Klíma vagy ventilátor?

Ahogy a hőmérséklet emelkedik, mindannyian keressük a lehetőséget, hogy lehűtsük magunkat, elviselhetőbbé tegyük a nagy meleget. Például bekapcsoljuk a ventilátort vagy a légkondicionálót. De mi a helyzet a házi kedvenceinkkel? Hiszen nekik is melegük van: lihegnek, keresik a hűvös sarkokat, vagy gödröt ásnak a kertben, és belefekszenek.

Felmerül a kérdés a gazdikban, hogy vajon a ventilátorok és a légkondicionálás ugyanolyan pozitív hatással van a kutyákra, mint az emberekre, vagy okozhat bajt is esetükben?

Vajon fáznak a kutyák? És tényleg lehet melegük?

Nos, igen, a kutyák és az emberek bizonyos hasonlóságokat mutatnak a meleg és a hideg megélésében, de jelentős különbségek vannak a hőmérséklet-változások konkrét észlelésében és reakcióikban.

Akárcsak mi, a kutyák is olyan szenzoros receptorokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra a hőmérséklet-változások észlelését, azaz a meleg és hideg környezet érzékelését. Ennek eredményeként mind mi, mind ők képesek vagyunk átélni a hőmérséklettel kapcsolatos fizikai érzeteket. Hideg időjárásban a kutyák és az emberek is kényelmetlenül érezhetik magukat, és kereshetik a meleget, például összegömbölyödve, vagy menedékbe húzódva. Ezzel szemben meleg időben hűvösebb területeket, helyeket kereshetnek, és olyan hűtőmechanizmusokat alkalmazhatnak, mint az izzadás, a lihegés vagy az árnyék keresése.

bulldog lerázza magáról a vizet

Tény azonban, hogy a kutyák a bundájuk miatt jobban tolerálják a hideget, mint az emberek. A szőrzet, még a rövid szőrzet is egyfajta szigetelőként működik, azaz megtartja a test hőjét, így könnyebben ellenáll a kutya a hidegebb hőmérsékleteknek. Az is igaz, hogy a kutyák érzékenyebbek a melegre, mint mi, emberek, de ez korántsem a szőrük miatt van, ami melegben is segít nekik a test hűtésében, hanem mert korlátozott az izzadási képességük. Ahelyett, hogy hozzánk hasonlóan izzadnának, a kutyák elsősorban lihegéssel vezetik el a hőt, és külső hűtési módszerekre támaszkodnak. Az emberek jóval hatékonyabb hűtőrendszerrel rendelkeznek, hiszen a testben található verejtékmirigyek párologtató hűtés révén segítik a testhőmérséklet szabályozását, ezzel szemben a kutyáknak jóval kisebb számú verejtékmirigyük van, azok is főleg a talppárnákon találhatók.

Hogyan hat a kánikula a kutyákra?

A hőség különféle hatással bír a kutyákra. Fontos, hogy ezekkel minden gazda tisztában legyen, hiszen csak így tud segíteni kedvencének, hogy kánikulában is biztosítsa kényelmét és jólétét.

  • Túlmelegedés: a kutyák hajlamosak a túlmelegedésre, különösen extrém meleg időben, vagy ha huzamosabb ideig magas hőmérsékletnek vannak kitéve. A túlmelegedés hőkimerüléshez vagy hőgutához vezethet, mely súlyos és potenciálisan életveszélyes állapot. A tünetek lehetnek túlzott zihálás, nyáladzás, szapora légzés, gyengeség, hányás és eszméletvesztés.
  • Kiszáradás: a hő hatására a kutyák gyorsabban kiszáradhatnak. Amikor lihegnek, hogy lehűtsék magukat, a párolgás következtében nedvességet veszít szervezetük. Éppen ezért fontos, hogy nagy melegben még több friss ivóvíz álljon a kutya rendelkezésére, hiszen csak így tudja pótolni a lihegés közben elvesztett folyadékot, így marad hidratált. Nem mellékes az sem, hogy a kiszáradás különféle szövődményekhez vezethet.
  • Légzési nehézség: egyes kutyafajták, például a rövid arcorri résszel bíró, úgynevezett brachycephalic fajták hajlamosabbak a légzőszervi problémákra, és meleg időben nehezen tudják hatékonyan szabályozni testhőmérsékletüket. Ezeknek a kutyáknak nehézségei lehetnek a hatékony zihálásban, lihegésben, ami fokozott légzési nehézséghez és ennek következtében akár  túlmelegedéshez is vezethet.

masztiff jellegű kutya kék, vízzel töltött gyerek homokozóban fekszik

Nagyon fontos, hogy a kutyát megóvja a túlzott melegtől, és ha hőstressz jeleit észleli, vagy arra gyanakszik, hogy kiszáradás fenyegeti az ebet, mielőbb nyújtson elsősegélyt és vigye állatorvoshoz. Az alábbiakban megvizsgáljuk, mennyire hatékony a kutyák ventilátorokkal és légkondicionálóval való hűtése, és áttekintjük ezek rájuk gyakorolt hatásait. Sőt, keresünk alternatív hűtési módszereket is, melyek sikerrel alkalmazhatók meleg időben, nyári kánikulában.

