellen küzdeni egyrészt értelmetlen, márészt teljesen felesleges. Tűzijátékok mindig is voltak és lesznek, és akármilyen kampányokat indítanak is az állatvédők, betiltatni ezt a szórakozást nem tudják. Nem is biztos, hogy a betiltás a jó megoldás, sokkal inkább a gazda felelősségére kellene helyezni a hangsúlyt.

Egy felelős gazda mindent megtesz azért, hogy segíteni tudjon kedvencének ebben a helyzetben, és a megfelelő felkészüléssel lehetővé tegye, hogy megküzdjön a zajok és a fények zavaró hatásaival. Nem hagyja magára az állatot, hogy ő jól érezze magát, míg kedvence retteg, és saját nevelési hibái, esetleges hiányosságai, felelőtlensége és oda nem figyelése miatt nem másokat okol.

Az első és legelemibb feladat, hogy nem csak hogy nem megy ki a kutyával tűzijátékot nézni, de bizony a gazda is kihagyja, és otthon marad kedvencével, vagy legalábbis felügyeletet biztosít számára.

Hogyan lehet megnyugtatni a kutyát?

  • Az esti séta időpontját érdemes előre hozni, és még világosban, a tűzijáték kezdete előtt elmenni.
  • A kertből, udvarből vigye be a kutyát a házba.
  • Csukja be az ablakokat és húzza el a függönyöket. Ez jelentős mértékben csökkenti a zajokat és kizárja a villódzó fényeket.
  • Kapcsolja be a tévét vagy a rádiót és keressen zenei csatornát, amely elnyomja a tűzijáték zajait.
  • Legyen egy nyugodt, csendes hely, ahová a kutya visszahúzódhat. Akár a fürdőszoba, a kamra, vagy a pince is jó lehet, csak tegyen le neki egy takarót és vizet, és ha nagyon fél, maradjon ott vele.

A Dogs Trust olyan ingyenesen elérhető hangterápiás programot dolgozott ki, melynek segítségével megtanítható a kutyáknak, hogy kevésbé féljenek a hangos zajoktól. Angolul beszélőknek a hanganyag itt és itt érhető el.

Persze ennek használatát ma elkezdeni már késő, de a jövő évi vagy akár a szilveszteri zajokhoz segítségével már hozzászoktatható az eb.

kutya nézi a tűzijátékot

Mi a helyzet a macskákkal?

A macskák az erős zajokat a veszéllyel kapcsolják össze, ezért a tűzijáték hangja és a villódzó fények komoly stresszt váltanak ki belőlük.

  • Sokkal nagyobb a stressz, ha a cica kinn van a tűzijáték alatt, így inkább engedje be a lakásba.
  • Legyenek biztonságos búvóhelyek a lakásban, ahol nyugton hagyja a macskát.
  • Az állatorvossal helyeztessen mikrochipet a cicába, ha esetleg ijedtében elszaladna, így könnyebb megtalálni.
  • Amennyiben a legtöbb óvintézkedés ellenére is pánikol a macska, kérjen az állatorvostól nyugtató hatású gyógyszert.

A kutyáknál említett hangterápia a macskák esetében is hatékony lehet. Ha teheti, szoktassa a cicát is az erős hanghatásokhoz, így később már nem jelent problémát egy-egy ünnepi tűzijáték.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n