Hogyan nyugtassa meg a tűzijátéktól rettegő kutyát?

Minden kutya más, így mindegyikük másként reagál a tűzijáték hangjára és látványára. Tény, hogy augusztus huszadika és a szilveszter azok a napok, amikor a legtöbb kutya szökik el otthonról. Az új gazdik pedig ilyenkor már előre aggódnak, vajon hogyan fog reagálni kedvencük.

Nos, kiindulásnak érdemes lehet átgondolni, vajon a zivatarokra, viharokra hogyan reagált az eb. Ha nem viselte túl jól, akkor jó esélye van, hogy a tűzijátékot sem fogja. De nem kell aggódni, van pár ötlet, aminek segítségével meg lehet akadályozni, hogy teljesen bepánikoljon az állat.

1. Tartsa távol

Nehezen tudunk elképzelni annál felelőtlenebb döntést, mint kutyával menni tűzijátékot nézni a tömegbe. De ha bizonytalan abban, hogyan fog reagálni kedvence, akkor még távolabbról se szemléljék, ne vigye ki a rendezvényre, és főleg ne hagyja kinn a kertben. A legjobb ilyenkor bevinni a házba.

tűzijáték

2. Az azonosító

Bár Magyarországon minden kutya microchipes egyedi megjelölése kötelező, sajnos, sokszor hallani tűzijáték alatt elszökött kutyákról, melyekben nem találnak ilyen azonosító szerkezetet. Bár vannak nyakörvre akasztható biléták, melyek tartalmazzák a gazda adatait és elérhetőségét, ezek a pánikszerű menekülés közben elveszhetnek, így mindenképpen a microchip a legjobb megoldás. Arra figyeljen, hogy költözés, telefonszám változás esetén mind a bilétán javítsa az adatokat, mind az állatorvosnál jelentse be a változást, hogy a központi microchip adatbázisban javítani tudja.

3. Biztonságos hely

A legtöbb szakember azt javasolja, hogy alakítson ki egy olyan helyet, ahol a kutya (remélhetőleg) jól érzi magát. Természetesen előtte hozzá kell szoktatni a nyugodt környezethez, és elérnie, hogy ezen a helyen biztonságban és nyugodtan érezze magát. Próbáljon meg találni a lakásban, házban egy csendes helyet, távol az ablakoktól – például pincét vagy nagyobb szekrényt, fürdőszobát, kamrát, mosókonyhát, stb. – ahol se nem hallja, se nem látja a tűzijátékot. Ha a dobozában vagy mobilkennelében, ketrecében érzi magát biztonságban, akkor ezt helyezze a választott, nyugodt helyre, és tegye be kedvenc takaróját, játékait is mellé.

4. Fehér zaj

Próbálja meg bekapcsolni akár a ventilátort, vagy a tévét, rádiót, hogy ezekkel elnyomja a tűzijáték zaját. Vannak olyan klasszikus zenék, melyekről a szakemberek megállapították, hogy nyugtató hatással vannak a kutyákra. Akár Mozart, akár Luciano Pavarotti jó választás lehet. Egy próbát megér.

5. A nyugodtság

Próbáljon meg otthon maradni a kutyával, vagy ha ez semmiképpen nem megoldható, egy megbízható családtagot vagy barátot kérjen meg, hogy vigyázzon az ebre. Senki ne próbálja kényszeresen nyugtatni a kutyát. Nem kell, sőt, egyáltalán nem ajánlott simogatni, kivéve, ha a kutya maga „kéri”. Mindenképpen kerülni kell a magas hangon ismételt, kvázi nyugtatónak szánt szavakat, mert ezek hallatán a kutya éppen hogy azt érzi, hogy van mitől félnie. A legjobb, amit tehet, ha nyugodt marad, figyeli kedvencét, és reagál a kéréseire.

tűzijáték, az előtérben emberek videózzák

6. A séta

Hiába esik pont a tűzijáték idejére a szokásos esti séta, ezt most érdemes kihagyni. Vigye el korábban kedvencét egy kiadós, jó hosszú sétára, így elkerülhetik a félelmetes hangokat. A tűzijáték végeztével sem kötelező azonnal rohanni az utcára vagy a parkba, inkább várja meg, míg az eb teljesen megnyugszik és viselkedése visszaáll a normálisra.

7. Szoktassa hozzá

Hacsak nem érte trauma a kutyát korábban tűzijáték kapcsán, akkor van esély rá, hogy hozzá tudja szoktatni a hangjához. Próbálja meg lejátszani a tűzijáték hangjait, természetesen először nagyon halkan, hogy az eb hozzászokjon. Természetesen itt is a jutalomfalat a kulcs, azaz a hangok hallgatása közben jutalmazza. Így jó eséllyel a zavaró hangot össze tudja kötni valamilyen kellemes dologgal, így kevésbé lesz ijesztő a számára. A hangerőnek elég alacsonynak kell lennie ahhoz, hogy az állat még észrevegye, de ne mutassa a stressz jeleit. Ez az úgynevezett küszöb alatt tartás segíti a tanulási folyamatot. Ám ha az állat menekülni akar a helyzetből még alacsony hanghatás esetén is, akkor nem szabad erőltetni, valószínűleg soha nem lesz képes megtanulni, hogy a tűzijáték nem jelent veszélyt.

8. Az állatorvos

Amennyiben az állat szorongása súlyos, jóval a tűzijáték időpontja előtt érdemes felkeresni az állatorvost, hogy ajánljon valamiféle nyugtató hatású szert. Léteznek kizárólag receptre kapható termékek, de egyéb, alternatív, zömében gyógynövény alapú készítmények is. Vitassa meg a lehetőségeket az állatorvossal!

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n