Megérkezett a kánikula

Jön a meleg, izzik az aszfalt és izzanak a házak falai. Nem csak az embereknek, de az állatoknak is melegük van. Néha még a meleget kedvelő cicák is soknak találják a hőfokot, és árnyékosabb, hűvösebb helyre húzódnak. A nagyobb szőrű kutyák bizony megszenvedik a nagy meleget.

Amikor beköszönt a kánikula, az emberek nagy része bekapcsolja a légkondicionálót és behúzódik a hűvösre varázsolt lakásba. Nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy kellemes hőfokra hűtse otthonát. Mégis, akkor mit tehetünk azért, hogy kedvenceink is jól tudják érezni magukat a nagy melegben és megóvjuk egészségüket?

dobermann hever a vízparton

Az alap a mindig friss és hideg víz. Mi, emberek is jobban kívánjuk a vizet, folyadékot, ha nagy a meleg. Ilyenkor érdemes gyakrabban ellenőrizni, nem ürült-e ki a tál vagy nem melegedett-e áporodottá benne a víz. Ahogy a kinti meleg forrósággá válik, nem csak a boltok ásványvíz-forgalma, de a házi kedvencek vízigénye is megugrik. Sok állat kifejezetten örül, ha talál néhány nyalogatható jégkocka darabot a tálkájában. A jégkocka nem csak a vizet tartja hosszabb ideig hidegen, de komoly befektetést nem igénylő kényeztetés is a négylábúnak.

Akármilyen edzett és aktív munkakutya, netalán igen sportos eb is az öné, a legmelegebb órák és napok nem alkalmasak a komoly és kemény munkára.  Korán reggel vagy késő este lehet kicsit edzeni, de nagyon meleg napokon akár ki is lehet hagyni a munkát, hiszen többet veszíthet, mint amit nyer. Arra ügyeljen, hogy az etetés után mindenképp várnia kell, mielőtt nekiindulnának az edzéseknek.

A séta nagy melegben kellemesebb a füvön. A nappali tűző nap az aszfaltot felforrósítja, éjszaka pedig mint egy kemence ontja magából kifele a nap során összegyűjtött hőt. Biztos látta már, hogy a forró aszfalton a kutya úgy sétál, mint macska a forró bádogtetőn. Bizony, az érzékeny kutyamancsok ilyenkor könnyen megégnek. Mindig gondoljon arra, önnek vajon hogyan esne mezítláb sétálni a forró aszfalton.

Azoknál a cicáknál, melyek szabadon járhatnak ki-be a házból, ahelyett, hogy biztosítaná számára a kóborlás korlátlan lehetőségét, inkább keressen egy árnyékos, nyugodt helyet, amit felszerel elegendő friss vízzel és alomtállal.

Ilyenkor az ő figyelmük is tompul, a veszélyek sokkal könnyebben elérik őket.

jack russel terrier ugrál a vízben

A hőguta igen komolyan veszélyezteti az állatok életét, éppen ezért nagyon fontos a tünetek időbeni felismerése. Kutyáknál a tünetek hányás, hasmenés, gyengeség, szapora szívverés és elfehéredett íny. A macskáknál hasonlóak a tünetek, ám míg a kutyák a lihegéssel hűtik magukat, a cicák nem tudnak lihegni, legalábbis nem azért, hogy hűtsék magukat. A cicák akkor lihegnek, ha veszélyben érzik magukat.

Amint a fenti tüneteket észleli, azonnal kezdje el hűteni az állatot, merítse egy kád hideg vízbe vagy tekerje bele vizes törülközőbe, majd azonnal vigye állatorvoshoz.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n