Utazásra fel!

Miként érdemes nyaralásra indulni, ha szeretnénk kedvencünket is magunkkal vinni? Felmerül a kérdés, hogy feltétlenül magunkkal kell vinni a kutyát vagy a cicát? És ha úgy döntünk, hogy igen, mi mindent kell átgondolni már a tervezgetéskor? Milyen szempontokat kell figyelembe venni, hogy a nyaralás pihenés és ne rémálom legyen?

Hol legyen a szállás?

Mikor szállodát választ, érdeklődjön, milyen előírások vannak a házi kedvencek vonatkozásában. Egyes helyeken van súly- és mérethatár, bizonyos fajták tiltólistán lehetnek, és a legtöbb helyen előre be kell jelenteni, ha valaki kutyával vagy macskával akar érkezni. A legfontosabb ilyen jellegű információk a szállodák weboldalán megtalálhatók, de a foglalás előtt célszerű minden kérdést pontosítani, akár telefonon is, így érkezéskor nem fogadja meglepetés. Érdemes érkezéskor elkérni a listát, mit tehet és mit nem, elolvasni a házirendet, hiszen nem biztos, hogy a szálloda szabályzata engedi, hogy az étterembe, bárba vagy a medence partjára is magával vigye kedvencét.

csivava szállító táskában fekszik

Repülő, vonat, busz vagy kocsi?

Nézze meg alaposan az érintett országok tömegközlekedési eszközeire vonatkozó utazási szabályait. Van, ahol a buszra és a vonatra csak segítő kutyákat engednek fel, míg a repülőjáratokon előzetes helyfoglalás szükséges a kutya vagy macska számára, de komoly előírások vannak a szállítódoboz méretére vonatkozóan is. Ezeket minden légitársaság honlapján megtalálja.

Egyértelműen az autózás a legideálisabb közös utazás. Így az állat folyamatos felügyelet alatt van, ráadásul saját megszokott dobozában, ismerős illatok és emberek között.

Akkor áll meg, amikor kedve tartja, vagy arra igény mutatkozik. Az egyetlen, amire ügyelnie kell, hogy olyan helyen álljon meg, ahol a szigorúan pórázra vett eb is nyugodtan kinyújtóztathatja elgémberedett végtagjait és könnyíthet magán. Soha ne engedje ki a kutyát póráz nélkül a kocsiból, akkor sem, ha maximálisan megbízik benne. A nagy forgalmú autópálya szokatlan zajai, a parkolókban nyüzsgő emberek még a legnyugodtabb, legjobban nevelt kutyát is megrémiszthetik.

Még egyszer a repülésről

A légi utazás közel sem olyan egyszerű egy állattal, bár előzetes tervezéssel és kellő odafigyeléssel a stressz csökkenthető. A legtöbb légitársaság esetében igaz, hogy csak kisméretű kutyákat engednek az utastérbe és ráadásul csak korlátozott számban, míg a nagyobb ebek csak a csomagtérben utazhatnak, az előírásoknak megfelelő dobozban. A négylábúak létszámlimitje miatt érdemes időben lefoglalni kedvencünk helyét is az utazáshoz, függetlenül attól, hogy utas- vagy csomagtérben fog-e utazni. Ügyeéjen arra, hogy egyes fapados légitársaságok egyáltalán nem vállalják kutyák és macskák szállítását.

cica retró bőröndben fekszik
Mindenképp figyelembe kell venni a légitársaság előírásait a szállítódoboz méretére vonatkozóan, függetlenül attól, hol fog utazni kedvence. Ha tudja, hogy nehezen viseli a dobozba zártságot és hisztis lesz, ne ragaszkodjon az utastérben való közös utazáshoz, hiszen ezzel az önnel együtt utazók életét teszi pokollá.

A kutyának is kell útlevél

Nem csak a gazdinak van szüksége utazási dokumentumokra, de a kutyának és a cicának is. A célország előírásait kell figyelembe venni, azaz utazás előtt ezekkel meg kell ismerkedni. Van, ahol elegendő az állat útlevele a megfelelően igazolt oltásokkal, másutt a parazitamentesítés igazolását is előírják. Vannak országok, ahová csak akkor léphet be kedvencével, ha az indulás előtt állatorvosa igazolja, hogy az állat környezetében bizonyos időintervallumon belül nem fordult elő veszélyes fertőző megbetegedés, más helyütt, mint Nagy-Britanniában és Svédországban vértesztet kérnek arra vonatkozóan, hogy az eb megfelelő védettséget szerzett a veszettség ellen.
Amennyiben kutyája valamilyen krónikus betegségben szenved, jegyeztesse be az útlevélbe a betegség tényét és a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját.