A ventilátor

Biztonságos és megfelelő, előírásoknak megfelelő használat esetén a ventilátorok általában nem károsak a kutyákra. Mire érdemes figyelni?

  • Helyezze el a ventilátort olyan biztonságos helyre, ahol a kutya még véletlenül sem tudja feldönteni vagy hozzáérni a mozgó lapátokhoz. Így minimálisra csökkentheti a balesetek és a sérülések kockázatát.
  • Bár a ventilátorok segíthetnek a hűtésben, de nagyon meleg, kánikulai időjárásban önmagukban nem elegendőek, hiszen a meleg levegőt mozgatják, keringetik. Ilyen esetekben további hűtési módokat, például árnyékot, friss vizet stb. nagyobb gyakorisággal kell biztosítani.
  • Vannak kutyák, melyek nyugtalanítónak vagy stresszesnek találhatják a ventilátor zaját és a fújó érzést. Ha szorongás, stressz, riadtság jeleit észleli kedvencén, a legjobb, ha kikapcsolja a ventilátort, és alternatív hűtési módszereket keres.
  • Mindig tartsa szemmel a kutyát, amikor ventilátort használ, azaz soha ne hagyja otthon bekapcsolt ventilátorral, amíg elmegy dolgozni.

Szeretik a kutyák a ventilátort?

A ventilátorok frissítő érzést nyújthatnak a különösen a forró napokon, ám ahogy mi, emberek is eltérő módon viszonyulunk ehhez a hűtő alkalmatossághoz, úgy a kutyák is. Vannak köztük, melyek élvezik a levegőáramlást, és igyekeznek lehűteni magukat, míg mások közömbösek, vagy éppen szoronganak, és zavarja őket a zaj vagy az ismeretlen érzés.

Mindig figyelje kedvence viselkedését és testbeszédét, hogy megállapítsa, élvezi-e a ventilátort, vagy éppenséggel szorongást okoz neki.

A légkondicionáló

A légkondicionáló hasznos eszköz lehet a meleg időben. Míg a ventilátor biztosítja a (meleg) levegő keringését, a légkondicionáló egy lépéssel tovább megy, mégpedig azzal, hogy a környezetet aktívan lehűti. Fontos azonban figyelembe venni néhány tényezőt, amelyek akkor lényegesek, ha a kutya mellett légkondícionálót használ:

  • Állítsa be a légkondicionálót a kutya számára kellemes hőmérsékletre. Kerülje a szélsőségesen hideg beállítást, mert az egyrészt a kutyának, de az embereknek is kellemetlen érzést, sőt, potenciális egészségügyi problémákat okozhat. A legjobb, ha hűvös és kellemes környezetre törekszik, nem pedig túlzottan hidegre. Alapszabály, hogy a légkondícionálót mindig a kinti hőmérséklethez igazítjuk úgy, hogy ne legyen extrém nagy eltérés a két hőfok között.
  • Bár a légkondicionáló enyhítheti a hőséget, fontos, hogy felügyelje az állatot, és biztosítson szünetet a hűtés alkalmazásában. A tartós légkondicionáló hatás kiszáríthatja a bőrt és a szőrzetet, ez egyébként az emberek esetében is igaz. Mindig legyen olyan hely a kutya számára, ahol kényelmesen megpihenhet anélkül, hogy a légkondícionáló közetlen hatásának lenne kitéve.
  • Gondoskodjon a klímaberendezés rendszeres tisztításáról és karbantartásáról a jó levegőminőség biztosítása érdekében. Por és allergének halmozódhatnak fel a szűrőkben, ez pedig légzési problémákat okozhat nem csak a kutyának, de a család minden tagjának.
  • A légkondicionáló zajt bocsáthat ki, ez pedig néhány kutya számára zavaró lehet. Figyelje a  hangra adott reakciót, és ha az szorongást vagy stresszt okoz, biztosíton olyan csendes és nyugodt helyet, ahol átvészelheti a nagy meleget, extrán megterhelő zajok nélkül.

Ha sikerül biztosítani a kutya kényelmét és biztonságát, a légkondicionáló hasznos eszköz lehet a hőség legyőzésében.

fehér spicc kis ventilátor előtt fekszik a kertben

Mi az ideális hőmérséklet?

