Vizestálak városszerte

Ma már egyre több közösségi helyen, bolt előtt, étteremben van kihelyezve itató tálka, hogy a nagy melegben a gazdi meg tudja itatni kedvencét. Ez valóban nagyon kedves ötlet, és a legtöbb ember hajlamos odavezetni a nyári kánikulában kedvencét, hadd lefetyeljen egyet kedvére. De vajon mennyire biztonságos dolog ez?

Bár ártalmatlannak, sőt kényelmesnek tűnhet ez a megoldás, a közös tálak bizony tele lehetnek kórokozókkal. A lehetséges egészségügyi veszélyek talán némiképp más döntést hoz, ha kutyája hidratálási szükségleteiről van szó. No, de mit kell tudni a kutyákról és a közös vizestálakról?

Egy tálból?

Nos, ez otthon nem jelenthet problémát, azaz az együtt élő, egészséges kutyák esetében semmi gondot nem okozhat a közös tál, persze feltételezve azt, hogy az rendszeresen tisztítva van, és szükség szerint akár naponta többször is cseréli benne a vizet. Ha mindenképp muszáj idegen helyen kirakott közös tálból itatni kedvencét, nézze meg, milyen állapotú a tálka, és mennyire friss benne a víz. Persze, ha szomjas az eb, gyorsan kell dönteni, de a kutyafuttatók közelében, szabadtéri rendezvényeken, éttermekben és üzletek ajtajában elhelyezett tálkák bizony szintű kockázatot jelentenek egészségügyi szempontból.

kutya vízben állva lefetyeli azt

Soha nem tudhatja, hogy a közös vizestál tiszta-e, különösen mivel a játékos kiskutyák hajlamosak mindkét mancsukat a vizestálba tenni. Sőt, vannak olyan ebek, melyek az emberek számára teljes mértékben érthetetlen okból lepisilik a tálat és/vagy a vizet. Ez a melegben, a járdáról, burkolatról gyorsan felszárad, de a vízben ott marad.

Bár tény, hogy a legtöbb esetben a kutya gond nélkül használhatja a közös vizestálakat nyilvános helyen, mindig fennáll a betegségek és fertőzések átvitelének lehetősége.

A szennyeződések

Ha több kutya iszik ugyanabból a vizesedényből, nagyobb az esélye a nyállal, baktériumokkal, vírusokkal vagy parazitákkal való szennyeződésnek, amelyek jelen lehetnek akár a talajban, akár a fertőzött kutyák szájában. Ez olyan betegségek terjedéséhez vezethet, mint a kutyainfluenza és a különféle bakteriális fertőzések.

A kutyafuttatók vagy parkok tele lehetnek a talajban élő parazitákkal, például horogférgekkel, orsóférgekkel és giardiával. A náthás vagy köhögő kutyák a nyálukon keresztül is átvihetik a Bordetella vírust a közös vizesedényekbe, így a kennelköhögés megfertőzhet minden más kutyát is, amelyik a tálból iszik. Azt persze nem is kell mondani, hogy a gyengébb immunrendszerű, krónikus betegségtől szenvedő, illetve az allergiára hajlamos kutyák érzékenyebbek lehetnek a betegségeke, így esetükben a közös tálak használata nem ajánlott.

A higiénia

A közös vizesedényeket nem mindig lehet gyakran vagy megfelelően tisztítani és fertőtleníteni, ez pedig a baktériumok és más kórokozók elszaporodásához vezethet. A pangó víz emellett a káros mikroorganizmusok táptalaja is lehet. Az ezekkel fertőződő kutya a kórokozókat akár más kutyáknak vagy embereknek is átadhatják, nem beszélve arról, hogy – amint fentebb is írtuk – a piszkos vizestálból való ivás különösen aggodalomra ad okot a betegségben szenvedő vagy legyengült immunrendszerű kutyáknál.

hosszúszőrű csivava vizes tál mellett áll a fűben és nyalja a száját

Viselkedési problémák

A félénk kutyák stresszessé vagy szorongóvá válhatnak, amikor egy vizestálat más kutyákkal kell megosztaniuk, míg más ebek úgy gondolják, a tál az övék és nem akarják megosztani másokkal, ezt akár agresszívan is kinyilvánítva. Mindezek a helyzetek komoly konfliktusforrások lehetnek. A tálat sajátjának tekintő kutya verekedést kezdeményezhet, mert óvni akarja a vizesedényt, így a többiek nem csak hogy nem jutnak vízhez, de még meg is sérülhetnek. A legjobb megoldás, ha minden gazdi csomagol egy összecsukható tálat és azt tölti meg, akár nyilvános vizeskútról, akár magával vitt palackból.

Otthoni megoldások

Ahogy említettük, az egy háztartásban élő kutyák természetesen nyugodtan használhatnak közös vizetálat, de néhány kitétellel. Ha az egyik kutya kennelköhögésben vagy egyéb betegségben szenved, külön vizestálakat kell adni neki. Fontos, de különösen a nagy melegben kiemelten lényeges, hogy a tálak mindig tiszták legyenek, és rendszresen cserélje a vizet. Az ugyanis gyorsan szennyeződhet nyállal és baktériumokkal.

Milyen a jó víz?

Egyszerű a válasz: a jó víz friss, tiszta és hideg. A legjobb megoldás, hogy ha minden esetben, amikor útnak indul a kutyával, visz magával egy hordozható vizestálat és friss vizet. Így biztosíthatja a higiéniát és csökkentheti a betegségek terjedésének kockázatát.

tröpespicc tálkából lefetyel

Ha olyan helyzetben van, amikor a közös vizestál az egyetlen lehetőség, akkor vegye figyelembe a lehetséges kockázatokat. Mindig célszerű kiönteni a vizet, és újratölteni tiszta vízzel. A rozsdamentes acél vizestálak használata a legpraktikusabb, mert könnyen tisztíthatók és nem törnek el, de ha ez utóbbi problémától nem kell tartani, akkor a kerámiatál a legjobb megoldás a mikroorganizmusok minimálisra csökkentése szempontjából.

Végső soron pedig döntő fontosságú annak a helynek és helyzetnek a felmérése, amelyben éppen vannak. Ha minden kutya egészséges, és a vizesedényeket rendszeresen tisztítják, ellenőrzik, nincs szennyeződésre utaló jel, akkor használják nyugodtan. Felelős állattartóként azonban mindig jobb, ha az óvatosság és a biztonság mellett dönt, kutyája egészségét és biztonságát helyezve előtérbe azáltal, hogy gondoskodik saját tálkáról és saját vízről.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n