A felkészülés

A kutyát és a macskát is fel kell készíteni az utazásra. Tudniuk kell, hogy amikor az autóba rakják őket, akkor nem a hőn utált orvosi rendelő lesz a cél, hanem valami izgalmas dolog, ezért szoktassa idejében hozzá a kocsikázáshoz, összekötve azt kellemes élményekkel. Ha aktív pihenést tervez sok kirándulással, erdőjárással vagy úszással, akkor győződjön meg arról, hogy kedvence kondíciója megfelelő ahhoz, hogy részt vegyen ezekben a programokban. Próbálják ki teherbírását még a nyaralás előtt: menjenek el rövidebb-hosszabb kirándulásokra, ússzanak együtt a közeli tóban.

Ha városnézésre készülnek, biztosnak kell lennie abban, a kutya nyugodtan és fegyelmezetten viselkedik nagy tömegben is. A cica csak akkor lesz kellemes társ a nyaralás során, ha idegen környezetben is képes rombolás nélkül viselni gazdája távollétét.

Erről úgy tud megbizonyosodni, ha indulás előtt rövid időszakokra ismerőseinél hagyja, természetesen megszokott játékai és felszerelései társaságában.

csivava táskából les kifelé

A szokások

Biztos, hogy a gazdi minden helyi finomságot meg akar majd kóstolni, hiszen a kulináris élvezetek a nyaraláshoz tartoznak. Keressen olyan helyeket, ahová kedvencét is beviheti! Szerencsére egyre több állatbarát étteremmel lehet találkozni szerte a világban, de a kutya számára vigye magával annak megszokott ételét, mert az új ízekkel való ismerkedés könnyen megterheli emésztését és a nyugodt éjszakák helyett az utcát kell majd járnia háborgó gyomrú ebével.
A hasmenés megelőzésére vigyen magával az otthoni vízből, vagy palackozott vízzel kínálja a kutyát.

A biztonság

A megszokott nyakörv, valamint az azonosító biléta nélkül nem szabad elindulni.  A mikrocsip feltétlenül szükséges, hiszen ezzel könnyen azonosítható az elveszett kutya, ám ez egy távoli országban akár napokba is telhet. A legjobb, ha a nyakörvre még egy plusz bilétát is akaszt az éppen aktuális tartózkodási hellyel és egy telefonszámmal.

A póráz

Idegen környezetben még a legfegyelmezettebb kutyát is pórázra kell venni. A közeg ismeretlen, új szagok és élmények terelik el a figyelmét. Ráadásul a környezetben levő emberek számára is biztonságosabb érzetet kelt egy, a pórázon nyugodtan sétáló, mint egy felajzottan rohangáló és szimatoló kutya látványa. Emellett sok olyan hely van a világban, ahol komoly előírások vonatkoznak a kutyák közterületen való sétáltatására. Ismerekdjen meg ezekkel indulás előtt, de legkésőbb a szálláshelyen érdeklődjön a szabályokról!

lány kutyájával az elszáguldó vonat előtt áll

Ágy, játékok

Ha van gyereke, akkor tudja, milyen fontos, hogy a kedvenc takarót és alvótársat, játékot becsomagolják az útra. Ugyanez a helyzet a kutyával is, hiszen sokkal nyugodtabb lesz, ha a megszokott ágyában vagy dobozában pihenhet, a megszokott szagok között.  Fontos a kedvenc játék vagy játékok is, hiszen ezekkel el tudja foglalni magát, amíg mondjuk a gazdák az étteremben vacsoráznak. Mindenképp érdeklődjön a szállodában, mert van, ahol előírás a kutya dobozban tartása a gazda távolléte esetén.

Ha mégis otthon kell hagyni ...

Ha előre tudja, hogy kedvence a nyaralás nagy részét egyedül töltené a szállodai szobában vagy éppenséggel antiszociális, agresszív, esetleg félénk bizonyos új helyzetekben, jobb, ha otthon hagyja. Ilyenkor persze megfelelő felügyeletről kell gondoskodni. Akár egy barátot vagy családtagot kér meg a kutya vagy cica gondozására, akár panzióba viszi erre az időre, mindenképp készítse fel az állatot a változásra, és bizonyosodjon meg arról, a lehető legkevesebb stresszel járó megoldást választotta.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n