A kutyák számára a legjobb klíma hőmérséklet beállítás a kutya fajtájától, méretétől és szőr vastagságától, de egyedi adottságaitól, egészségi állapotától függően is változhat. Mindazonáltal egy általános ajánlott tartomány 22°C és 26°C között van, ami az emberek számára is kellemes és biztonságos.

Egyéb módszerek

Ha nincs ventilátora vagy légkondicionálója, akkor is van pár megoldás arra, hogy megóvja kutyáját a melegtől:

  • Vízi játékok: Állítson fel vízzel megtöltött medencét, ez ugyanis azonnali hűtést, emellett pedig kellemes szórakozást biztosít a kutyának - már ha szereti a vizet.
  • Hűsítő fürdők: Fürdesse meg a kutyát enyhén hideg vízzel (kerülje a túl hideg vizet, mert az egyrészt kellemetlen, másrészt akár árthat is neki), a víz ugyanis segít szabályozni a testhőmérsékletet és megkönnyebbülést nyújt.
  • Jól szellőző, árnyékos területek: Gondoskodjon arról, hogy az állat jól szellőző és árnyékolt helyekhez jusson, ahol nyugodtan megpihenhet. Ez lehet akár beltéren, kis huzattal megoldva, vagy kültéren, feltéve, hogy megfelelő a légáramlás és a közvetlen napfény elleni védelem biztosított.
  • Időzített séták: Természetesen rendszeresen kell sétálni a kutyával, de érdemes elkerülni, hogy a nap legmelegebb óráiban menjenek ki. Próbálja meg a sétákat délelőtt 10 óra előtt vagy este 6 után megejteni, sőt, az extrém meleg napokon, és különösen a rövid orrú fajtáknál, vagy beteg, öreg állat esetében akár még korábban/később.
  • Jég/hideg víz: A kutya vizesedényét rendszeresen töltse meg friss, jéghideg vízzel és cserélje gyakran. A hideg víz csökkentheti a testhőmérsékletet és megőrzi a hidratáltságot. Ha nem megoldható a gyakori vízcsere, akkor néhány jégkockát tegyen a kutyája vizes edényébe. Nagy melegben pár szem jégkocka, vagy fagyasztott, házi jutalomfalat igen frissítő lehet az eb számára.
  • Kerülje a déli utakat: A legjobb, ha a nap legmelegebb óráiban egyáltalán nem viszi ki kedvencét. A járda aszfaltja rendkívüli módon felforrósodhat, ez pedig nem csak kellemetlen a kutya száámára, de akár égési sérüléseket is okozhat az érzékeny talpakon. Ha kirándulni mennek, időzítse hűvösebb napokra, ha pedig elintéznivaló való van, akkor a reggeli vagy késő délutáni órákra.
  • Ha lehetséges, kerülje a szájkosarat: A szájkosár akadályozhatja a kutyák hőcseréjét, hiszen nem tudnak a megszokott módon lihegni. Bár egyes helyeken, például a tömegközlekedésen kötelező a szájkosár, de a járműről leszállva mielőbb vegye le a kutyáról.
  • Nedves törölköző: tegyen le egy vizes törölközőt a kutyának, hadd feküdjön rá, vagy játsszon vele, ha szükségét érzi. A törülközőben levő nedvesség segít lehűteni a testét..
  • Hűtőmatrac, hűtőmellény, hűtőkendő: mind a három termék kiváló megoldás a hőség enyhítésére. A hűtőmatracok például zselével vannak feltöltve, amelyet a kutya testének súlya aktivál, amikor ráfekszik. és így fejti ki a hűtő hatást. A nyakba tehető hűtőkendő és a hűtőmellény PVA anyaga megszívja magát vízzel és azonnal megkezdi a párologtatást, mely hőelvonással jár.

Hűtő falatkák

Nagy melegben a kutyák étvágya sem olyan, mint máskor. Ha kicsit kényeztetni szeretné, vagy igencsak megcsappant az étvágya, érdemes könyebb és hidegebb eledelt kínálni neki. A nedves tápok, konzervek ilyenkor hasznosak lehetnek, mivel víztartalmuk magas, így segítik a kutya hidratáltságát.

Ha szeretne, kínálhat gyümölcsöt is kedvencének, de ügyeljen arra, hogy nem minden nyári finomság jó a kutyáknak, sőt, van, amelyik egyáltalán nem biztonságos, akár hasmensét vagy mérgezést is okozhat.

Akár jeges finomságot, egészséges kutyafagylaltot is készíthet, sőt, akár jutalomfalatot, házi kutyasütit is hűthet be a fagyasztóban, hogy ezekkel kényeztesse az ebet. Ezek mindegyike igen hatékony lehet a meleg napokon, higgye el, kedvence hálás lesz értük.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n